Vágólapra másolva!
Öt fordulóval a nőikézilabda-bajnokság befejezése előtt szinte már bajnoknak tekinthető a Dunaferr együttese, amely kilenc ponttal vezet (azaz egy pontocskát kell szereznie az aranyéremhez), s túl van a Herz-FTC ellen csúcsrangadón, amelyet 31-24-re nyert meg.

Egy lelkileg feldobott és egy elég rossz idényt maga mögött tudó együttes csapott össze egymással Dunaújvárosban a nőikézilabda-bajnokság rangadóján. A Dunaferr idén szinte megállíthatatlanul robog, az alapszakaszban ugyan egyszer, Vácott megbotlott, de azóta csupán egy pontocskát veszített a hazai pontvadászatban - a hét végén Győrben. Ráadásul az együttes bejutott az EHF-kupa döntőjébe, ahol majd a dán szupercsapat, a Slagelse lesz az ellenfele. A Fradi ellenben címvédőként már csak az ezüstéremért van harcban, kiesett a BL-negyeddöntőben, ráadásul Siti "bejelentett" távozási szándékával a csapatnál is megkezdődött az átalakulás.

A találkozó esélyese egyértelműen a Dunaferr volt, amelyben egyedül Kindl szereplése volt kérdéses, ám az átlövő végül vállalta a játékot. A vendégeknél Miklosova mögött a fiatal Szűcs Orsolya lett a második számú kapus, Sugár Tímea sérült lába ugyanis nem bírta tovább a terhelést, s a válogatott kapusát meg kellett műteni.

A mérkőzést hatalmas elánnal kezdték a csapatok, ám amíg a hazaiak Ferling, Szrnka és Borók jóvoltából átlövésekből voltak eredményesek, addig a Fradiban Farkas Ágnes hetesei és Miklosova bravúrjai tartották a lelket. A 7. percben Szrnka, majd Ferling találatával nőtt először kétgólosra a Dunaferr előnye (6-4), ám a 19. percre ismét egyenlő állát mutatott az eredményjelző (10-10). A félidő végére 14-11-re meglépett a hazai gárda, Ferling ekkor mesterhármast vállalt (azaz zsinórban háromszor is gólt szerzett), de Kirsner két, és Siti találataival 15-14-re feljött a 30. percre a Fradi.

A második játékrészben állva hagyta a Dunaferr a Fradit, amely erőnlétileg és lelkileg is összezuhant együttes benyomását keltette. 21-16-os hazai vezetésnél Németh András ugyan időt kért, de nem használt. A bajnokaspiráns a kiválóan játszó Ferling vezetésével szétzilálta a zöldeket, s végül megérdemelten, 31-24-re nyert. A siker azt jelenti, hogy a Dunaferrnek a hátralévő öt mérkőzésen egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy matematikailag is bajnok legyen. Ne legyenek senkinek illúziói: az aranyérem sorsa már eldőlt!

Kiss Szilárd, a Dunaferr vezetőedzője: "Idén remekül játszottunk a rangadókon, talán, mert jobban koncentráltunk, talán, mert jobban akartuk a győzelmet. Főleg a második játékrészben sikerült mindig újítanunk, ez történt most is. Nincs megállás, készülünk az EHF-kupa döntőjére."

Németh András, a Herz-FTC mestere: "A második félidőben a motiváltsággal akadtak gondjaink, rossz felfogásban játszott a fél csapat, úgy nézett ki, mintha csak harminc percig tartott volna a türelem. Nem tudtuk megvalósítani elképzeléseinket."

Az 1-6. helyért:
Dunaferr - FTC 31-24 (15-14)
gól:
Ferling 11, Szrnka 5, Pálffy 4, Borók 3, Pigniczki, Turtóczki, Nagy 2-2, Bohus, Gáspár 1-1, illetve Farkas Á. 10, Siti E. 7, Kirsner 4, Lőwy 2, Benyáts 1
hétméteres: 6/3, illetve 14/12
kiállítás: 6, illetve 14 perc

További eredmények:
Cornexi-Alcoa - Hódmezővásárhely 36-24 (21-11)
Győri ETO - Esztergom 30-20 (17-10)

Pincési László