Vágólapra másolva!
„Amikor kilencven méter alatt 185 km/órát lassulsz, az már gyomorba vágó élmény, de imádom” – árulta el a Magyar Nemzetnek Hideg Ádám, aki saját bevallása szerint egy normális tizenhat éves kaposvári diák. Valójában persze több annál, hiszen épp olyan bravúrt ért el a gokart-vb-n, mint korábban Max Verstappen és Charles Leclerc. A Formula–4-ben idén debütáló Hideg Ádám útja is az F1-be vezethet, és már azt is felírta, hogy mikor kell odaérnie.

Max Verstappen és Charles Leclerc útján indult el Hideg Ádám

2022-ben második lett az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) gokart-világbajnokságának junior kategóriájában. A Red Bull háromszoros Formula–1-es világbajnok holland sztárja 2010-ben, míg az idei talán legnagyobb kihívója, a Ferrari monacói „hercege” 2012-ben végzett ugyanebben a bajnokságban szintén a második helyen. 

Hideg Ádám
Hideg Ádám fantasztikusan versenyzik
Fotó: Hideg Ádám Média 

Verstappen és Leclerc mindössze négy évvel később, 2014-ben, illetve 2016-ban már F1-es autóval debütáltak, a 16 éves Hideg Ádám pedig hasonló célt tűzött ki maga elé, ha nem is ilyen rövid időn belül.

"Leclerc és Verstappen is szabadedzéseken mutatkoztak be négy évvel a gokart-vb-s eredményük után a Formula–1 mezőnyében, a rá következő években pedig már versenyeztek is a sorozatban, ami természetesen motivál, jó érzés látni, hogy az álom nem elérhetetlen" – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hideg Ádám. – Leültünk, és felírtuk egy papírra, hogy a következő években hová kell eljutnom. 

A sor végére azt írtuk, hogy Formula–1, mellé pedig egy konkrét évszám került: 2029. Ez a cél, ennek rendelünk alá mindent.

Hideg Ádám tervei szerint idén tanul, az év végére pedig az élmezőnybe kerül a Formula–4-ben, majd két évet eltöltene az F3-ban, újabb kettőt pedig az F2-ben, ami már a királykategória előszobája. S ha az eredmények is pozitívan alakulnak, 2028-ban már az F2 legjobbjai közé tartozna, ahonnan a Formula–1-es csapatok szemezgetnek.

"Arra azért reális esély van, hogy ha valaki a top öt, top három pilóta közé kerül az F2-ben, akkor előbb-utóbb lehetőséget kap egy F1-es juniorcsapatban, szóval nekem is ez a célom,

 de közben nem szabad foglalkoznom azzal, milyen buktatók lehetnek, inkább arra koncentrálok, mit tudunk megtenni, ami előrevisz az úton - mondta Hideg Ádám.

Folytatódik Red Bull és Verstappen dominanciája

Hideg Ádám idén mutatkozott be F4-es autóval első lépésként a spanyol Formula Winter Seriesben, amelyben a svájci Jenzer Motorsport színeiben két versenyhétvégén már túl van, e hétvégén vesz részt a harmadik fordulóban a Motorland Aragónon.

Természetesen a most rajtoló F1-es idényen is rajta tartja a szemét, a mezőnyből a McLaren versenyzője, Lando Norris a kedvence, mert kemény, de sportszerű pilótának tartja. Az idei esélyekről így vélekedik:

"Arra számítok, hogy idén is folytatódhat a Red Bull és 

Verstappen dominanciája, de annak a mértéke csökkenhet, a Ferrari, a Mercedes és a McLaren is közelebb kerülhet hozzájuk.

 A Mercedes új fejlesztését Lewis Hamilton és George Russell is dicsérte. A Ferrari bár tavaly inkább egy körön volt erős, a téli tesztek alapján a hosszabb távú teljesítménye is javult. A McLaren pedig az előző idény második felében sokat fejlődött, amit idén tovább vihet."

A teljes interjú ITT érhető el.