Button szerint Hamilton azt érezheti, hogy vége a pályafutásának

Forma-1, Lewis Hamilton, Spanyol Nagydíj 2022, futam
Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas F1 Team arrive into the circuit before race of Spanish Grand Prix in Circuit de Catalunia in Montmelo, Barcelona, Catalunia, Spain, 22 May 2022 (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto) (Photo by Andrea Diodato / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Jenson Button úgy véli, George Russell azért is nyújt jobb teljesítményt Lewis Hamiltonnál, mert a Williamshez képest az idei Mercedes is előrelépést jelent neki, csapattársa pedig mentális gödörbe került. 2009 világbajnoka szerint a 37 éves versenyző ismét versenyképessé válhat, amennyiben még mindig ez a célja.

Kevesen gondolták volna, hogy az idény első hét futama után George Russell 34 ponttal többel fog rendelkezni, mint Lewis Hamilton. Bár utóbbinak kétségtelenül voltak peches futamai, az ifjabbik brit versenyzőtől nem lehet elvenni, hogy eddig összességében jobb teljesítményt nyújtott minden idők legsikeresebb F1-es pilótájánál.

Russell eddig jobb teljesítményt nyújt Hamiltonnál, még ha a pontkülönbség nem is feltétlenül reális Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ezzel kapcsolatban már rengetegen megszólaltak, és akadtak, akik szerint a hétszeres világbajnoknak ideje lenne visszavonulnia, míg mások minden áron meg akarták védeni őt. Egykori csapattársa, Jenson Button egyik szélsőséges véleményt sem képviseli, és inkább a jelenség okait vizsgálta.

Szerintem Lewis számára nagy váltás, hogy [most] egy olyan autót vezet, amely az ő szintjén nem versenyképes

– nyilatkozta a Virgin Radio műsorában a brit versenyző, aki legközelebb a Nitro Rallycross mezőnyében fog indulni. – 2014 óta [mindig] a világbajnoki címért harcolt, majd jött a csapattársa, a fiatal feltörekvő George Russell, és versenyképesnek bizonyult.”

Russell a Williamsnél töltötte első három F1-es szezonját, és autója általában mezőny végén történő csatázásra volt alkalmas, ráadásul 2019-ben és 2020-ban legtöbbször maximum aktuális csapattársával harcolhatott. Button szerint mindez a 24 éves versenyző előnyére válik, aminek következtében Hamilton már nem csak szigorúan sportszakmai értelemben küszködik.

George olyan kocsit vezet, amely jobb, mint amilyenhez hozzászokott, ami önbizalmat adott neki, és egy kicsit keményebben tudja nyomni – magyarázta 2009 F1-es világbajnoka. – Lewis valószínűleg nem bízik annyira az autóban, hogy a maximumot tudja kihozni belőle. Amikor pedig az embernek van néhány rossz versenye, az mentálisan is fáj.

Ez egy mentális sportág, nem csupán fizikai.”

Ami a jövőt illeti, Hamilton nemrég kijelentette, hogy reményei szerint a Brit Nagydíjon már a győzelemért fognak harcolni. Honfitársa úgy véli, a hétszeres világbajnok visszatérhet a közvetlen élmezőnybe, de nem tartja kizártnak, hogy már nem a versenyzés foglalkoztatja leginkább.

Button nem tartja kizártnak, hogy Hamiltont már nem a versenyzés foglalkoztatja leginkább Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Lewis, mint tudjuk, a világ egyik, ha nem a legjobbja a Forma-1-es pilótája – szögezte le Button. – Újra versenyképes lesz – ha akar. Ez a lényeg. Talán úgy gondolja, hogy vége a pályafutásának, és valami mást akar csinálni, ki tudja? Azonban ha az autója elég jó a győzelemhez, akkor Lewis versenyeket fog nyerni.”