Fájdalmat okoztak neki, hőstettel válaszolt

TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL
France's players celebrate after scoring the 2-1 during the Euro 2016 group A football match between France and Romania at Stade de France, in Saint-Denis, north of Paris, on June 10, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Közel 30 évesen is berobbanhat egy focista a szűk elitbe, feltéve, ha olyat művel, mint a foci-Eb nyitányán Dimitri Payet. Egyértelműen a franciák legjobbja volt, a hajrában, bombagóllal döntötte el a meccset. És ez még csak a felszín: a mély igazi emberi drámát rejt.
Vágólapra másolva!

Ezzel a bombagóllal döntötte el Dimitri Payet a francia–román nyitómeccset, a 89. percben:

Szép, főleg, mert a torna előtt sok focistáról beszéltek sokan, de Payet-ről szinte senki. Már 29 éves, nem sztárklubban játszik (West Ham United), a nyitómeccsen mégis a mezőny legjobbja volt (gól+gólpassz, nyolc lövési kísérlet).

Payet feltűnően ambiciózus volt, a meccs után a franciák legendás játékosa, Thierry Henry szépen összefoglalta, mi játszódhatott le az utódja fejében:

Rettentő akarattal focizott, ami mutatja, mennyire fontos neki a válogatott. A meccs végén sírt is."

Henry szerint mindennek a kulcsa a 2014-es vébé, ami előtt Payet "minden selejtezőmeccsen ott volt, de vébére mégsem vitték ki. A mai, románok elleni teljesítményével azt üzente: Nem vittetek ki engem a vébére, de én megmutatom! Minden egyes labdáért harcolt. Nem mondom, hogy egyedül nyert meccset, de az a gól... atyaég! Ő vitte a hátán a csapatot."

- kiáltotta világgá Payet középső fia, a hatéves Noah.
Payet, a nap hőse Forrás: MTI/Illyés Tibor
Pedig Payet előtt nem volt kikövezett út a sztársághoz: Réunion szigetéről származik, majd Franciaországba került, a Le Havre-höz. Négy évet töltött ott, és máris elakadni látszott a karrierje: motivációhiánnyal vádolták, azt mondták, nem illik a közösségbe. Nem is maradhatott, a következő bő egy évtizedben öt francia klubot is megjárt, mindenhol csupán két évet maradt, kivéve Saint-Étienne-t, ahol négyet.
Ám a lényeg: Payet

Lionel Messi után a legtöbb gólpasszt adta

az európai topligákban az utolsó franciaországi idényében, 2014/15-ben.

Fel is figyeltek rá Angliában, öt évre szerződtette a West Ham, amely a mostani szezonban Slaven Bilic edzővel a liga egyik meglepetéscsapata lett (persze, nem akkora meglepetés, mint a bajnoki címet nyerő Leicester). Amikor az Origo meglátogatta Angliában Bogdán Ádámot, érdekes dologra figyeltünk fel a Liverpool–West Ham FA-kupa-összecsapás előtt. A vendégek felszerelése hatalmas konténerekben, külön érkezett az Anfieldre. Egy dolog azonban szemmel láthatóan extra figyelmet kapott: Dimitri Payet cipője milliméterre kisámfázva, fényesre pucolva állt a többi holmi tetején, nehogy bármi baja essen.
Payet cipője külön figyelmet kapott a szállítás során Forrás: Origo

Payet gólpasszal mutatkozott be a Premier League-ben az Arsenal ellen, majd számos látványos gólt lőtt, megválasztották a West Ham legjobbjának az idényben, de a PL legjobbja címért harcolók szűk listájára is felkerült.

A francia U21-es válogatottban ugyancsak gólpasszal debütált, ahogy a felnőtt válogatottban is: 2010 októberében, éppen egy Románia elleni vb-selejtezőn mutatkozott be. Benzema helyére állt be a 86. percben, kevés időt kapott, de ez is elég volt, hogy kiszolgálja Gourcufföt.

Utána két évig mégsem volt válogatott, majd visszatért, de a 2014-es vb-re nem vitték ki - ám ebből is csak további motivációt merített. Idén márciusban került vissza a csapatba, és ebben a naptári évben már három gólnál tart öt meccsen, míg korábban csak egyetlen válogatott gólt jegyzett. Tegnap este óta nyilvánvaló: nincsenek motivációs gondjai, csak kell neki a megfelelő tét, akkor hőssé is válhat, akár a világ legerősebb bajnokságában, akár most, az Eb-n.