Társoldalunk:

Féltávhoz értek a világbajnoki selejtezők

2005.04.01. 8:25

Az angoloknak némileg váratlan ellenfelük akadt a lengyel együttes képében, de a háromoroszlánosok számára ezzel együtt sem jelenthet gondot az első hely megszerzése - annál is inkább, mert riválisuk ellen idegenben már sikerült nyerniük. Sven-Göran Erikssonnak elképesztően erős játékoskeret áll rendelkezésére, a jelenlegi angol válogatott az elmúlt évek talán legerősebb brit gárdája, szinte nincsen gyenge pontja.

A középpálya bal oldalának problémája a jelek szerint Joe Cole feltűnésével megoldódott, így aztán egy olyan ideális kezdő tizenegy állt össze (Robinson - G. Neville, Terry, R. Ferdinand, Ash. Cole - Beckham, Lampard, Gerrard, J. Cole - Owen, Rooney), amellyel csak kevés ország versenyezhet. És akkor az esetlegesen bevethető cserékről (Sol Campbell, Shawn Wright-Phillips, hogy csak a két legjobbat említsük) nem is beszéltünk...

A lengyel együttes az angolok elleni hazai mérkőzés kivételével mindegyik meccsét megnyerte, ráadásul az azeriek ellen gólarányt is javított, és mivel az osztrákokat, a walesieket és az északíreket is legyőzte idegenben, joggal bízhatnak abban, hogy a második helyet már nem fogják elveszíteni.

Ami pedig az elsőséget illeti: biztosak lehetünk benne, hogy Angliában sem feltett kézzel fognak a pályára lépni. A lengyelek remek szereplése már csak azért is érdekes, mert Pawel Janas mester az angolok elleni vereséget követően valósággal kicserélte csapatát: négy olyan focista is akad, aki azon a meccsen kezdő ember volt, de azóta egyetlen selejtezőn sem lépett pályára, jó páran pedig csak azt követően kerültek ismét be a nemzeti tizenegybe.

A legjobb húzás kétségtelenül Tomasz Frankowski aktivizálása volt, aki a legutóbbi négy selejtezőn öt gólt ért el. A lengyelek egyébként tavaly nyár óta egyetlen barátságos meccset sem nyertek meg, sőt, előkészületi mérkőzésen hazai pályán kaptak ki 5-1-re (!) a dánoktól és 3-1-re a beloruszoktól - úgy látszik, ők tisztában vannak vele, hogy elsősorban a tétmeccseken elért eredmények számítanak...

Az osztrákoknak már csak halvány esélyük van arra, hogy odaérjenek a második helyre, a lengyelek elleni hazai vereség, illetve az északírek elleni idegenbeli pontvesztés miatt hátrányba kerültek, és immár bravúrra (idegenbeli győzelemre) lenne szükségük a továbbjutáshoz. Hans Krankl mester éppen ezért szép lassan már a 2008-as Eb csapatát is elkezdte építeni, elvégre a kontinensviadal egyik rendezője éppen Ausztria lesz.

A két brit együttes, Észak-Írország és Wales egyaránt mélypontját éli, a walesieknél már edzőcsere is történt, és Mark Hughes-zal együtt két alapember, Gary Speed és Robbie Savage - mindketten lemondták a szereplést a válogatottban.

a további program
Azerbajdzsán - Lengyelország (2005. június 4.)
Észak-Írország - Azerbajdzsán (2005. szeptember 3.)
Lengyelország - Ausztria (2005. szeptember 3.)
Wales - Anglia (2005. szeptember 3.)
Azerbajdzsán - Ausztria (2005. szeptember 7.)
Észak-Írország - Anglia (2005. szeptember 7.)
Lengyelország - Wales (2005. szeptember 7.)
Anglia - Ausztria (2005. október 8.)
Észak-Írország - Wales (2005. október 8.)
Ausztria - Észak-Írország (2005. október 12.)
Anglia - Lengyelország (2005. október 12.)
Wales - Azerbajdzsán (2005. október 12.).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK