Vágólapra másolva!
Madrid mellett a spanyol kormány Barcelonában is rendezne évente Forma-1-es futamot.

A Forma-1-es jogtulajdonos Liberty Media kedden közölte, hogy 2026-tól tíz évig Madridban rendezik a Spanyol Nagydíjat, ahol félig utcai, félig épített pályán száguldanak majd a versenyzők. A futamokhoz új versenyirányító-torony, irodák, valamint szórakoztató terek létesülnek, a lelátó kezdetben 110 ezer, majd a későbbiekben 140 ezer néző egyidejű kiszolgálására lesz alkalmas. A spanyol főváros legutóbb 1981-ben volt F1-es házigazda.

Madrid mellett Barcelona is maradna a versenynaptárban Forrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

Pilar Alegría sportminiszter kedden egyeztetett Stefano Domenicalival, a Forma-1 elnök-vezérigazgatójával arról, hogy a madridi viadal mellett a kormány megtartaná a barcelonai helyszínt is, amely 1991 óta ad otthont nagydíjnak.

A sportminiszter többek között azzal érvelt, hogy Fernando Alonso (Aston Martin) és Carlos Sainz (Ferrari) személyében az ország két pilótát ad jelenleg az F1-es mezőnybe, akárcsak Olaszország vagy az Egyesült Államok.

Utóbbiak ugyanakkor évi több futamot is rendeznek: az olaszok Imolában és Monzában, míg az amerikaiak Miamiban, Austinban és Las Vegasban. Spanyolországban egyébként 2008 és 2012 között Valencia is F1-es rendező volt.

- jelentette ki válaszában Domenicali. "A városok versengése is jelzi, hogy milyen kelendő és értékes a Forma-1 kínálata" - tette hozzá.