Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga csoportkörének hatodik fordulójában idegenben olykor akadozó támadójátékkal, cserébe viszont kiváló védekezéssel győzte le 61-50-re a francia Basket Landes csapatát. A magyar bajnok így 4-2-es mérleggel a B csoport élére állt. Az A csoportban szereplő Atomerőmű KSC Szekszárd ugyancsak győzőtt, a tolnaiak hazai pályán verték meg az olasz Bolognát.

A sorozat címvédője, azaz a Sopron az előző fordulóban súlyos, és minden ízében meglepő 75-53-as vereséget szenvedett hazai pályán a spanyol Perfumerias Avenida csapatától, így három győzelmet követően már két vereséget számlálnak.

Az 1-4-es mérleggel álló Landes ideális ellenfélnek tűnt, hogy a Sopron visszataláljon a győztes útra. Az első lépést a PEAC elleni hétvégi bajnokin meg is tette egy 78-45-ös győzelemmel a magyar bajnokságban is címvédő csapat. A Landes elleni négy csatából 3 alkalommal a Sopron került ki győztesen.

Első negyed

A Sopron a Böröndy Vivien, Jelena Brooks, Fegyverneky Zsófia, Alice Kunek, Dragan Sztankovics ötössel kezdett, és éppen utóbbi szerezte a meccs első kosarát a palánk alól, majd a csapatkapitány, az év hazai kosárlabdázójának választott Fegyverneky vágott be egy távoli duplát.

A hazai csapat Kendra Chery révén 2 és fél perc után szerezte meg első pontjait, amir Fegyverneky válaszolt két jó büntetővel, míg Harmon duplájára Brooks felelt egy hasonlóval. Regan Magarity révén a hazaiak egy 2+1-es kombinációal feljöttek 9-7-re, a mintegy tucatnyi főből álló hazai rezesbanda fújta is a talpalávalót rendesen (nem viccelünk).

A 6. forduló teljes programja:

Jelena Brooks is beszállt a pontszerzésbe, de a negyed közepén Magarity duplájával utolérték a Sopront a hazaiak (11-11). Gáspár Dávid ekkor kezdte el a csapat forgatását, érkezett Yvonne Turner és Ezi Magbegor. A kisebb holtpontról Chery és Brooks pontjai lökték tovább a csapatokat, majd Kunek harcolt ki okosan támadót, míg Czukor Dalma egy fontos védő lepattanóval szállt be a meccsbe.

Jelena Brooks (32) hozta a szokásos ponterős játékát Forrás: Fiba

Brooks és Fegyverneky dupláival vette vissza a vezetést a Sopron. A Landes azonban kellemetlenül a címvédőre, amelyik így is két labdás előnnyel mehettt az első kisszünetre (19-23).

Második negyed

Marine Fauthoux duplájával indult a második tízperc. Kicsit elvesztette a fonalat a Sopron a szigorúbb hazai védkezés, és az időnként színvonalas dalárdává alakuló zenekar hatására. Egyszerűen semmi nem akart beesni a hazaiak gyűrűjébe, akár távolról, akár közelről próbálkozott a magyar csapat, folyton "kidobta" a labdát a gyűrű. 5 perc 5 másodpercnek kellett eltelnie, hogy Magbegor megtörje az átkot, minek örömére gyorsan hozzáttett még egy duplát az ausztrál center.

Ezi Magbegor (5) a legjobbkor kezdte termelni a pontokat Forrás: Fiba

A franciák edzője pedig rögtön időt is kért, mert a gyenge soproni támadójáték ellenére sem tudtak a hazaiak közelebb férkőzni, ami egyrészt mutatja, hogy támadásban ők sem brillíroztak,

másrészt meg jelzi, hogy legalább a védekezés működött a magyar csapatnál.

Marie-Eve Paget duplája után felcsendült a Marseilles is a csarnokban, ami nem annyira az egyébként szép betörésnek szólt, mintsem annak, hogy abban a percben kezdődött Al-Horban az al-Bajt Stadionban a Franciaország-Marokkó labdarúgó világbajnoki elődöntő.

Paget triplája után 29-26-os soproni vezetésnél Gáspár Dávid is időt kért, hogy kicsit szorosabbra húzza a védekezést, és felgyorsítsa a támadójátékot.

Jelena Brooks egy szép tempóval jelezte, hogy érti az edző szavait,

így a roppant pontszegény játékrész végére egy egységgel növelte is előnyét a címvédő magyar csapat.

Harmadik negyed

Két perc húsz másodpercet kellett várni az első kosárra, ami egy hazai dupla volt, de feltesszük, hogy a csapatok mindkét edzőt az őrületbe kergették, mert a (Freed from Desire ritmusára előadva) rengeteg hibával tarkított borzasztó rohanást rendeztek. Az öt és félperces soproni gólcsendet végül - természetesen - Jelena Brooks törte meg egy középtávolival. A kiváló játékos 15 pontjával magasan a mezőny legeredményesebbje volt, rajta kívül csak Regan Magarity jutott el 10 pontig.

Böröndy Vivien (44) most nem tudta pontokkal segíteni a Sopront Forrás: Fiba

A rengeteg kihagyott soproni lehetőségnek az lett vége, hogy a hazaiak egy 2+1-el, majd Fauthoux triplájával feljöttek egyetlen pontra (34-35). A bedobó egy jó büntetővel ki is egyenlített két támadással később, Magarity duplája pedig azt jelentette, hogy hazai vezetéssel mentek el a csapatok az utolsó pihenőre. Ebben ajátékrészben a Sopron mindössze 4 pontot szerzett.

Negyedik negyed

Kétpontos hátrányban (37-35) kezdte az utolsó játékrészt a Sopron, azaz semmi nem volt veszve, de, hogy a meccs se legyen elveszítve, ahhoz muszáj volt jobban dobni és pontokat szerezni. A palánk alá visszatérő Magbegor egy duplával adta meg a hangot, majd Fegyverneky szemfüles labdaszerzése után Czukor bedobta az első soproni triplát is (37-40).

A csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia ezúttal is hatalmasat dolgozott Forrás: Fiba

Czukor Dalma tett vissza egy lepattanót, és ez, illetve a védekezésben mutatott harcosság már Gáspár Dávidnak is tetszett. A játékrész feléhez közeledve 45-38-ra vezetett a Sopron, ami már tetemes előnynek számított ezen a találkozón.

A Sopron az utolsó 4 percet már igyekezett rutinból megoldani, nem siettetve a támadásokat, inkább a biztos pontszerzés lehetőségét keresve. Három perccel a vége előtt 53-40-es soproni vezetésnél a hazaiak edzője még időt kért, de ekkor már nem volt kérdés, hogy melyik csapat fog győzni.

A Sopron Basket a sikerrel két vereséget követően 4-2-re javította a mérlegét, és visszavette a vezetést a csoportban. A zöld-sárgák a következő fordulóban, december 20-án az olasz Schiót fogadják majd.

Eredmény, Euroliga, B csoport, 6. forduló:
Basket Landes (francia) - Sopron Basket 50-61 (19-23, 7-8, 11-4, 13-26)
a Sopron pontszerzői: Brooks 22, Magbegor 15, Czukor 8/6, Fegyverneky 6, Turner 6, Sztankovics 4,

Az A csoportban szereplő Szekszárd hazai pályán kilenc ponttal legyőzte a Bolognát. A bajnoki ezüstérmes Szekszárd egy hete kikapott az Európa Kupa-címvédő és Európai Szuperkupa-győztes francia Bourges csarnokában, ezzel 2/3-ra rontotta győzelmi mérlegét. A Bologna ugyanilyen mutatóval érkezett a Városi Sportcsarnokba.

Djokics Zseljko vezetőedző együttese - amely 9/4-gyel áll az NB I-ben - a harmadik és negyedik negyedben fordította maga javára a mérkőzést.A nagyszünetben még döntetlen (32-32) volt az állás.
A Szekszárd - amely az előző szezonban nyeretlenül debütált az Euroligában - egy hét múlva a lengyel Polkowicéhez látogat.

Eredmény:
Női Euroliga, A csoport, 6. forduló:
Atomerőmű KSC Szekszárd-Bologna (olasz) 73-64 (16-19, 16-13, 19-13, 22-19)
A magyar csapat legjobb dobói: Hebard 19 pont, Studer 14, Vivians 13, Goree 13

A DVTK súlyos, 42 pontos vereséget szenvedett a Salamanca vendégeként. Az újonc DVTK 2/3-as győzelmi mutatóval állt a mérkőzés előtt, míg a Salamanca négy meccsét nyerte eddig meg és egyet veszített el.

A magyar bajnokságban 9/2-vel álló miskolci csapat az összecsapás első felében tartotta még valamelyest magát, két negyed után 44-35 volt az állás, a harmadik szakaszban azonban a DVTK 29 pontot kapott, miközben csak ötöt dobott, ezzel végleg eldőlt a mérkőzés. A magyar csapat jövő szerdán a francia Landes-ot fogadja.

Eredmény:
Női Euroliga, 6. forduló, B csoport:
Salamanca (spanyol) - DVTK-Hun-Therm 94-52 (21-18, 23-17, 29-5, 21-12)
a magyar csapat legjobb dobói: Guirantes 13, Bernáth 10

Töltse le az Origo Sport applikációt, hogy követni tudja élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit. És kövesse velünk a vb híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!