Ecclestone: Nincsenek Räikkönenhez hasonló pilóták, és ez baj

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
Alfa Romeo's Finnish driver Kimi Raikkonen speaks during a press conference at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, on November 4, 2021. - Mexico will hold its Formula 1 Grand Prix on November 7. (Photo by EDGARD GARRIDO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone szerint Kimi Räikkönent az különbözteti meg a többi versenyzőtől, hogy ő nem vált robottá, és nem hallgatott másokra. Utóbbit a finn pilóta is megerősítette.

Hosszú, az első és az utolsó futam között eltelt időt figyelembe véve több mint két évtizedes korszak zárult le az F1-ben, hiszen Kimi Räikkönen idén már nem lesz ott a rajtrácson. A 42 éves pilóta kétségtelenül egyedi alakja volt a mezőnynek, amivel számos rajongót szerzett magának, de olyan is akad, aki nem kedvelte a stílusát.

Räikkönen személyében a mezőny talán legegyedibb karaktere köszönt el a Forma-1-től Forrás: AFP/Edgard Garrido

Bernie Ecclestone egyértelműen az előbbi táborba tartozik, sőt, az F1 egykori ügyvezetőjének szavai alapján egyértelműen kiderül, hogy szerinte bizonyos szempontból Räikkönen volt a legjobb karakter, legalábbis a pilóták közül. A 91 éves üzletember sajnálja, hogy a finn versenyző visszavonulásával már csak „robotok” alkotják a mezőnyt.

Kimi emberileg szuper srác, és olyan pilóta, amilyet mindenki szeretne

– nyilatkozta a Sport1.de-nek. –Versenyez, és nem vesz tudomást a rengeteg emberről, hanem valójában megmondja nekik a véleményét. Manapság pedig nincsen több Kimi, ami szerintem probléma. [A többi versenyző] robottá vált, aki hallgat és azt teszi, amit mondanak neki ahelyett, hogy azt csinálná, amit helyesnek tart.”

Räikkönenen elsősorban pályafutása elején látszott, hogy nem igazán hallgat másokra, hiszen csapatai aligha azt javasolták neki, hogy bulizzon rengeteget. Persze nyilvánvaló, hogy ő sem kizárólag a saját feje után megy, erre a legjobb példa az Instagram-fiókja, amit vélhetően nem magától hozott létre. Ugyanakkor azt ő is megerősítette, hogy alapvetően igaz rá Ecclestone mondandójának ezen része.

– árulta el a Bildnek adott interjújában. –Mindig tettem a saját dolgomat, és semmit nem bántam meg, mindent újra megcsinálnék. Mindenkinek magának kell tudnia, hogy mi a legjobb az életében. Bizonyos dolgokat még a főnök sem diktálhat az embernek.”

Räikkönen 21 futamgyőzelemmel és egy világbajnoki címmel a háta mögött sem tekint magára legendaként Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Clive Mason

Räikkönent sokan legendának titulálják, amivel természetesen lehet vitatkozni, de tény, hogy az egyszeres világbajnokok közül egyértelműen csak Nigel Mansellt és esetleg Nico Rosberget lehet vele minimum egy szinten emlegetni. Ami viszont biztos, hogy a 2007-es idény győztese nem gondol így magára. „Az emberek ezt mondják, de engem nem érdekel – szögezte le. – Tudom, hogy ki vagyok – én vagyok Kimi.”