Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton marasztalná, de meg tudja érteni, ha a csapatnak más az álláspontja Valtteri Bottas megtartásával kapcsolatban. A jelek szerint a Mercedes már csak arra vár, hogy a finn pilóta csapatot találjon magának.

Az F1-es közvélemény tűkön ülve várja, hogy George Russell vagy Valtteri Bottas lesz-e jövőre Lewis Hamilton csapattársa. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a nyári szünetre ígért döntést, nemrég pedig közölte, hogy szeptemberre „el akarom rendezni az ügyet". Mindez azonban még nem történt meg, az osztrák üzletember pénteki nyilatkozata ugyanakkor arra enged következtetni, hogy már csak Bottas jövőjének tisztázódására várnak.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Bottasnak ez az utolsó idénye a Mercedesnél Forrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Wolff korábban is hangsúlyozta, hogy bármelyik versenyző mellett döntenek is, a másik jövőjének sorsát is a szívükön viselik. A Sky Sportsnak nyilatkozva Spában is kiemelte ezt. „Inkább előbb, mint utóbb akar az ember döntést hozni, mert mindkét, az ülésért versengő pilótának tudnia kell. Számunkra mindig is fontos, hogy bárhogy is döntsünk, tudjuk, hogy mi történik George-dzsal, vagy Valtterivel, ha a másikuk mellett tesszük le a voksunkat. Ezt egyfolytában fontolgatom. Nem hozunk döntést egyoldalúan úgy, hogy ne tudnánk, milyen irányba tud továbbmenni a másik."

Tekintve, hogy Russellt a Williams örömmel megtartaná, alighanem a Mercedes a jóval bizonytalanabb sorsú Bottas miatt várakozik, ami egyben azt jelenti, hogy a fiatal brit mellett tette le a voksát.

Russell Mercedeshez igazolását pedig Jost Capito, a Williams főnökének szavai is erősítik, aki Nicholas Latifi esetleges jövő évi megtartása kapcsán úgy nyilatkozott, „biztos vagyok benne, hogy a szezon végére Niki abban a helyzetben lesz, hogy vezetője legyen a csapatnak."

Hamilton Bottast választaná

Az eddig is világos volt, illetve a finn pilóta is kijelentette, hogy ha a hétszeres világbajnokon múlna, akkor ő maradna a csapattársa. Mindez persze nem meglepő, hiszen ez az ötödik közös szezonjuk eddig, ezek közül Bottas pedig egyszer sem tudta megnehezíteni Hamilton dolgát, míg Russell esetleges érkezése már nagyobb feladta elé állítani a címvédőt.

Hamiltonnak Bottas a tökéletes csapattárs Forrás: Daimler AG/LAT Images/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

Erre Toto Wolff is utalt, ugyanakkor elmondta, Hamilton megérti a csapat álláspontját is, ami a sorok között olvasva annyit tesz, hogy képes lesz elfogadni, ha a Mercedes Russell mellett dönt. „Lewis nagyon fontos tagja a csapatnak. Nem olyan, mit egy pilóta, akik jönnek, utána meg lecsapnak egy másik lehetőségre. Ez a kilencedik évünk együtt. Elképesztően fontos a csapatnak, mint ahogy mindenki más is, úgyhogy részese a párbeszédnek – utalt Wolff a pilótákkal kapcsolatos döntésre. – Mi ketten ötletelünk rajta, hogy mi a legjobb a csapatnak.

Egész nyáron beszélgettünk erről, és ugyanazon a véleményen vagyunk."

Vajon Russell képes lenne megszorongatni Hamiltont? Forrás: AFP/John Thys

„Nyilvánvalóan a múltban többször kifejeztem lojalitásomat Valtteri irányába, és elképesztően szorosan dolgoztam együtt vele. Szerintem a munkakapcsolatunk jobb, mint valaha. Toto pedig nagyszerű vezető, és amint korábban is elmondtam, mindig kapcsolatban állunk, így természetesen beszélünk ezekről a dolgokról – nyilatkozta Hamilton. – Természetesen mindannyian ugyanannak a csapatnak vagyunk a tagjai, a legjobbat akarjuk a csapatnak, további világ bajnoki címeket akarunk nyerni, ezért beszélgetünk.

Jelenleg pedig arra próbálom fókuszálni az energiáimat, hogy a lehető legjobban teljesítsek az idei szezonban."

Hamilton tehát szintén világossá tette, hogy ha rajta múlna, Bottas maradna, de ha a csapat Russell mellett teszi le a voksát, azt is meg fogja tudni érteni.