Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfő délutáni döntése értelmében négy csapatot is beidézett az Amerikai Nagydíjon történt pályaelhagyásokkal kapcsolatban.

A Haas csapata a hétvégi Sao Pauló-i Nagydíj közben jelentette be, hogy megóvja a két héttel ezelőtti austini futam végeredményét, amiért az előzetes ígéretek alapján szigorúan vett pályahatár-túllépésért nem osztott ki utólag büntetéseket az FIA. A versenybírók akkor csak Alexander Albont és Lance Strollt vizsgálták, ám egyiküket sem sújtották semmivel a hatos kanyar levágásáért, így a Haas két pilótája közül Nico Hülkenberg a 11., Kevin Magnussen a 14. helyen zárt.

Az amerikai csapat a fedélzeti kamerák felvételeit venné bizonyítékként, hiszen azokon látni leginkább, ha a pilóták négy kerékkel elhagyják a pályát. A felügyelők korábbi érvelése szerint ugyanakkor ezek önmagukban nem lehetnek perdöntő bizonyítékok, mert nem lehet tökéletesen megállapítani ezekből a pályaelhagyásokat (ráadásul ezt már Albon és Stroll esetében minden bizonnyal megvizsgálták). Ennek ellenére az FIA hétfőn bejelentette, hogy

négy csapatot – az érintett Haas mellett a Williamset, az Aston Martint és a Red Bullt – beidézi november 8-án délutánra, amikor közösen fogják online megbeszélni a történteket.

Pérez 4., Stroll (a képen) 7. és Albon 9. helye is veszélyben az austini futamról Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Celal Gunes

Miután vizsgálat indult az ügyben, nem kizárt, hogy szerdán rengeteg büntetést osztanak ki utólag, és teljesen megváltozik a végeredmény. Az alapján, hogy a Red Bullt is beidézték,

elképzelhető, hogy – ahogy a Haas véli – Stroll és Albon mellett Sergio Pérez is megszegte a pályahatárokra vonatkozó szabályokat, így akár elvehetik a negyedik helyét.

Ezt ebben az esetben George Russell kaphatna meg – a kizárás sorsára jutó Lewis Hamilton hátránya pedig akár 20 pontra csökkenhetne az összetett második helyén álló mexikóival szemben, két futammal a szezon befejezése előtt.

Pérez mellett Stroll az austini hetedik, Albon pedig a kilencedik helyéért aggódhat.