A Hungaroringen is elbúcsúztatja Bianchit a Forma-1

German Formula One driver Nico Rosberg arrives for the funeral ceremony of French Formula One driver Jules Bianchi at the Cathedrale Sainte Reparate in Nice, southeastern France, on July 21, 2015. Nine months after his horror crash, Bianchi died on July 17, 2015 in a hospital of his hometown of Nice from head injuries sustained in the October 5 accident. AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
Nem kellett noszogatni az F1-es pilótákat, hogy részt vegyenek a francia versenyző temetésén.  Hamilton szerint a Hungaroringen keményen nyomják majd a gázt, mert úgy vélik, így tiszteleghetnek leginkább Bianchi előtt.

Kedden helyezték örök nyugalomra Jules Bianchit, a tavaly októberi súlyos balesetének következtében elhunyt fiatal francia pilótát. A szertartáson több F1-es pilóta, köztük Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Romain Grosjean, Jean-Eric Vergne is részt vett. Alex Wurz, a GPDA elnöke kijelentette, „szívből jött” a versenyzőtársak tiszteletadása, „senkit sem kellett meggyőzni”, hogy Nizzába utazzon. A Hungaroringen a mezőny tagjai gyászszünettel és a #CiaoJules hashtag viselésével emlékeznek majd egykori versenyzőtársukra.

„Mindenki számára hihetetlenül nehéz volt búcsút venni Julestől” – nyilatkozta Hamilton. „A magam részéről azt kívántam, bárcsak jobban ismertem volna. Azt viszont tudtam róla, hogy barátságos és jólelkű volt, nagy jövő állt előtte” – jelentette ki. Hamilton szerint ismét nyilvánvalóvá váltak az F1 veszélyei, amit a pilótáknak tiszteletben kell tartaniuk. A brit elmondta, bízik abban, hogy az FIA az elmúlt évtizedek hagyományát folytatva tovább javítja a sport biztonságát.

Nico Rosberg Jules Bianchi temetési szertartásán Forrás: AFP/Valery Hache

„Magyarország gyönyörű hely, az egyik kedvencem. Julest magammal viszem az imáimban és a gondolataimban, nem csak erre a versenyre, hanem az összes napra, amikor autóba ülök. Tudom, hogy azt várná tőlünk, hogy olyan keményen versenyezzünk, ahogy ő is, ezért így teszek majd” – ígérte, és ezzel Nico Rosberg is egyetértett: „Mindenki ugyanúgy fog érezni a hétvégén a paddockban, de versenyeznünk kell, és mindent beleadunk majd Julesért, ahogy ezt ő is tenné.”

Rosberg honfitársa, Nico Hülkenberg elmondta, „ez volt az első temetés, amin valaha részt vettem. Hihetetlenül megrázó és békés volt.” Roberto Merhi, a Marussia-utód Manor jelenlegi pilótája pedig kijelentette, az istálló „nem érdemelte meg”, hogy Maria de Villota után újabb versenyzőjük veszítse életét egy baleset miatt. „Ez egy remek csapat, amit balsors sújt” – nyilatkozta a Marcának. „Sajnálom a főnököt, John Boothot is, aki kiváló menedzser, az F1 egyik legjobbja.”

„Bianchi számomra a generációm leginkább felkészült pilótája volt” – mondta a 24 esztendős spanyol. „Emlékszem, amikor 2002-ben eljött egy gokartversenyre Vendrellbe, Spanyolországba. Abban az életkorban kulcsfontosságú a pályaismeret, de ő e nélkül is rögtön olyan volt, mintha puskából lőtték volna ki. 2009-ben megnyerte az F3 Euro Seriest, egy nagyon jó autóval lenyomott mindenkit, beleértve (Valtteri) Bottast és (Daniel) Ricciardót.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!