Smedley: A tavalyi volt Vettel legjobb szezonja az F1-ben

Forma-1, Olasz Nagydíj, Vettel, Ferrari
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 08: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 spins during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 08, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Érdekes kijelentést tett a Forma-1-ben több mint 20 évig dolgozó, ezalatt nyolc évet a Ferrarinál lehúzó Rob Smedley. Szerinte tavaly láthattuk a valaha volt legjobb Sebastian Vettelt.

Ha valakit, aki tisztában van Sebastian Vettel pályafutásával, megkérdeznénk, hogy melyiket tartja a négyszeres világbajnok legjobb szezonjának a Forma-1-ben, aligha vágná rá, hogy a tavalyit. Vezetői hibák tömkelege jellemezte ugyanis a Ferraritól az idei év végén elköszönő német 2019-es idényét, amelynek végén kikapott mindössze második F1-es szezonját taposó csapattársától is. A Ferrari korábbi mérnöke meglepő módon azonban mégis a tavalyi esztendőt tartja Vettel legjobbjának.

Smedley érdekes elmélettel állt elő Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Mark Thompson

Rob Smedley több mint húsz esztendőt húzott le a Forma-1-ben, 2004-től 2013-ig pedig a Ferrarinál dolgozott, látott tehát már egyet s mást. Többek között Vettel pályafutását is közelről kísérhette végig, az F1 Nation Podcastban pedig érdekes kijelentést tett róla. „Szerintem veszteség lenne a sportágnak [ha az év végén visszavonulna], mert szerintem nagyon jó pilóta, egy igazán csodálatos versenyző.

Az eredmények és a pályán mutatott teljesítmény tekintetében Vettel tavalyi szezonja azonban minden volt, csak jó nem. Több vezetői hibát is elkövetett, valamint Leclerc-től is kikapott. De akkor miért gondolja úgy Smedley, hogy jó teljesítmény nyújtott? „Szerintem tavaly karrierje legnagyobb kihívásával állt szemben, és mindenki előre leírta őt, mert az volt a legkönnyebb, mondván Charles egyszerűen csak jobb és jobb lesz, ez pedig Sebastiannak a véget jelenti, ha úgy tetszik” – magyarázta a mérnök.

Azt, amelyik egy kicsit el volt veszve, szerintem ezt biztosan ő is minden további nélkül beismerné. Nem ott volt, ahol lenni akart a szezon kezdetén sem a csapat, sem a csapattársa tekintetében. Ezután azonban leszegte a fejét, és visszakapaszkodott, ami egy igazi bajnok ismérve."

Ehhez hasonló jelenetek tarkították Vettel tavalyi idényét Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Smedley tehát nem is Vettel eredményei, sokkal inkább mentális ereje miatt tartja emlékezetesnek a négyszeres világbajnok tavalyi évét, mivel

szerinte korábban egyik csapattársa sem késztette olyan kemény küzdelemre, mint Leclerc.

„Kétségtelen, hogy a létező összes teher az ő vállán volt. Szerintem valószínűleg egész karrierje során nem volt még rajta ekkora nyomás, pedig meg kellett már küzdenie jó pilótákkal és világbajnokokkal egyaránt. Dominált Kimi ellen és Mark ellen a Red Bullnál, aki egyáltalán nem kutyaütő, Mark nagyon gyors pilóta. És mindig képes volt felülkerekedni. Nem vagyok benne biztos, hogy korábban szembesült akkora kihívással, mint 2019-ben.

Felipe Massa korábbi versenymérnöke az Orosz Nagydíjon történtekben látja igazoltnak, hogy Vettel a második félidőre változtatott a hozzáállásán. Miután az előre megbeszéltek szerint lerajtolta csapattársát, nem volt hajlandó eleget tenni a csapat kérésének, és visszaengedni őt maga elé. „Biztos vagyok benne, hogy Mattia nem értene egyet velem ebben a kérdésben, de az orosz futam jó példa erre – mondta Smedley. – Előre került, bárhogy is tette, bármilyen mahinációk is segítették ehhez. Majd fejben meghozta a döntést, hogy ott fog maradni, és nem engedi vissza maga elé [Leclerc-t]. És szerintem egy nagy versenyző ismérve, hogy könyörtelen a győzelemért folyó hajszában."