Vágólapra másolva!
Bár a tamperei A-csoportos jégkorong-világbajnokság két mérkőzéssel már pénteken elkezdődött, a magyarok csak a második napon, szombaton 15.20-kor lépnek pályára Dánia ellen. Ez lesz Magyarország harmadik szereplése az elit vb-n, az első kettő kieséssel végződött. Ha most sikerülne a bentmaradás, az a világ csodája és az egyik legnagyobb magyar sportcsoda lenne.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése Tamperéből, Finnországból.

Miről ismerszik meg a modern kor embere?

Arról, hogyha valamit megkérdeznek tőle, lefagy, megmerevedik, ledermed, s - miközben fogalma sincs semmiről - úgy tesz, mintha tudná a kérdésre a választ.

Nem először találkozom ezzel a magatartásformával, de még mindig meghökkenek. Pedig csak egy egyszerű kérdést tettünk fel: hol van a sajtóbejárara a tamperei Nokia Arénának?

A magyar válogatott soha nem látott csodára készül Finnországban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miután értékelhető válasz senkitől sem érkezett, ellenben a biztonsági őrök a kor modern szóhasználatát idézve "mítinget" tartottak (a főnök egy kör közepén állt és ott magyarázott), nyakunkba vettük a hatalmas arénát és 10 perc múlva már bent is voltunk, miután a nekünk fontos ajtót megtaláltuk.

Ekkor már túl voltunk a túlságosan modern parkolóházban töltött fertályórán,

midőn azon tanakodtunk, hogy kell ott majd fizetni, de a lényeg, hogy megérkeztünk Tamperébe, ahol szombattól a magyar jégkorong-válogatott megpróbálja a szinte lehetetlent, azaz az A-csoportban való maradást. Ez ugyanis korábban még soha nem sikerült nemzeti csapatunknak.

Szavazzon!

Sikerül-e a bentmaradás a magyar jégkorong-válogatottnak?

Ez a világbajnokság, amely nem egy, hanem kettő, mert az egyik fele Finnországban, a másik Lettország fővárosában, Rigában zajlik minimum 7 mérkőzést tartogat a magyarok számára.

Ha esetleg lenne nyolcadik is, az a világ nyolcadik csodájával érne fel, mert akkor nemcsak a bentmaradás lenne biztos, de a nyolc közé jutás is sikerülne.

Ezt a gondolatmenetet most le is zárom, mert tényleg azt a rejtvényt kellene megfejteni, melyik lehet az egyetlen csapat a tamperei 7 együttes közül, amelyet a magyaroknak sikerülhet megelőzni?

Ebből a szempontból ketté kell választani az ellenfeleinket. Az Egyesült Államok, a házigazda Finnország és Svédország külön kategóriát képvisel, ellenük szinte semmi esély nincs a pontszerzésre. Marad négy másik csapat: Dánia, Franciaország, Németország és Ausztria. Ebből a négyből van kettő olyan (a francia és az osztrák) amely ellen talán lehet győzni. De ez is az óriási bravúr kategóriájába sorolható.

Az egyetlen győzelem

A magyar jégkorong-válogatott eddigi két A-csoportos szereplése alkalmával mindössze egy meccset nyert meg. 2016. május 14-én a szentpétervári vb-n Fehéroroszország ellen nyertünk 5-2-re. De ez a győzelem sem volt elég akkor a bentmaradáshoz.

Az sem véletlen, hogy a nemzetközi szövetség az utolsó csoportkörre tette a magyar-osztrák meccset, mert könnyen elképzelhető, hogy ez a két csapat addig nem szerez pontot, így egy igazi ki-ki mérkőzésen dőlhet el a bentmaradás kérdése. Ez azonban még nagyon messze van, mi most foglalkozzunk az első ellenféllel, a dán válogatottal.

A hírek szerint rengeteg magyar szurkoló érkezik Finnországba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dánia 2002-ben (21 éve!) épp egy magyarországi rendezésű B-csoportos vb-ről jutott fel az elitmezőnybe és annyira megragadt ott, hogy azóta sem esett ki. Ennek ellenére a Dánia elleni összecsapás nem sorolható azok közé, amelyen ne lenne a magyaroknak esélyük a pontszerzésre.

Aki nem fizet, nem kap jó helyet

Csöppet meghökkentő az írott sajtót képviselők elhelyezlése a hatalmas arénában. Az 5. emeleten, a csarnok tetején, a kapu mögé ültettek bennünket. Hogy mi lehet ennek a hivatalos oka, azt csak sejteni lehet, mégpedig abból, hogy azok, akik fizettek (a jogtulajdonos tévések és rádiósok) úri kiszolgálásban részesültek és középre ültették őket. Akikből viszont nem tud hasznot húzni az IIHF, mehetnek oda, ahol a legolcsóbb jegyekkel rendelkezők szoktak ülni. Azaz a csarnok tetejére és a kapu mögé.

Sőt, nyugodtan mondhatjuk, hogy az első mérkőzés máris a kulcsmeccsek közé sorolható ezen a világbajnokságon.

A dán válogatott legnagyobb ittlévő sztárja az NHL-ben játszó Nikolaj Ehlers.

Ő a Winnipeg együttesében játszik és elképesztő technikával megáldott játékos.

A dán csapat NHL-ben szereplő játékosa, Nikolaj Ehlers sok gondot okozhat a magyaroknak Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Ronald Martinez

Mivel a magyar csapatnak egyetle NHL-ben szereplő játékosa sincs (soha nem is volt), így ebben a tekintetben mindenképpen Dánia jár előrébb. A dánok tavaly éppen csak lemaradtak a negyeddöntőről, ötödikek lettek saját csoportjukban, Szlovákiával azonos pontot szerezve, de mégsem továbbjutva.

Ebből is látszik, hogy a magyar válogatott első ellenfele roppant erős és szervezett csapat lesz.

Mi lehet a mi esélyünk? Csakis egy extra kapusteljesítmény (ebben a tekintetben nem állunk valami jól, mert közvetlenül a vb előtt Rajna Miklós megsérült), valamint a kőkemény védekezés. Ha mindez megvan, akkor már csak elöl kellene egy (két) gólocska, hogy legyen esélyünk a pontszerzésre, amely azzal együtt is világraszóló bravúr lenne, hogy a dánok nem érik el a svéd-finn-amerikai hármas szintjét.

A magyarok a felkészülés során rengeteg meccset játszottak és egy kivételével valamennyit elvesztették. Az ellenfelek között ott volt a japán, a lengyel, a brit, a szlovén és a kanadai válogatott is. Ami ebben a sok-sok vereségben biztató, hogy a szlovén és a kanadai csapat ellen játszottunk a legjobban.

Ahogy tehát egyre közelebb kerültünk a vb kezdetéhez, úgy lett egyre jobb a forma.

Kanada ellen (a tengerentúli csapat nyert Budapesten 5-2-re) kifejezetten jó volt nézni a mieinket, s abban bízhatunk, hogy ezt a teljesítményt teszi ki a jégre szombat délután a magyar válogatott.

Bár mindenki azt mondta, hogy egy finnországi A-csoportos vb semmivel sem összehasonlítható dzsembori, ennek még kevés jelét érezhettük. A nyitónapon sem sodort el mindent és mindenkit ez a vb, bár tegyük azt is hozzá, hogy a finnek egy éven belül most rendeznek másodszor világbajnokságot, azaz a 2022-es után a 2023-as is (részben) az övék.

Tampere egy éven belül a második hoki vb-t rendezi meg Forrás: robertharding via AFP/Dallas & John Heaton/Dallas & John Heaton

Az irtózatosan magas jegyárak sok embert tarthatnak vissza, bár a finnek kifejezetten jó fejek voltak, hiszen a magyar meccsek jegyárait levitték, hogy a mi szurkolóinknak is legyen esélyük bejutni a Nokia Arénába.

Az megint más kérdés, hogy az alacsony jegyárak mellett az itt-tartózkodás költségei horrorisztikusak tudnak lenni.

Ebből a szempontból a tamperei szállodák és panziók tulajdonosai alaposan megnyomták a ceruzát, hiszen még finn szemmel és pénztárcával is meghökkentő, hogy egyetlen éjszakára 100 ezer forintot kóstáljon egy sima 3 csillagos szoba a városban. Ezzel együtt még a finnek is nagy meglepetéssel vették tudomásul, hogy a hazai és a svéd drukkerek után a magyarok képviselik a legnagyobb létszámban magukat az északi városban.

Cukros kenyér, gumicukor

Alapszabály: az újságíró baja nem érdekli az olvasót. Meg aztán nem is illendő a panaszkodás. De azért 34 év médiamunka után is meghökkenést okoz, hogy a tamperei médiaközpontban kőkemény cukros kenyérrel etetik a jónépet. Azt tanácsolták, hogy magában senki se egye, mert tuti beletörik a foga. Ellenben, ha kávéa mártogatja és úgy fogyasztja, akár még finom is lehet. Amúgy a cucc ránézésre is fertelmes, aki meg ezt kitalálta, egye napestig.

Igaz, a magyarok közül pénteken még senkivel sem találkoztunk. Ellenben e beszámoló elején említett parkolóházban 45 percig kerestük a kocsinkat. Amikor megtaláltuk, úgy éreztük, győztünk. Jó lenne ezt az érzést minél többször átélni Tamperében.

A visszaszámlálás tehát hamarosan véget ér. Szombaton magyar idő szerint 15.20-kor Dánia ellen kezdi meg szereplését a tamperei vb-n Magyarország. Az eseményekről az Origo a helyszínről tudósít.