Vágólapra másolva!
Vizsgálat indult a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben-Szulajem ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tavalyi szezon során megpróbálta manipulálni az egyik verseny végeredményét.

Még el sem csendesült Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke körüli hercehurca, máris itt a következő F1-es botrány. A BBC Sport értesülései szerint az FIA elnöke ellen vizsgálatot indítottak, mert állítólag a 2023-as Szaúdi Nagydíj végeredményébe megpróbált beavatkozni azzal, hogy visszavonatta Fernando Alonso tíz másodperces büntetését. A kétszeres világbajnok spanyol pilóta a büntetéssel eredetileg elveszítette volna dobogós helyezését, ám a felügyelők később úgy határoztak, hogy visszaadják a spanyol pilóta 100. F1-es dobogóját.

F1 2023 Spanish Grand Prix, Fernando Alonso, Mohammed bin Szulajm
Fernando Alonso büntetésének visszavonását kérte az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm
Fotó: NurPhoto via AFP

Alonsót egyébként azért büntették a futam után, mert a versenybírók szerint az autóján dolgoztak az Aston Martin szerelői, miközben a kétszeres világbajnok korábbi, 5 másodperces időbüntetését töltötte a bokszban.

A vád szerint Bin Szulajm a tavalyi szaúdi futamon felhívta Abdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa sejket, az FIA közel-keleti és észak-afrikai régiójának sportért felelős alelnökét, hogy vonják vissza Alonso büntetését.

A Paolo Basarri belső ellenőr által benyújtott jelentésben is az áll, hogy az FIA elnöke azt követelte a versenybíróktól, hogy változtassák meg a döntésüket és helyezzék hatályon kívül a büntetést. 

Mohammed ben-Szulajem és az FIA egyelőre nem reagált a vádakra. Azonban ha bebizonyosodik, hogy az FIA elnöke valóban manipulálta a futam végeredményét, akkor annak komoly következményei lehetnek. A hírek szerint az etikai bizottság 4-6 hét múlva teheti közzé jelentését az üggyel kapcsolatban.