Vágólapra másolva!
Egy jogos és egy vitatható büntetővel, illetve egy szerencsés Iniesta-góllal megérdemelten jutott a Bajnokok Ligája legjobb négy csapa közé a Barcelona, a címvédő 3-1-re verte az AC Milant. A Bayern München a marseille-i 2-0-s győzelem után hazai pályán Olic duplájával nyert, és ugyancsak elődöntős.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
FC Barcelona (spanyol) - AC Milan (olasz) 3-1 (2-1)
Barcelona, Camp Nou
v.: Björn Kuipers (holland)
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué (Adriano (75.), Mascherano, Puyol - Xavi (Thiago Alcántara, 63.), Busquets, Iniesta - Fabregas (Keita, 78.), Messi, Cuenca
Milan: Abbiati - Abate, Mexes, Nesta, Antonini - Nocerino, Ambrosini, Seedorf (Aquilani, 61.) - Boateng (Pato, 69.) - Ibrahimovic, Robinho
gól: Messi (10., 41, mindkettőt büntetőből), Iniesta (53.), illetve Nocerino (33.)
továbbjutott: a Barcelona 3-1-gyel

A milánói 0-0 után a címvédő Barcelona ugyan esélyesebbnek tűnt, de a hazaiak edzője, Pep Guardiola azt mondta, biztos abban, az ellenfél szerez gólt.

"Mindenképpen meg kell találnunk az utat a kapuig, helyzeteket kell kialakítanunk és gólokat kell lőnünk, akkor is, ha az ellenfél nyolc védővel szállja meg saját tizenhatosát" - nyilatkozta a Barca szakvezetője.

A hazaiaknál ott volt a kezdőcsapatban Cesc Fabregas és Carles Puyol, akik pihenőt kaptak, és nem játszottak a Bilbao elleni bajnokin. A vendégeknél Thiago Silva és Mark van Bommel sérülés miatt nem léphetett pályára, Christian Abbiati és Antonio Nocerino viszont felépült kisebb sérüléséből. Ugyancsak meggyógyult Alexandre Pato, aki a kispadon kapott helyet.

Az első lehetőséget Iniesta hagyta ki, aki egy kényszerítő után jól kapta vissza a labdát, de nem találta el jól. A 6. percben Messi vezette be a labdát a 16-oson belülre, 15 méteres lövése azonban középre tartott, nem okozott gondot Abbiatinak. A 7. percben ismét az argentin villant, fantasztikus labdát kapott Fabregastól, de 6 méterről elgurított a kapu előtt.

A 10. percben Antonini elkaszálta Messit, a játékvezető azonnal büntetőt ítélt, amelyet a sértett a jobb alsó sarokba lőtt (1-0). Messi ezzel a BL-történelem legfiatalabb játékosa lett, aki 50 gólig jutott a legrangosabb sorozatban.


Az első 20 percben 61:39 százalék volt a labdabirtoklás a hazaiak javára, Xaviék alaposan beszorították a Milant, de a védelem a nyomás ellenére állta a támadásokat. A 25. percben Messi 14 méteres lövését fogta Abbiati, majd Dani Alves csúszott össze a Milan-kapussal, akit rövid ideig ápolni kellett.

A 33. percben beigazolódott Guardiola félelme, a semmiből egyenlített a Milan: Robinho és Ibrahimovic volt a labda útja, a svéd kiválóan indította Nocerinót - Mascherano csúnyán beragadt -, aki jobb sarokba gurítva szerezte élete első nemzetközi kupagólját (1-1).


Három perccel később Xavi 20 méteres bombáját Abbiati védte bravúrral jobb kézzel.

A 40. percben Kuipers újabb büntetőt adott a hazaiaknak: egy szögletrúgás közben Busquets esett össze Nesta szorításában, az olasz védő sárgát, az argentin tizenegyest kapott, amit ezúttal a bal alsó sarokba lőtt (2-1). Ez volt Messi 14. BL-gólja a szezonban, beállította ezzel a Milan egykori csillaga, Jose Altafini rekordját. A csatár az 1962-63-as szezonban szerzett ennyit, igaz, csak a Union Luxembourgnak nyolcat vert be.


A félidő utolsó momentumaként a 44. percben Messi közeli lövését Abbiati védte bravúrral.

A második játékrész egy érdekes dupla eséssel indult, előbb Ibrahimovic esett el a 16-oson belül, majd két másodperc múlva Dani Alves ütközött Robinhóval, de a brazil is hiába huppant a gyepre, Kuipers bíró ezúttal nem látott okot a sípolásra. A másik oldalon Xavi távoli szabadrúgása kerülte el a kapu bal oldalát.

Az 53. percben Messi lövése megpattant egy védőn, pont a leshatáron lévő Iniesta elé, aki okosan tekert 8 méterről a bal sarokba (3-1).


A 61. percben Robinho lépett ki egyedül, lövését Valdés védte, a bíró közben jelezte, a brazil kézzel vitte el a labdát. Nyolc perccel később Messi passzát a Xavi helyére beállt Thiago Alcántara lőtte a bal kapufa mellé. Érkezett még Pato a vendégeknél, de a Milan hiába erőlködött, nem jutott lehetőséghez, a Barcelona pedig tökéletesen elégedett volt az eredménnyel.

A 87. percben még Messi szerezhetett volna gólt, de előbb Abbiati tisztázott előle merész kivetődéssel, majd a lecsorgó labdát Nesta kivágta. Aztán Adriano került ziccerbe, de csúnyán mellé lőtt.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Bayern München (német) - Olympique Marseille (francia) 2-0 (2-0)
München, Allianz Arena
v.: Svein Oddvar Moen (norvég)
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Timoscsuk, Luiz Gustavo - T. Müller (Rafinha, 39.), Kroos (Pranjic, 67.), Ribéry - Olic (Gomez, 75.)
Marseille: Mandanda - Azpilicueta, Fanni, N'Kolou, Morel (Amalfitano, 46.) - Cheyrou, A. Ayew, Mbia - Brandao (Gignac, 74.), Rémy (Kaboré, 63.), Valbuena
gól: Olic (13., 37.)
továbbjutott: a Bayern 4-0-lal

Néhány komótos Bayern-támadás mellett a Marseille sem tétlenül kezdte a meccset, a 9. percben Rémy forgatta meg védőit, és küldött lapos lövést a bal sarokra, Neuer magabiztosan védett. A letámadó franciák megzavarták a Robben és Gomez nélkül kezdő hazaiakat, és a 12. percben akár vezethettek volna, ám Morel ziccerét is védte a német kapus.

Az ellentámadásból góllal válaszolt a Bayern. Ribéry négy védőt lerázva tört ki a 16-os jobb oldalán, beadását Olic közelről a kapuba vágta. Ezzel eldőlt, hogy nem lesz hosszabbítás (1-0).


A vendégek egyáltalán nem blokkoltak le a góltól, a 17. percben Bia bombájánál megint Neuer bravúrja kellett a francia gól elkerüléséhez.

Az összesítésben már háromgólos előnyben levő Bayern a folytatásban megpróbálta végleg eldönteni a továbbjutást. A 27. percben egy perc alatt két gyilkos lövést kapott a vendégkapu, Mandanda azonban előbb Kroos, majd Timoscsuk bombáját ütötte ki. Eztután Olicot hozták sakk-matt helyzetbe, de Mandanda ezt is védte. A francia kapus szinte le esett a levegőből, mert nem sokkal később saját védője Fanny perdítését kellett kitolnia, majd egy közeli fejest hárított reflexmozdulattal. A 33. percben a kapufa is mellé állt, Kroos bombája pattant ki a jobb oldali lécről.

A szünetig azonban nem tudta túlélni a Bayern-rohamokat a Marseille. Tökéletes hazai támadás futott a bal oldalon a 38. percben, Ribéry és Alaba hozta végig a labdát, majd utóbbi beadását Olic megint közelről küldte a hálóba (2-0).

Fordulás után sem látszott a Bayern játékán, hogy már eldőlt a továbbjutás, a csereként beállt Rafinha beadása után a becsúszó Bia akadályozta meg Olic harmadik gólját, aztán Ribéry közvetlen közelről leadott lövését védte Mandanda a könyökével.

A folytatásban alább hagyott a hazai lendület, a vendégeket pedig nem motiválta, hogy legalább egy gólig eljussanak a párharc során. A 74. percben a kétgólos Olic helyére beállt az addig pihentetett Gomez, aki 11 találattal a második helyen áll Messi mögött a BL góllövőlistáján.

A Bayern taktikusan őrizte előnyét a hátralevő percekben, így két 2-0-s győzelemmel kiejtette francia riválisát, és készülhet az elődöntőre, ahol minden bizonnyal az APOEL elleni hazai visszavágót 3-0-s előnnyel kezdő Real Madrid lesz az ellenfele.