Vágólapra másolva!
A balul sikerült 2020-as szezon után Sebastian Vettel akár már az idén visszatérhet a dobogó tetejére, véli Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke.

Mivel csak az idén csatlakozott a csapathoz, Sebastian Vettelnek még nem volt beleszólása az Aston Martin idei autójának kialakításába, főnöke ezzel együtt úgy véli, hogy az istálló által követett filozófia miatt annak 2021-es modellje kedvezni fog a négyszeres világbajnoknak. Otmar Szafnauer emiatt még azt sem tartja kizártnak, hogy az idén ismét látunk Vettel-győzelmet.

A tavalyi Ferrarival Vettel csak szenvedett Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Ha Sebastian olyan autót kap, amellyel eggyé válhat, újra számolni kell majd vele. Minden a részletekről szól. Az ember egy kicsit korábban fékez itt, egy kicsit később gyorsít ott, és máris három tizeddel a csapattársa mögött van, aki jobban tudja kezelni a kocsit. Aztán a versenyen mindez összeadódik" – idézi Ralf Schumachert az F1-insider.com azzal kapcsolatban, hogy milyen sokat jelent, ha valakihez nem passzol a kocsija.

A Ferrari SF1000-es pedig nem passzolt Vettelhez, miközben Charles Leclerc-nek sokkal kevesebb problémája volt vele.

Az Aston Martinnál azonban úgy vélik, hogy náluk Vettel olyan kocsit kap, ami illik a stílusához.

„Mindent megteszünk, hogy olyan autót építsünk, ami megfelel a pilóták igényeinek, hiszen végső soron a pilóta jelenti a különbséget. Az összes korábbi pilótánk olyan autót akart, amelynek stabil a hátulja, ezért ez a karakterisztika az autóink DNS-ének részét képezi, amiből természetesen Sebastian is profitál" – nyilatkozta Szafnauer.

Forma-1, Sebastian Vettel, Aston Martin F1 Team Forrás: Aston Martin F1 Team Twitter

A román-amerikai üzletember szerint pedig amennyiben így lesz, Vettel akár a dobogó tetejére is visszatérhet.

Hasonlóan vélekedik Vettelről Lawrence Stroll, az istállót tulajdonló konzorcium vezetője is. A kanadai milliárdos úgy látja, a tavalyi év egyértelműen az autója miatt volt gyengébb a német pilóta számára.

„Négyszeres világbajnok, nem felejtette el, hogy miként kell versenyautót vezetni. A Ferrarinál olyan autója volt, amit nehéz volt vezetni és nem illett a vezetési stílusához. A tavalyi éve hasonló volt, mint a Red Bullnál a 2014-es."

Vettel lassan másfél éve, a 2019-es Szingapúri Nagydíjon nyert legutóbb az F1-ben Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Az autó karakterisztikáján túl pedig akad még egy lényeges változás a Ferrarihoz képest, ami Vettel kezére játszhat, ez pedig a Mercedes-motor. A világbajnok istálló erőforrása Schumacher szerint elsősorban a vezethetőség terén jelenthet előnyt a Ferrarihoz képest, a korábbi F1-es pilóta Marc Surer pedig úgy véli, hogy a Lewis Hamiltonhoz igazított motor Vettelnek is kedvezhet.

„Az olyan versenyzők, mint Vettel, előre akarják tudni, hogy az autó mit fog csinálni fékezés és kigyorsítás közben. Ez az, amikor a motortól érkező visszajelzésnek nagy a szerepe. Szerintem Lewis Hamilton és Sebastian Vettel vezetési stílusa hasonló, a Mercedes-motort pedig Lewisra szabták" – érvelt Surer.