Társoldalunk:

Mas nyerte az utolsó hegyiszakaszt a Vueltán

2018.09.15. 19:00

Enric Mas nyerte a Vuelta a Espana 20., utolsó előtti szakaszát szombaton, míg Simon Yates megőrizte első helyét összetettben, és szinte biztos, hogy megnyeri a spanyol országúti kerékpáros körversenyt.

Az Andorra és Coll de la Gallina közötti 97,3 kilométeres etapon a többi mellett három első kategóriás emelkedő zilálta szét a mezőnyt. Tizenhét kilométer volt hátra, amikor az esélyesek csoportjából kevéssel az utolsó előtti emelkedő vége előtt Yates és Mas lépett el, majd a duó utolérte az élen haladó Nairo Quintanát és Miguel Ángel Lópezt, míg az összetettben második Alejandro Valverde egy nagyobb csoportban mintegy félperces lemaradással tekert. Csapattársa, Quintana vissza is maradt hozzá, ám nem tudott segíteni neki a felzárkózásban, így végül tizedikként ért célba Valverde. Ezzel elvesztette dobogós helyét összetettben, akárcsak a hetedik helyen célba tekerő Steven Kruijswijk.

Enric Mas nyerte a Vuelta a Espana 20., utolsó előtti szakaszát szombatonForrás: AFP/Ander Gillenea

Az élen haladó hármasból Yates lemaradt kissé, ám látótávolságra követte López és Mas kettősét, melyből végül utóbbi ünnepelhetett szakaszgyőzelmet, pályafutása során az elsőt nagy körversenyen. A 23 másodperces lemaradással beérkező 26 éves Yates pedig először nyeri meg az idén 3271,4 kilométer össztávú Vueltát, amennyiben vasárnap célba ér Madridban az Alcorcónból induló 100,9 kilométeren. A szokások szerint a záró szakaszon ugyanis már csak "ünnepelnek" a versenyzők.

Eredmények:
20. szakasz, Andorra-Coll de la Gallina, 97,3 km, hegyi befutó:
1. Enric Mas (spanyol, Quick-Step Floors) 2:59:30 óra
2. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) azonos idővel
3. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 23 másodperc hátrány
...7. Steven Kruijswijk (holland, LottoNL-Jumbo) 1:15 perc hátrány
...10. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team) 3:09 p h.

Az összetett állása:
1. Yates 79:44:30 óra
2. Mas 1:46 perc hátrány
3. López 2:04 p h.
4. Kruijswijk 2:54 p h.
5. Valverde 4:28 p h.