Norris szerint Sainz a mezőny egyik legjobbjaként elhomályosította őt

Forma-1, Carlos Sainz, Ferrari, Lando Norris, McLaren, Katari Nagydíj 2021, szombat
Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr (L) and McLaren's British driver Lando Norris drive during the qualifying session ahead of the Qatari Formula One Grand Prix at the Losail International Circuit, on the outskirts of the capital city of Doha, on November 20, 2021. (Photo by HAMAD I MOHAMMED / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lando Norris úgy véli, teljesítményével Carlos Sainz beárnyékolta őt a McLarennél, de tavaly a spanyol versenyzőt is minimum utolérte volna csapaton belül. A 22 éves pilóta szerint a Ferrarinál eltöltött első idénye után egyre többen ismerik el barátja teljesítményét.

Max Verstappen, Charles Leclerc, George Russell és Lando Norris. Ők azok a pilóták, akiket az ún. fiatal generáció legjobb, legtehetségesebb pilótáinak tartanak. A legtöbben nem szokták közéjük sorolni Carlos Sainzot, pedig az elmúlt három évben igencsak meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő. A spanyol pilóta kétszer a 6., majd pedig az 5. helyen végzett az összetettben úgy, hogy mindháromszor ki lehetett jelenteni, hogy a szezon egy részében legalább három csapat autói gyorsabbak voltak az övénél. Sőt, talán az sem túlzás, hogy az idény nagyobb részében.

Sainz közvetlenül Norris előtt, a 2021-es bajnokság 5. helyén végzett Forrás: AFP/Hamad I Mohammed

Sőt, a 27 esztendős versenyző ezekben az években az előbb említett nevek közül kettőt is legyőzött: a McLarennél 2019-ben és 2020-ban is Norris előtt végzett, míg tavaly a Ferrari házi csatáját nyerte meg Leclerc-rel szemben. A brit pilóta pedig alighanem úgy érzi, egykori csapattársa teljesítménye az ő korábbi szereplését is jobb színben tünteti fel.

Szerintem a második évem jó volt

– utalt Norris az Autosportnak adott interjújában a 2020-as idényre, amit már csak 8 pontos hátrányban zárt Sainzhoz képest. – Szerintem Carlos az egyik legjobb pilóta az F1-ben, és az én [teljesítményemet] sem tüntette fel jó színben, mert ő egy nagyszerű versenyző. Úgy vélem, kicsit beárnyékolt engem, mert kivételes munkát végzett. Tavaly megtettem azt a lépést, amivel ugyanolyan, vagy talán egy kicsit jobb lettem volna, mint ő.”

Norris 2021-ben kétségtelenül szintet lépett, és főleg a szezon első felében-kétharmadában igazolta, hogy miért tartják számon a legtehetségesebbek között. A brit versenyző ráadásul Daniel Ricciardónak osztott ki nem kis pofont, miután 160–115-re legyőzte őt az összetettben. A Red Bull színeiben hétszer is diadalmaskodó ausztrál pilóta érkezése egyáltalán nem zavarta Norrist, sőt, inkább segítséget jelentett neki.

Mindig is megvolt a motivációm, hogy megverjem Carlost – szögezte le. – Daniel érkezésekor ugyanakkor semmilyen értelemben nem voltam ideges. Sokan azt gondolták, hogy talán mégis, vagy megkérdeztek erről, mert többszörös futamgyőztesről és dobogósról van szó.”

A két egykori csapattárs tavalyi szezonja abból a szempontból is párhuzamba állítható, hogy két olyan pilótát előztek meg házon belül, akik korábban már több futamot is nyertek.

A McLaren versenyzője szerint barátjának eddig nem volt sok esélye a legfelső polcra helyeznie magát a közvélemény szemében, de a tavalyi idény hatására javult a megítélése.

Sainz megítélésén sokat javított, hogy legyőzte Leclerc-t Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Mindenki tisztában van vele, hogy Daniel mire képes, mert olyan autóban ült, amely versenyeket nyert – magyarázta. – Carlos esetében viszont senki sem tudta annyira, mert egy Toro Rossóban, egy Renault-ban és egy McLarenben ült. Egyre többen jönnek rá, hogy valójában mire is képes, és hogy milyen pilóta, miután Charles ellen szerepelt és elég gyakran megverte őt.”