Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Hamarosan indul az otthonfelújítás program, amelynek keretében akár hatmillió forintos támogatást is el lehet nyerni családi házak felújítására. Az Energiaügyi Minisztérium közzétett egy látványos ábrát, ami segíti a felkészülést a sikeres pályázáshoz.
Vágólapra másolva!

Vonzó támogatási formát jelentett be ismét a kormány az otthonfelújítási programmal, a június hatodikától pályázható hatmillió forintról, most összefoglaló ábrát tett közzé az Energiaügyi Minisztérium. 

Május végén indul a program honlapja, és június 3-tól lehet a vissza nem térítendő támogatást igényelni az MFB Bank Pont Plusz hálózatban.

A programot koordináló szakmisztériumok közzétették, hogy a hátralévő alig egy hónap alatt a pályázni készülők mivel tudnak előkészülni, milyen dokumentumokat érdemes beszerezniük. Nagyon fontos időben felkészülni a pályázat elvárásaira - emeli ki a Világgazdaság.

Az Otthonfelújítási Programban az előzetes kalkulációk 20 ezer családi ház felújításával számolnak. A 108 milliárd forintos keretösszegű, uniós társfinanszírozással tervezett program honlapja május végén indul, a kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást június 3-tól lehet igényelni az MFB Bank Pont Plusz hálózatban.

image

Az otthonfelújítási támogatás részleteit tekintve az Origo korábban beszámolt arról, hogy a programban azok vehetnek részt, akik 1990 előtt épült, korszerűsítésre váró családi házban életvitelszerűen élnek, s az ingatlanuk vezetékes földgázhoz csatlakoztatott. A statisztikák szerint ezeknek a kritériumoknak több százezren felelnek meg, ami összesítve jelentős korszerűsítési hullámot indíthat el. 

A következő fejlesztésekre igényelhető kombináltan a támogatás: hőszigetelés, nyílászárócsere, melegvíz és fűtési rendszer korszerűsítése. Vagyis a pályázat segítségével komplett energetikai felújítás végezhető el, ami mind rövid, mind hosszú távon komoly anyagi megtérülést hozhat magával.

A program keretében egymillió forint önrész esetében összesen hétmillió forint használható fel a felújításokra.

A felvehető hatmillió forint egy része támogatás, ami nem térítendő vissza, míg a másik része kamatmentes hitel. Az, hogy ez a két hányad miként viszonyul egymáshoz a jövedelmi körülményektől, valamint a térségi, járási feltételektől függ.

Szintén nem elhanyagolható fontosságú tényező, hogy a beruházások végével harminc százalékos energiahatékonyságot kell elérni. Ennek megállapítása a megfelelő szervezet által kibocsátott energiatanúsítványok alapján történik. A különböző számítások arra engednek következtetni, hogy a kitűnő konstrukciójú kamatmentes hitellel, valamint a felújítással elért harmincszázalékos energiahatékonysággal egy évtized alatt körülbelül tízmillió forint is megtakarítható háztartásonként. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről