Nem igazolhatja le kiszemeltjét a Red Bull

Colton Herta
INDIANAPOLIS, INDIANA - MAY 30: Colton Herta of the United States, driver of the #26 Gainbridge Andretti Autosport w/ Curb Agajanian, stands on the grid prior to the 105th running of the Indianapolis 500 at Indianapolis Motor Speedway on May 30, 2021 in Indianapolis, Indiana. Stacy Revere/Getty Images/AFP (Photo by Stacy Revere / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a Red Bull letett arról, hogy szerződtesse az IndyCarban szereplő Colton Hertát az Alpha Taurihoz. Ennek oka, hogy az amerikai versenyzőnek nincs meg az F1-es szuperlicenchez szükséges pontszáma, és az FIA nem hajlandó kivételezni vele.

Az elmúlt időszakban több csapatnál is felmerült Colton Herta neve mint a 2023-as ülés potenciális várományosa. A McLarennel még tesztelt is, viszont a Red Bull szándékai alighanem komolyabbak voltak, hogy beültessék őt az egyik Alpha Tauriba, ám úgy tűnik, hogy ez nem fog összejönni. Ennek elsődleges oka, hogy az amerikai versenyzőnek nincsenek elég jó eredményei.

A Red Bull az Alpha Taurinál adott volna ülést Hertának, ám mostanra letettek erről Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Stacy Revere

Hertát a hírek szerint elsősorban Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerette volna megszerezni. Augusztus elején kiderült, hogy Fernando Alonso távozik az Alpine-tól, és lényegében az is biztossá vált, hogy így vagy úgy, de a saját nevelésű Oscar Piastrit is elveszítik, így más versenyző után kellett nézniük a kétszeres F1-es világbajnok pótlására.

Az egyik jelölt az Alpha Taurinál versenyző Pierre Gasly, akit a Red Bull minden bizonnyal el is engedett volna, ha sikerül megszerezniük Hertát.

Azonban a RacingNews365.com értesülései szerint Marko, illetve a bikások vezetése letett az IndyCarban szereplő pilóta megszerzéséről. Hertának ugyanis idén minimum az összetett harmadik helyén kellett volna végeznie ahhoz, hogy megszerezze az F1-es szuperlicenchez szükséges 40 pontot. Ettől olyannyira messze volt, hogy mindössze a tizedik pozícióban zárt, így jelenleg csupán 29 egységgel rendelkezik, így a szabályok szerint legfeljebb szabadedzéseken vehet részt.

A Red Bull megpróbálta volna bizonyítani, hogy Hertának megvannak a kellő képességei, ezért megszervezte, hogy részt vehessen az Alpine hungaroringi tesztjén. Ám az FIA világossá tette, hogy nem hajlandó eltérni a szabályaitól, mivel nem beszélhetünk a koronavírus által okozott vis maior helyzetről, ráadásul csapata, az Andretti Autosport első embere, Michael Andretti sem szívesen engedné el.

Ennek következtében a 22 éves pilóta állítólag mégsem vesz részt a teszten (ellentétben Antonio Giovinazzival).

Mindezek ellenére a Red Bull továbbra sem zárkózik el attól a forgatókönyvtől, hogy némi kárpótlásért cserébe Gaslyt elengedjék az enstone-i istállóhoz. Ez esetben egyáltalán nem biztos, hogy az egyik juniorversenyzőjüket fogják felléptetni, a pletykák szerint akár Mick Schumacher is esélyes lehet az ülésre.

Gasly előtt állítólag így sem zárult be végleg az Alpine kapuja Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Bár nagyon úgy tűnik, hogy Herta jövőre nem mutatkozhat be a Forma-1-ben, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ismét nem lesz amerikai versenyző a mezőnyben. A Williamsnél ugyanis a csapat akadémistája, a Forma-2-es bajnokság harmadik helyén álló Logan Sargeanr is eséllyel pályázik arra, hogy 2023-ban leváltsa Nicholas Latifit.