Vettel, Verstappen és Jackie Stewart is méltatja a rekorder Hamiltont

Forma-1, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Belga Nagydíj 2020
SPA, BELGIUM - AUGUST 30: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari speaks with Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP on the grid ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 30, 2020 in Spa, Belgium. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A versenyzőtársak sem mentek el szó nélkül amellett, hogy Lewis Hamilton a Portugál Nagydíjon végleg átadta a múltnak Michael Schumacher győzelmi rekordját. Sebastian Vettel már a futam előtt üzent a hatszoros világbajnoknak, és még az a Sir Jackie Stewart is gratulált neki, akivel nemrég a sajtón keresztül összeszólalkozott.

A Portugál Nagydíjtól kezdve nem Michael Schumachernek hívják azt az embert, aki a legtöbb győzelemmel rendelkezik a Forma-1 történetében. A vasárnapi futamon ugyanis Lewis Hamilton megszerezte pályafutása 92. diadalát, így már eggyel több van neki, mint a hétszeres világbajnoknak.

Teljesítményét versenyzőtársai sem hagyták szó nélkül, és a megkérdezett pilóták egytől egyig dicsérettel árasztották el riválisukat.

Többek között az a Sebastian Vettel is, aki a 2010-es évek elején jóval nagyobb eséllyel rendelkezett arra, hogy túlszárnyalja Schumacher rekordját, mint Hamilton. A német pilóta elárulta, már a rajt előtt üzent a Mercedes pilótájának.

Hamilton megdöntötte Schumacher rekordját

„A futam előtt írtam neki, hogy legyen meg a 92. [győzelem] – nyilatkozta a leintés után. – Örülök a sikereinek, minden egyes eddigi diadalát megérdemelte, és úgy gondolom, a számok önmagukért beszélnek. Biztos vagyok benne, hogy százig is el fog jutni, és úgy gondolom, nem lehet őt eléggé dicsérni.”

A négyszeres világbajnok csapattársa, Charles Leclerc szintén magasztalta Hamiltont. „Azt hiszem, hasonló szavak hangzottak el tőle, amikor utolérte Michaelt. Elképesztő, hogy mennyi mindent elért ebben a sportágban, az évek során rendkívül kiegyensúlyozott volt, amiért csak gratulálni tudok neki.”

Az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón Valtteri Bottas és Max Verstappen sem kerülhette el, hogy mondjon pár szót a győztes teljesítményéről.

A holland pilóta elárulta, Hamilton teljesítménye arra ösztönzi, hogy még több mint másfél évtizeden keresztül az F1-es mezőny tagja maradjon.

„Mit lehet erre mondani? Egyszerűen elképesztő teljesítmény! 92 győzelem, és nem hiszem, hogy itt megállna, a 100-at is túl fogja szárnyalni. Arra ösztökél, hogy 40 éves koromig folytassam a pályafutásomat, egyben remek motivációt jelent. Emellett úgy néz ki, hogy meg fogja szerezni a hetedik világbajnoki címét, ami szintén lenyűgöző. Mindenki azt mondja róla, hogy gyors, de a kiegyensúlyozottság szintén hatalmas erőssége, nagyon ritkán hibázik. Emiatt érte el ezt a számot ennyire gyorsan.”

A kép két szélén álló Bottas és Verstappen is agyondicsérte Hamiltont Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Miután Verstappen befejezte az ezzel kapcsolatos gondolatait, Hamilton megköszönte neki a szép szavakat, mint ahogyan csapattársának is. Bottas arra mutatott rá, hogy pár éve még kevesen hitték, hogy Schumacher csúcsa megdönthető lenne, az immáron egyedüli rekorder viszont közéjük tartozott.

Sokan azért kérdezik meg, hogy mit gondolok erről, mert a legtöbben azt hitték, hogy ezt a csúcsot nem lehet megdönteni. Ez azonban hiba volt, és biztos vagyok benne, hogy Lewis mindig is hitt benne. Szóval megemelem a kalapom.”

Hamilton rekordjáról Christian Hornert is megkérdezték, aki szintén elismerően beszélt arról az emberről, aki már több mint egy évtizede az általa vezetett istálló egyik legnagyobb ellenfele. „Hatalmas teljesítmény, olyan, mintha öt szezonon keresztül folyamatosan győzött volna. Láttuk, ahogyan megnyeri a versenyeket, most pedig a történelem legsikeresebb versenyzőjévé vált, gratulálok neki!” – nyilatkozta a Sky Sportsnak, majd azt is hozzátette, hogy

ők pedig a leggyorsabb kerékcsere rekordját döntötték meg (bár a hivatalos megerősítésre még várni kell).

Hamilton nemrég kisebb konfliktusba keveredett Sir Jackie Stewarttal, miután a hatszoros világbajnok szerint honfitársa „belérúgott” szavaival. A 81 esztendős expilóta akkor csalódottságának adott hangot, most viszont ő is méltatta a 92-szeres futamgyőztes teljesítményét.

Ezúttal Jackie Stewart is kizárólag elismerően nyilatkozott Hamiltonról Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

„Gratulálok Lewisnak ehhez a nagyszerű sikerhez, hogy túlszárnyalta Michael rekordját. Lenyűgöző Lewis eddigi pályafutása, a gokartos időszaktól a Ron Dennisszel és a McLarennel kötött szövetségen keresztül egészen a csodálatos Mercedes-Benzig. Megemelem előtte a kalapom a figyelemre méltó eredményei miatt, és a legjobbakat kívánom neki a továbbiakban! Tagadhatatlan, hogy a történelem legnagyobb sportolói közé tartozik, és rengeteg fiatal számára jelent inspirációt.”