Vágólapra másolva!
Csapatfőnökük nem tartja igazságosnak a versenyt, mert a résztvevők nem kapnak egyenlő anyagi feltételeket. Jogi úton próbálnak érvényt szerezni az álláspontjuknak.

Régóta probléma az F1-ben a költségek elszabadulása, és a kisebb, autógyártóktól független csapatok kétségbeesett harca a túlélésért. A helyzet még aggályosabbá vált, amióta érvényben vannak a jelenlegi, a jogdíjbevételek elosztását is szabályozó két-kétoldalú megállapodások az istállók, az FIA és a FOM között. Egyes csapatok sokkal több pénzt kapnak, mint mások, és a hoppon maradók, elsősorban a Sauber és a Force India elégedetlenek a juttatásaikkal.

– nyilatkozta Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke a Motorsport.com-nak. „Szenzációs a termék, és még a botrányok is részei ennek, mert egyébként elég unalmas lenne. Nem tartana sokáig változtatni rajta, ezért bosszantó, hogy a Force India és mi hiába próbáltunk meg egyeztetni a másik féllel” – utalt Kaltenborn arra, hogy kísérletet tettek a szerződéseik feltételeinek módosítására.

Az idén csak a mezőny végén kullognak Forrás: DPPI media/Florent Gooden

A Saubernek 2014 óta egyre súlyosabb anyagi gondjai vannak, miután felment a hajtásláncok ára, és mivel két évvel ezelőtt, sőt egyelőre az idén sem tudtak pontokat szerezni, visszaesnek az egyébként sem túl magas jogdíjbevételeik. A svájci istálló arra alapozza az érvelését, hogy az egyenlőtlen anyagi feltételek egyenlőtlen erőviszonyokhoz vezetnek, ezért tettek panaszt már az EU-nál is.

mert bizonyos csapatok privilégiumokat kapnak a szabályalkotás és a bevételek elosztása terén. Mi az ellen küzdünk, hogy ez már befolyásolja a versenyeket” – mondta Kaltenborn. „Azt akarjuk, hogy legyenek kiegyenlítettek az erőviszonyok. Akkor tényleg minden rajtunk múlna.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!