Óriási fordulat Milák Kristóf ügyében

MILÁK Kristóf
Róma, 2022. augusztus 16. A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Mint ismert, Milák Kristóf nélkül utazott el az olimpiai bajnok úszó teljes edzői stábja Dubajba olimpiai felkészülésre, ezért Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke határidőt szabott a fiatal klasszisnak, hogy eldöntse, hajlandó-e beleállni a munkába. Most úgy tűnik, hogy a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója komolyan gondolja, hogy ott lesz a párizsi olimpián, ugyanis minden jel arra utal, hogy elkezdte a medencés edzéseket.

Hová tűnt Milák Kristóf?

A 2021-es tokiói olimpia legnagyobb magyar sztárja volt a 200 méter pillangón aranyérmet, 100 méter pillangón pedig ezüstérmet szerző Milák Kristóf, aki az idei párizsi játékokon is éremesélyes lehet, amennyiben ott lesz a medencében.

Milák Kristóf megragadta az utolsó esélyét? Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 23 éves úszó körül azonban rengeteg a rejtély, ugyanis tavaly kihagyta a fukuokai vizes-világbajnokságot, majd a hírek szerint teljesen abbahagyta az edzéseket is, és sokáig eltűnt a nyilvánosság elől.

Tavaly októberben a fiatal sportoló korábbi edzője, Selmeczi Attila azt nyilatkozta, hogy Milák nemrég elveszítette egy közeli hozzátartozóját, és mentális problémákkal küzd, ezért mindenképpen lelki támogatásra van szüksége.

Ezt követően ellentmondásos megszólalásokat lehetett hallani Milák Kristóf helyzetével kapcsolatban.

Az úszók szövetségi kapitánya, Sós Csaba azt állította, hogy tudomása szerint az olimpiai bajnok továbbra sem edz, ráadásul a kapcsolatot sem lehet felvenni vele, a sportoló erőnléti edzője, Zala György viszont kijelentette, hogy Milákot a Duna Arénában kell keresni.

A közösségi médiában aztán szilveszter estéjén felbukkant Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Kovács Katalin egykori olimpiai bajnok kajakos társaságában, január elején pedig Gergely István, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke azt mondta, hogy tudomása szerint Milák Kristóf elkezdte az edzéseket; és ezt támasztja alá a a Mandiner információja is, ugyanis azt írják, hogy Milák két hete titokban elkezdte az uszodai edzéseket klubjában, a Budapesti Honvédban. Általában olyan időpontokban, dél és délután két óra között gyakorol, amikor senki sincs a medencében.

Milák Kristóf állítólag elkezdte a medencés edzéseket Forrás: MTI/Derencsényi István

Milák Kristóf visszatért?

A Mandiner informátora szerint Milák ezzel is azt szeretné elérni, hogy maradjon körülötte a csend, és minél nyugodtabban, reflektorfényen kívül készülhessen az olimpiára. Az olimpiai kvótája (100 és 200 méter pillangó) már megvan a párizsi olimpiára, így magáért az olimpiai részvételért már nem kell hajtania. A formába lendülés miatt, a minél jobb időeredményekért viszont igen.

A válogatott jelenleg Dubajban készül a február 2-án kezdődő dohai úszó-világbajnokságra. Ennek a csapatnak természetesen nem tagja az olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok Milák, az edzője, Virth Balázs pedig az Egyesült Arab Emírségekben, majd Katarban lesz 18-ig.

Ha a csapat visszatér a világbajnokságról, onnantól kezdve Virth Balázs vezeti majd Milák felkészülését. A 23 éves klasszisra pedig négy hónapnyi kemény munka vár majd.

Rengetegen szorítanak azért, hogy Milák visszatérjen, hiszen a képességei alapján minden esélye meg lehet arra, hogy Párizsban megvédje olimpiai bajnoki címét, bár a hosszú kihagyás miatt jóval nehezebb dolga lesz a riválisokkal szemben.