Elhibázott büntetők: Mutué a tizenharmadik

Vágólapra másolva!
Amikor az olasz-román találkozó második félidejében a kelet-európaiak támadója, Adrian Mutu kihagyta a tizenegyest, akkor látszott rajta, hogy rendkívül megviseli a dolog. Kétségtelen, hogy a csatár nagy lehetőséget hibázott el, és aligha vigasztalja az a tény, hogy az Európa-bajnokságok történetében ő a 13. futballista, aki büntetőt rontott a rendes játékidő során - és akadtak, akik sokkal fontosabb pillanatban hibáztak.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi, 2004-es kontinensviadal ebből a szempontból majdhogynem kivételesnek számított, hiszen négy évvel korábban az Európa-bajnokságon csak egyetlen tizenegyes maradt ki a rendes játékidőben: az angol-francia csoportmeccsen David Beckham hibázott.

A 2000-es torna viszont egyedülálló rekordot állított fel, hiszen a Belgiumban, illetve Hollandiában rendezett viadalon négy tizenegyest sem tudtak értékesíteni. Ebből kettőt ráadásul egy találkozón hagytak ki: alighanem mindenki emlékszik a holland-olasz elődöntőre, amely az oranje számára valóságos rémálommal ért fel. Az összecsapáson a hazaiak már az első félidő közepén emberelőnybe kerültek, és két büntetőt is elvégezhettek, ám a 39. percben Frank de Boer, a 62. percben pedig Patrick Kluivert rontott. Az olaszok kihúzták gól nélküli döntetlennel a találkozót, és a büntetőpárbajban tovább folytatódott a hollandok vesszőfutása - igaz, ez már nem tartozik a témánkhoz.

De a spanyolok szupersztárja, Raúl sem emlékszik vissza szívesen a 2000-es kontinensviadalra, hiszen neki is nagyon fontos pillanatban "sikerült" kihagynia egy tizenegyest. A spanyolok a legjobb négy közé kerülésért a franciákkal játszottak, és 2-1-es vesztésre álltak, amikor az utolsó percben büntetőhöz jutottak. A labda mögé Raúl állt, de a csatár az égbe rúgta a tizenegyest, így a spanyoloknak akkor sem sikerült megtörniük az őket a nagy viadalokon sújtó átkot.

A nyolc évvel ezelőtti torna negyedik kihagyott büntetőjének nem volt ilyen jelentősége: azt a dán Michael Schjönberg hibázta el még a csoportkörben a franciák ellen a 81. percben - de akkor az ellenfél már 3-0-ra vezetett.

Az 1996-os tornán két elhibázott tizenegyest is feljegyezhettek a krónikák, és bár mindkettő a csoportkörben történt, egyaránt emlékezetesnek mondhatóak. Az olasz-német összecsapáson a taljánoknak mindenképpen győzniük kellett volna a továbbjutáshoz, és erre meg is volt minden esélyük, hiszen már a nyolcadik percben tizenegyeshez jutottak. Gianfranco Zola lövését azonban Andreas Köpke védeni tudta, a németek kibekkelték a találkozót, és így ők mentek tovább, sőt később meg is nyerték az aranyérmet - az olaszok pedig utazhattak haza.

Az angol-skót csoportmeccsen a skótok csapatkapitánya, Gary McAllister volt képtelen túljárni David Seaman eszén, az angol hálóőr kivédte a középpályás tizenegyesét, és az ellentámadásból Paul Gascoigne a torna egyik legszebb találatát szerezte - és a háromoroszlánosok így nyertek 2-0-ra.

Az 1992-es viadalon megint csak nem volt kihagyott büntető, az 1988-as tornán viszont annál inkább. A csoportkörben a spanyolok részéről Míchel hibázott a dánok ellen, de mivel előbbiek így is nyertek 3-2-re, így ennek nem volt sok jelentősége. Annál inkább a szovjet Igor Belanov rontásának, ő ugyanis a fináléban volt képtelen bevenni a tizenegyespontról Hans van Breukelen kapuját kétgólos holland vezetésnél. Az egy évvel korábbi aranylabdás a kapu mellé gurított, pedig ha betalál, akkor a szovjeteknek talán még lett volna esélyük egyenlíteni.

Az Eb-k történetének legérdekesebb kihagyott büntetőjét viszont alighanem az 1980-as kontinensviadalon láthatták a szurkolók. Itt az angol-spanyol csoportmeccsen a pirosmezesek támadója, Dani a 48. percben tizenegyesből egyenlített, majd öt percre rá megint büntetőt rúghatott, amit értékesített is - azonban az osztrák játékvezető, Erich Linemayr úgy ítélte meg, hogy valamelyik csapattársa idő előtt bemozdult a büntetőterületre, ezért újrarúgatta a tizenegyest. Másodjára pedig az angol kapus, Ray Clemence hárítani tudott, és ez már csak azért is sorsdöntőnek bizonyult, mert a hajrában Tony Woodcock megszerezte a győzelmet a háromoroszlánosoknak.

Az 1980-as viadal előtt csak négyes döntőt rendeztek, vagyis egy tornán mindössze négy mérkőzésre került sor, tehát kihagyott büntetőkre is kevesebb volt az esély. De azért az idő tájt is előfordult: rögtön az első Eb-meccsen az 1960-as Csehszlovákia-Szovjetunió találkozón a csehszlovákok focistája, Josef Vojta rontott. A magyar szurkolók számára legfájóbb elrontott tizenegyesre pedig 1972-ben került sor: akkor a Magyarország-Szovjetunió elődöntőben 1-0-s szovjet vezetésnél Zámbó Sándor hibázott, és így a magyar válogatott kiesett az elődöntőben. Mit nem adnánk manapság egy hasonló szituációban elrontott büntetőért...