Vágólapra másolva!
Visszalép a napi teendőktől a Mercedes technikai igazgatója, James Allison, a csapat házon belül nevezte ki az utódját. Allison marad a vállalatnál, de más pozícióban.

Négy és fél év után új munkakörben folytatja pályafutását a Mercedes-csapat eddigi technikai igazgatója, James Allison. A brit szakember 2021. július 1-től a versenyistállót is működtető vállalat technikai csúcsvezetője (Chief Technical Officer – CTO) lesz, így a csapat napi szintű műszaki menedzselését Mike Elliott veszi át.

Allison (balra) a háttérből segíti Wolff (jobbra) munkáját Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

A döntés révén a Red Bullhoz hasonló struktúra alakul ki, ott Adrian Newey szintén CTO-ként dolgozik, míg a csapat technikai igazgatója Pierre Wache, de a brit tervezőzseni a munkaideje egy részét továbbra is az F1-es istállóra fordítja.

A Mercedes szerint Allison „a sportág következő korszakának stratégiai kihívásaival” foglalkozik majd.

„Egy ideje már tudjuk, hogy technikai igazgatóként idén lejár az ideje, de örülök, hogy ki tudtunk alakítani neki egy új szerepkört a motorsportos családunkban – mondta Allisonról a csapatfőnök, Toto Wolff. – A következő évek során fontos támaszom lesz, és tudom, hogy még sok mindent elérhetünk közösen.”

Wolff kiemelte, hogy a Mercedes egyik erőssége, hogy hatékonyan megtervezik a személycseréket, ennek jegyében üdvözölte Elliott kinevezését a technikai igazgató posztjára. „2013-ban találkoztunk először, amikor csatlakoztam a csapathoz, azóta hosszú órákat beszéltünk a csapat fejlődéséről. Mike az aerodinamikai részleg éléről teszi meg a lépést, hogy technikai igazgató legyen” – mondta.

Az átállás a következő hónapok során történik meg, miközben a csapat kemény küzdelemre számít a Red Bull ellen a 2021-es világbajnoki címért, a gyárban pedig már a 2022-es technikai reformra is készülnek, így párhuzamos fejlesztési programok zajlanak. Allison elmondta, a saját döntése volt, hogy a háttérbe húzódik, de szerinte jó kezekben maradnak a feladatai.

Mike Elliott az új technikai igazgató Forrás: Daimler AG

„Nagy öröm, hogy Mike lesz az utódom, kiváló mérnök a felsővezetők rendkívül erős csoportjában. Az általa hozott frissesség a hasznunkra fog válni, és remélem, hogy egy új területen én is hasznosnak bizonyulok majd CTO-ként. Arra összpontosítok majd, hogy az igazgatótanács felkészültebb lehessen és segítem majd Totót a ránk váró jelentős, stratégiai kihívások terén.”