Alessandro Nesta (Olaszország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Alessandro Nesta, az olaszok középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Alessandro Nesta (Olaszország)
Poszt: középhátvéd
Klub: AC Milan
Születési idő: 1976. március 19., Róma
Testsúly, magasság: 187 cm/79 kg
Válogatottság: 57 mérkőzés

Rómában született, és gyermekkora óta a Lazio nagy drukkere volt, nem csoda, hogy itt kezdett el futballozni. Már 18 évesen bemutatkozott a felnőttek között, egy évvel később pedig már alapember volt az együttesben. 1996 nyarán utánpótlás Európa-bajnokságot nyert az olasz csapattal, majd hamarosan a nagyválogatottban is bemutatkozhatott.

Az 1998-as világbajnokságon súlyos sérülést szenvedett, ami miatt hosszú időt ki kellett hagynia, de éppen időben épült fel ahhoz, hogy előbb KEK-et, majd bajnoki címet szerezzen a Lazióval, amelynek ekkor már csapatkapitánya volt.

A 2000-es Európa-bajnokságot követően a világ egyik legjobb középhátvédjévé lépett elő, de ha rajta múlt volna, sohasem hagyja el a római egyesületet. A klub azonban anyagi gondjai miatt 2002 nyarán mégis eladta: a Real Madrid és az Internazionale is szívesen vitte volna, de végül az AC Milan fizetett ki érte közel 30 millió eurót.

A rossonerók nagyon jól jártak vele, hiszen nélküle a milánóiak aligha szerezhették volna meg idén a Bajnokok Ligáját. Nesta fantasztikus védőpárost alkotott a középre húzódó Paolo Maldinival.