Vágólapra másolva!
Otmar Szafnauer úgy véli, Sebastian Vettelnek nem kell sok idő a beilleszkedéshez. Az Aston Martin csapatfőnöke szerint az istálló megfelelő környezetet teremthet a négyszeres világbajnoknak, akiről kijelentette, továbbra is magabiztos és motivált.

Hiába a technikai szabályok viszonylagos változatlansága tavalyhoz képest, rengeteg a kérdőjel a 2021-es idénnyel kapcsolatban, részben annak köszönhetően, hogy a tél folyamán számos pilóta váltott csapatot. Többek között a 2020-ban még Racing Point néven induló Aston Martinhoz szerződő Sebastian Vettel is így tett, akitől sokan azt várják, hogy a silverstone-iaknál ismét kivirágzik.

Vettelnek sokkal kisebb csapatban kell bizonyítania, mint az elmúlt bő évtizedben Forrás: Aston Martin Cognizant Formula One Team

A négyszeres világbajnok az elmúlt 12 évben fele-fele arányban versenyzett a Red Bullnál és a Ferrarinál. A két istálló sok tekintetben nagyon is különbözik egymástól, ám az mindenképpen közös bennük, hogy méretük minden szempontból jóval nagyobb, mint az Aston Martiné. Otmar Szafnauer azonban nem aggódik amiatt, hogy újdonsült versenyzőjének nehézségei lennének az alkalmazkodást illetően.

– válaszolta a beilleszkedést firtató kérdésre az Aston Martin csapatfőnöke az Auto Motor und Sportnak. – Már most remekül passzol hozzánk, hiszen hasonló a filozófiánk a versenyzést illetően. Számunkra a teljesítmény a legfontosabb, és arra törekszünk, hogy a lehető leggyorsabb autónk legyen. Ez más területekre is kiterjed, mint például a kerékcserét végző személyzet.”

Szafnauer hozzátette, mindkét fél győzni akar, hozzáállásuk pedig 100 százalékban megegyezik, így arra számít, hogy jól fog menni a közös munka. Ami a diadalt, illetve a megfelelő teljesítményt illeti, az elmúlt két és fél évben Vettelnek ez csak elvétve sikerült, de sokan úgy vélik, a rossz eredményekhez a Ferrarinál uralkodó légkör is hozzájárult. Szafnauer szerint az Aston Martinnál ez nem jelent veszélyt.

– magyarázta. – Hogy a szórakozás pontosan mit takar? Ezt tőle kérdezze meg! Szerintem számára azt jelenti, hogy a csapat minden egyes eleméből, illetve az autóból is képes a lehető legtöbbet kihozni. Az istálló ezt képviseli, amit korábban is megmutattunk. Mi fenntartjuk ezt a környezetet, ő pedig ezt kereste.”

Vettel sokat rontott az elmúlt években Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Vettel a Ferrarinál töltött utolsó éveiben rengeteget hibázott, így felmerül a kérdés, hogy mindez hogyan hatott az önbizalmára és a motivációjára. A román származású szakember azonban leszögezte, emiatt senkinek nem kell aggódnia, ugyanis a 33 éves versenyző máris a csapat élére állt.

– válaszolta arra a felvetésre, hogy érez-e önbizalomhiányt Vettelnél. – Elképesztően kíváncsi, folyamatosan kérdéseket tesz fel: miért így csináljátok, és nem másképpen? Két nap alatt számos kérdése volt, emellett viszont saját tapasztalatait is megosztotta, nekünk pedig pontosan erre van szükségünk. Minden követ meg akarunk mozgatni annak érdekében, hogy javuljon a teljesítményünk, és márciusban a csapat és Seb is azt mondhassa, hogy a tél folyamán a lehető legtöbbet kihozta a lehetőségekből. Nem úgy látom, hogy motiválatlan lenne, vagy nem bízna magában eléggé.”

Szafnauer azt is elárulta, hogy telefonon keresztül rendszeresen beszél pilótájával, aki egy héten többször is egyeztet a mérnökökkel. A tesztekig még viszonylag sok idő van hátra, az Aston Martin csapatfőnöke pedig most csak annyit tudott elmondani, hogy

szeretnék, ha Vettel még előtte ellátogatna a gyárba, de sok múlik az utazási korlátozásokon.

Felmerül a kérdés, hogy az Aston Martin miért nem ad lehetőséget új pilótájának arra, hogy egy régi autóval tesztelhessen, mint ahogyan azt a Ferrari vagy még tavaly a Renault is megtette Carlos Sainz, illetve Fernando Alonso esetében. Szafnauer elmondta, miért nem áll rendelkezésre egyetlen korábbi kocsi sem. „Nem vagyunk nagyméretű csapat, a motorokat és a váltókat például béreljük, ezeket a szezon végén vissza kell adnunk. Ezért nem tudunk biztosítani neki egy régi, üzemképes autót.”