Vágólapra másolva!

A kupadöntő után távozik a Celtic trénere

A szombati kupadöntő után távozik a skót Celtic Glasgow labdarúgócsapatának éléről Martin O'Neill, akit június elsejétől Gordon Strachan vált a kispadon. O'Neill személyes okokra, felesége betegségére hivatkozva mondott le posztjáról.

"Elhagyom a klubot, de ebben csupán személyes okok játszanak közre. Lépésemet a családdal együtt hoztuk meg, ennél többet nem szeretnék erről mondani" - nyilatkozta Martin O'Neill, akinek felesége, Geraldine súlyos beteg, így a szakember mellette szeretné tölteni az időt.

"Nagyon sajnáljuk, hogy Martin elhagyja a klubot, de tökéletesen megértjük az okokat, amelyek döntése mögött állnak. Már bebizonyította, hogy egyike a Celtic legnagyobb menedzsereinek, aki örökre biztosította helyét a klub históriájában" - mondta Brian Quinn, a Celtic elnöke.

A tréner két segítője, John Robertson, valamint Steve Walford ugyancsak elhagyja a klubot.

Az 53 éves szakvezető öt éven keresztül dirigálta az együttest. Tavalyelőtt UEFA-kupa-döntős volt a Celtic, amely 2000 óta háromszor nyerte meg a hazai pontvadászatot, idén második lett úgy, hogy az utolsó fordulóban - pontosabban az utolsó két percben - bukta el az újabb bajnoki címet. A szakvezető utoljára szombaton, a Dundee United elleni kupadöntőn ül le a glasgow-i kispadra.

O'Neill utódja Gordon Strachan lett, aki egyéves szerződést kötött a Keltákkal. A korábbi 50-szeres skót válogatott játékosként a Dundee, az Aberdeen, a Manchester United, a Leeds United, illetve a Coventry City csapatait erősítette, majd trénerként előbb a Coventrynél, aztán bő két évig a Southamptonnál dolgozott, s vezette FA-kupa-döntőbe és UEFA-kupás helyre a Szenteket.

[origo] / (MTI)