Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Monacói Nagydíj időmérő edzése után négy pilótát idézett be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), továbbá a Haas csapata ellen is vizsgálat indult.

Az F1 Monacói Nagydíj időmérője meglepetésekkel indult, hiszen az első szakaszban Fernando Alonso és Sergio Pérez is búcsúzott. Mindkettejük kiesésében szerepet játszott a nagy forgalom, hiszen a szűk utcai pályán kellett elférnie a húsz autónak. Ennek ellenére a Q1-ben nem történt olyan feltartás, amely miatt az ő esetüket is vizsgálták volna, viszont összességében az időmérőn volt kettő olyan, amelyek miatt az FIA utána beidézte a büntetés által fenyegetett Forma-1-es pilótákat.

Forma-1, F1 Monacói Nagydíj, 2024, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz
Nico Hülkenberget és Carlos Sainzot is vizsgálta az FIA az F1 Monacói Nagydíj időmérője után, de a feltartásért egyikük sem kapott büntetést
Fotó: Yuichi YAMAZAKI / AFP

Az FIA Sainz és Hülkenberg eseténél sem büntetett az F1 Monacói Nagydíj időmérője után

Még a Q1 elején a Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz akadályozta a 15-16-os kanyarban a Williams brit-thai pilótáját, Alexander Albont. Ez később egyikük továbbjutását sem befolyásolta, Sainz a negyedik, Albon a kilencedik helyen végzett a monacói kvalifikáción. Az FIA az időmérő után úgy döntött, hogy Sainz nem kap büntetést a történtekért.

A Q2-ben a Haas német pilótája, Nico Hülkenberg tartotta fel a 3-as kanyarnál Esteban Ocont, az Alpine francia versenyzőjét. Végül mindketten kiestek a második szakaszban, Ocon a 11., Hülkenberg a 12. helyen zárt. Az esetükben az FIA szintén úgy határozott, hogy nem kap büntetést a német autóversenyző.

Szabálytalan autóval köröztek a Haas pilótái – kizárás járt érte

Hülkenberg más miatt is aggódhatott, ugyanis a futam után az FIA arról adott tájékoztatást, miszerint Kevin Magnussen és Nico Hülkenberg autóján ellenőrizték a hátsó szárny legfelső részének állítható elemeit, és az érték mindkét Haas mindkét oldalán túllépte a maximálisan megengedett 85 mm-t. Ezért aztán a versenyfelügyelőknek ezt az esetet is javasolta vizsgálatra az FIA műszaki delegáltja. Szombat este megerősítették a szabálytalanságot, így a rajtsorrend is megváltozott, ugyanis

az egyébként 12. Hülkenberget és 15. Magnussent is utólag kizárták az időmérőről, és minden bizonnyal a bokszutcából rajtolhatnak csak el a versenyen.

A szombati napon nem ezek voltak az FIA egyedüli vizsgálatai, hiszen a harmadik szabadedzés után a Red Bull-os Max Verstappen figyelmeztetést, a mclarenes Lando Norris pedig megrovást kapott a szövetségtől.

A Forma-1-es Monacói Nagydíj hétvégéjén a 78 körös monte-carlói futamra vasárnap 15 órától kerül sor. Az első helyről a ferraris Charles Leclerc indulhat, aki önmaga 24., egyben a Ferrari 250. pole-ját szerezte – ugyanakkor 

a monacói pilóta hazai pályán még sosem állt dobogón, és a legutóbbi 12 pole-ját nem váltotta győzelemre. 

Leclerc mellől a mclarenes Oscar Piastri, a második sorból Carlos Sainz és Lando Norris indulhat, míg a címvédő Max Verstappen csak a hatodik rajtkockát szerezte meg.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről