Vágólapra másolva!
Bár a csapatfőnökök értékelése alapján Lewis Hamilton és Max Verstappen is jobb volt nála, az Autosport év végi gáláján a világbajnok Nico Rosbergnek adták át az "Év nemzetközi autóversenyzője" díjat.

A tekintélyes Autosport Awards szavazásán Nico Rosberget választották meg az év nemzetközi autóversenyzőjének, aki Londonban, a legtekintélyesebb nemzetközi szaklap szokásos év végi gáláján vehette át a díjat. Rajta kívül Lewis Hamilton, Max Verstappen és Daniel Ricciardo volt a jelöltek között, továbbá az IndyCar illetve a Formula E bajnoka, Simon Pagenaud, és Sébastien Buemi.

"Ez az év legnagyobb presztízsű estéje a motorsportban. Lenyűgöző volt, amikor a reflektorok fényben lesétáltam a színpadra mindenki előtt, kezemben a serleggel" - mondta Rosberg.

Nem volt könnyű számomra az idei győzelem, nem is voltam biztos benne, hogy képes leszek rá... De látják, most itt állok!"

Rosberg és Toto Wolff megérkezik az FIA múlt pénteki díjátadó gálájára Forrás: APA-PictureDesk/Starpix / picturedesk.com/Starpix

A megtisztelő elismerést 2008 óta mindig az aktuális világbajnoknak osztották ki. A Forma-1-es csapatfőnökök nemrég azonban Rosberg csapattársát, Hamiltont választották meg 2016 legjobb pilótájának, az ő értékelésük alapján a német versenyzőt Max Verstappen is megelőzte.

Hamiltonnak a legjobb brit versenyzőnek járó díj jelenthetett vigaszt az Autosport Awardson, bár ezt helyette az öccse, Nicolas vette át, mert ő maga a gálán nem vett részt. Az elismerést Hamilton zsinórban negyedszer, karrierje során összesen ötödször zsebelte be.

Az év újoncának a Manor tehetségét, Pascal Wehrleint választották meg a közönségszavazáson,

a legjobb versenyautó pedig aligha meglepő módon a Mercedes W07 lett. Ezzel kapcsolatban az istálló mérnökigazgatója, Aldo Costa azt mondta, "uralták a szezont, még a tavalyinál is jobban."

"Az előnyünk már nem volt akkora, mint két évvel ezelőtt, viszont sokkal kiegyensúlyozottabb lett a teljesítményünk" - nyilatkozta. Az Autosport korábbi műszaki szakírójáról, John Bolsterről elnevezett díjat a Mercedes technikai igazgatója, Paddy Lowe kapta.

Megértik Rosberget

Rosberg pénteken mindenkit sokkolt a bejelentésével, miszerint visszavonul, és a gálán elárulta: "Az igazat megvallva nem gondoltam, hogy lesz bátorságom meghozni ezt a döntést."

Lowe szerint a Mercedesnek nehéz lesz pótolnia Rosberget, mert ez mérnöki szemmel nézve olyan, „mintha elvesztettük volna az autónk egyik kerekét. Hogy lehet átvészelni az ilyesmit?" – vetette fel.

Bár sokan értetlenül fogadták Rosberg visszavonulásának hírét, amely a csapatot is váratlanul érte, Lowe azt állította, a döntéssel nem nehéz azonosulni. „Oly sokakhoz hasonlóan mi is csodáljuk Nicót ezért a bátor lépés miatt – mondta. – Ismerjük őt jól, ismerjük a családját, és megértjük, miért szánta el magát erre a lépésre. Számunkra abszolút érthető. Ilyen a sport emberi oldala."

A Mercedes igazgatója, Toto Wolff úgy véli, Rosberg 31 évesen a csúcson vonul vissza.

– jelentette ki. – Én úgy értékeltem, hogy az utolsó futamokat is profihoz méltóan kezelte, megtette, amire szüksége volt."

„Komoly örökséget hagy maga után. Először is eddig példátlannak számító módon hagyja el az F1-et. Ezt bizonyos értelemben mindannyian csodáljuk: akkor száll ki, amikor ő a legjobb, és a csúcson van – tette hozzá Wolff. – A kezdetektől fogva részese volt a csapatunk fejlődésének, nagyon jó csapatjátékos volt. Azért is értünk el ennyit, mert a versenyzőink között megvolt az egyensúly, a küzdelmük dinamikája jól működött."

A búcsúzó Rosberget a Brit Királyi Autóversenyzői Klub, a BRDC is tiszteletbeli tagjává választotta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!