Vágólapra másolva!
Helmut Marko úgy véli, Pierre Gaslynak jelenleg érvényben lévő szerződése lejárta után is érdemes az Alpha Taurinál maradnia, ám Felipe Massa szerint a francia versenyzőnek az egyik élcsapatnál a helye. A Red Bull tanácsadója kijelentette, a juniorpilótáknak minden valószínűség szerint legalább még egy évet várniuk kell az F1-es lehetőségre.

A Monacói Nagydíjon aratott győzelme után két nappal a Red Bull bejelentette, hogy a következő két évben is Sergio Pérez lesz Max Verstappen csapattársa. Mindez azonban nemcsak az ő, hanem amolyan dominóeffektusként számos pilóta pályafutására komoly hatással lehet rövid- és középtávon. Ami szinte biztos, hogy Pierre Gasly és a bikások juniorversenyzői nem örülnek a döntésnek.

Pérez hosszabbítása számos versenyző pályafutására hatással van a Red Bull kötelékén belül Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

Ami a hosszabbítást illeti, már a monacói diadal után szinte biztosra lehetett venni az új szerződést, ugyanis Pérez a kamerák számára jól hallhatóan erre utalt Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének. A csapat tanácsadója elárulta, hogy egészen pontosan mikor véglegesítették a megállapodást.

Pénteken, a monacói szabadedzések előtt írtuk alá a szerződést, így Checo a versenyhétvégére koncentrálhatott

– nyilatkozta Helmut Marko aFormel1.de-nek. –Ha megnézzük a Red Bull történetét, egy bizonyos tulajdonság megkülönböztet minket [a többi csapattól]: a folytonosság és az előre tervezés. Ezért a következő éveket illetően szerettünk volna tisztán látni.”

A Red Bull döntése azt jelenti, hogy Pierre Gasly előtt alighanem végleg bezárult a nagycsapat kapuja, de a következő két évre biztosan. A francia pilóta anno a jövő év végéig kötelezte el magár jelenlegi istállója mellett, és Marko szerint utána is érdemes Faenzában maradnia.

Mielőtt Pérez aláírta a szerződését, természetesen beszéltem Gaslyval – jelentette ki. – Meg kell néznünk, mi lesz 2023 után, mi az alternatíva számára.

Nem hiszem, hogy jelenleg van olyan lehetőség, amely az Alpha Taurinál lényegesen jobb lenne.”

Az osztrák szakember kijelentését annyiban érdemes árnyalni, hogy Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo szerződése is akkor jár le a Mercedesnél, illetve a McLarennél. Bár tény, hogy jelen állás szerint egyik ülésre sem ő az első számú jelölt, amennyiben egyáltalán megüresedik, de akad, aki szerint a mezőny első felébe tartozó alakulatoknak érdemes lenne számolni Gaslyval.

Gaslynak ki kell lépnie a Red Bull kötelékéből, ha élcsapatnál akar versenyezni Forrás: AFP/William West

„Egész hétvégén rendkívül gyors volt – fogalmazott a tizenegyszeres F1-es futamgyőztes Felipe Massa az F1TV-nek még Monacóban. –A kvalifikáció nem alakult jól [számára] a stratégia és a piros zászló miatt, a dolgok nem működtek tökéletesen. Azonban már régóta hihetetlen teljesítményt nyújt. Szüksége van egy jó kocsira, mert bizonyítja, hogy egy élautót is képes vezetni, és akár még a győzelmekért is harcolhat.”

Ugyanakkor messze nem Gasly az utolsó dominó, hiszen a Red Bull számos juniorversenyzővel rendelkezik. Közülük Liam Lawson, Jehan Daruvala és Jüri Vips szerepel az F1 előszobáját jelentő Forma-2-ben, ám figyelembe véve, hogy Pérez hosszabbított, Cunoda Juki teljesítménye pedig egyértelműen javult a tavalyi idényhez képest, jövőre minden bizonnyal csak egy rendkívüli eset hozhatja el bármelyikük bemutatkozását a legjobbak között.

– szögezte le Marko. – A koronavírus azonban még mindig jelen van, így előfordulhat, hogy a fiataloknak be kell ugraniuk. Persze remélem, hogy senki nem sérül meg, de még egy évig várniuk kell [a versenyzői ülésre].”