Fontos pozíciót kapott az FIA-ban az egykori népszerű kiscsapat alapítója

Forma-1, Giancarlo Minardi, Osztrák Nagydíj 2002
Italian Giancarlo Minardi stands on the pitwall of the Spielberg racetrack, 11 May 2002, during the second free practice session on the eve of the Austrian Formula One Grand Prix. AFP PHOTO AURELIA BAILLY / AFP PHOTO / AURELIA BAILLY
Vágólapra másolva!
Giancarlo Minardit választották meg az FIA együléses bizottságának új elnökévé. A korábbi csapattulajdonos a Force India egykori csapatfőnök-helyettesét váltja a poszton.

Régi ismerős lett az FIA formaautós bizottságának új elnöke, ugyanis a Minardi alapítóját és egykori csapatfőnökét, Giancarlo Minardit választották meg a pozícióra. A 74 éves üzletember elektronikus szavazás útján nyerte el a posztot.

Giancarlo Minardi lett az FIA együléses bizottságának elnöke Forrás: AFP/Aurelia Bailly

Minardi egy szintén az F1-hez köthető szakembert váltott, ugyanis elődje Bob Fernley volt, aki egészen a 2018-as tulajdonosváltásig volt a Force India csapatfőnök-helyettese, és amikor Vijay Mallyia nem volt a helyszínen, akkor ő látta el a csapatfőnöki feladatokat. Miután azonban tavaly decemberben Mohammed bin Szulajm váltotta Jean Todtot az FIA elnöki székében, Fernley-nek nem ajánlották fel a folytatást.

Korábban egyébként Stefano Domenicali, az F1 jelenlegi elnök-vezérigazgatója is betöltötte ezt a posztot.

Minardi kinevezésével kapcsolatban a magyar és a nemzetközi média egy részében elterjedt, hogy az olasz üzletember Michael Masinak, az F1 idén leváltott versenyigazgatójának a szerepkörét veszi át a bizottságban. Az ausztrál szakember azonban csupán a szervezet sportért felelős részlegének volt az első embere, míg Minardi a teljes bizottságot fogja vezetni.

Szívből üdvözlöm Giancarlo Minardi megválasztását az FIA együléses bizottság elnökévé – olvashatóak Bin Szulajm szavai az FIA közleményében. – A motorsport nagy alakjáról van szó, és alig várom, hogy együtt dolgozhassak vele az együléses piramis további fejlesztésén világszerte.”

Minardi 1979-ben alapította meg a saját nevét viselő csapatát, és a következő évtől a Forma-2-ben kezdett el versenyezni.

A Forma-1-ben 1985-ben mutatkozott be, és bár az istálló inkább a negatív rekordok felállításában „jeleskedett”, sokak kedvencévé vált, mivel az élcsapatokénál jóval kisebb költségvetéssel próbálta meg felvenni velük a versenyt.

Az olasz üzletember 2001-ben adta el a csapatot Paul Stoddartnak, aki egészen 2005-ig működtette az alakulatot (ebben az időszakban versenyzett és szerzett pontot a Minardinál Baumgartner Zsolt). Ekkor a Red Bull vásárolta fel a faenzai istállót, majd az energiaitalosok létrehozták a Toro Rossót, amely 2020 óta már Alpha Tauri néven áll fel a rajtrácsra. A 2008-as és a 2020-as Olasz Nagydíjon, Sebastian Vettel, illetve Pierre Gasly révén futamgyőzelmet is sikerült aratniuk.

Minardi csapata nem ért el nagy sikereket, mégis népszerű istállónak számított Forrás: AFP/Marie Hippenmeyer

Ami az alapítót illeti, Minardi a csapat eladása után sem távolodott el teljesen az autósporttól. Jelenleg ő az Olasz Autóklub egyik bizottságának elnöke, és 2020 óta hasonló szerepet tölt be a következő F1-es futam helyszínéül szolgáló imolai Autodromo Enzo e Dino Ferrari pálya esetében is.