Vágólapra másolva!
Aranyérmet nyert Csipes Tamara 5000 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokság vasárnapi versenynapján.

Csipes már ezer méteren is aranyérmet nyert a hazai vébén, ötezren pedig taktikusan versenyzett, már az első kör után az élboly tagja volt, és végig tapadt fehérorosz Paltaranra és brit Belcherre. Csipes az utolsó körben robbantott, a célegyenesre fordulva az élre állt, és az előnyét fokozaton növelve nyerte a magyar csapat ötödik aranyát a szegedi vébén.

A mezőnyben Csipes mellett több magyar kajakos is versenyzett, az amerikai színekben induló Zur (Fazekas) Krisztina a negyedik, a spanyolokat erősítő Hegyi Zomilla a hatodik, a bolgárként lapátoló Faldum Bereniké a tizennegyedik helyen végzett.

A férfi kenusok 5000 méteres versenyében Varga Dávid elég rossz pozícióból rajtolt, és hiába küzdötte fel magát jobb helyzetbe, a nagy helyezkedések közepette végül nem maradt esélye, hogy beleszóljon az érmekért folyó csatába. Az aranyért az ukrán Kosman és a cseh Koranda harcolt, utóbbi az utolsó egyenesen óriási hajrát indított, de az ukrán jobban bírta erővel a végét. Varga kilencedikként ért célba.

"A verseny elején nagy volt az adok-kapok, de ez az ötezer méter sajátossága. Úgy tűnt, jó helyet tudok kiharcolni, aztán az orosz versenyzővel együtt engem is kipörgettek a többiek. Bíztam benne, hogy a végén fel tudok még jönni, de nagyon elfáradtam. Ez az a szám, amelyben ugyanúgy lehetsz az első háromban, mint a harmincadik helyen. Sok-sok szerencsére van szükség. Én örülök ennek a kilencedik helynek is" - nyilatkozta Varga a vébé hivatalos honlapjának.

női K-1, 5000 m:
1. CSIPES TAMARA 22:19.816
2. Lani Belcher (Nagy-Britannia) 22:26.572
3. Marina Paltaran (Fehéroroszország) 22:37.294

férfi C-1, 5000 m:
1. Mihajlo Kosman (Ukrajna) 23:23.823 p
2. Lukas Koranda (Csehország) 23:24.987
3. Jose Luis Bouza (Spanyolország) 23:55.173
...9. VARGA DÁVID 24:43.215