Vágólapra másolva!
Ha elkészül az új Puskás-stadion, komoly esély lesz rá, hogy nemzetközi kupadöntőt rendezzenek benne - állítja Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, aki szerint a 2016-os Európa-bajnokságra már biztosan ki kell jutnia a válogatottnak. A futballvezető az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, szerinte nem igaz, hogy Huszti Szabolcs nem mondhatta el a véleményét, mielőtt lemondta a válogatottságot, hiszen sohasem fordult hozzá a problémáival, pedig megtehette volna.

- Mi az, amit az MLSZ-elnökké választása óta elért, és a legnagyobb eredményének tart? - kérdeztük Csányit hétfő este a Gresham-palotában, miután bejelentették, hogy a magyar futballszövetség együttműködési megállapodást kötött a spanyollal.
- A legnagyobb sikernek mindenképpen a válogatottat tartom, ami Egervári Sándornak és azoknak a szakembereknek az érdeme, akik a csapatban játszó futballistákat képezték. A másik siker - aminek az eredményeit nyilván hosszabb távon érzékelhetjük majd -, hogy újraszerveződött, és kezd kialakulni egy professzionális elnökség. A megyék átvilágítása azt mutatja, hogy indokolt volt a centralizáció, hiszen így a magyar futballban egy sokkal egységesebb munkát tudunk folytatni, ami az utánpótlásnak mindenképpen a hasznára válik. Fontos, hogy a kormány támogatja a labdarúgást, ennek megfelelően a pénzügyi források talán jobban rendelkezésre állnak. Ezek közül kiemelném a Puskás-stadion újraépítéséről meghozott - még nem formális - döntést, az előkészítésre a költségvetés már tartalmaz egy összeget, ami előrevetíti, hogy itt valóban egy komoly szándékról van szó. Bízom benne, hogy idén áprilisban elfogadjuk majd a magyar labdarúgás tízéves stratégiáját, és ezzel párhuzamosan elindul egy olyan munka az utánpótlásban, a gyermeklabdarúgás szervezése, ami azt a végső célt segíti, hogy még több gyerek legyen a pályákon. Ha őket beterelhetjük az akadémiára, akkor egy jó kiválasztási rendszerrel még erősebbek lesznek az utánpótlás-válogatottak.

- Mikorra lehet kész az új Puskás-stadion?
- Itt még nem tartunk, de az előkészületekre a parlament megszavazott 500 millió forintot, ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költségvetésében szerepel. Most készült el a jogi helyzet elemzése, indul a munka, és valamikor a fél év vége felé már pontosan tudjuk majd, hogy mit akarunk.

- Azt lehet már tudni, hogy rekonstrukció lesz, vagy új stadiont építenek?
- Van olyan elképzelés, hogy a régi keretein belül kellene megépíteni az új stadiont, megtartva a Népstadionnak a mostani jellegét, ám erről költségelemzést kell majd készíteni. Ami biztosnak tűnik: egy labdarúgó-stadiont akarunk, nem pedig egy futópályákkal körbevett építményt.

- Már több sikertelen Eb-pályázat is van a hátunk mögött, azon nem gondolkodik az MLSZ, hogy érdemes lenne - mondjuk az új Puskás-stadionban - egy Európa Liga- vagy Bajnokok Ligája-döntő megrendezését megpályázni?
- Egyelőre nincs erről szó, mert nincsen ehhez megfelelő stadionunk, de ha megépül egy olyan, amely kielégíti az UEFA igényeit - ami 65 ezres befogadóképességet jelent -, akkor komoly esély lenne rá, hogy egy nemzetközi kupadöntőt idehozzunk.

- Említette, hogy szeretné, ha még sikeresebbek lennének az utánpótlás-válogatottak. Ha ez így van, akkor az MLSZ elnöksége miért söpörte le Egervári Sándor javaslatát, amely kötelezné a klubokat arra, hogy több játéklehetőséget adjanak a 18-22 éves focistáiknak? Jelen pillanatban a 2009-es U20-as vb-n bronzérmes játékosok is alig-alig jutnak szóhoz a magyar klubjaikban.
- Vizsgáljuk a lehetőségét, hogy hogyan lehetne ezeket a fiatalokat - csúnya szóval élve - becsatornázni a saját klubjukban. Én jobban szeretem a pozitív ösztönzést. Feltehetően az utánpótlás-nevelés költségeihez annak függvényében járul majd csak hozzá az MLSZ, hogy a saját nevelésű játékosok közül hányan kerülnek be egy adott csapatba.

- Az új MLSZ-elnökségben nemcsak futballszakemberek vannak, hanem más szakterületek képviselői is, úgymint a volt MTA-elnök Vizi E. Szilveszter. Ez a sokrétűség miképp hat a munkára?
- Mindenkinek megvan az a szerepe, amit gondoltam, hogy betölthet majd az elnökségben. Minden elnökségi tag munkájával elégedett vagyok, mindenki értékkel járul hozzá a munkához, és az elnökség mindig objektív döntéseket hoz. De természetesen a magyar labdarúgás szakembereire is támaszkodunk. Nemcsak az elnökség, hanem a bizottságok is sokat tettek a változásokért, ráadásul a maguk területén nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi labdarúgás fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
A spanyol futballelnökkel Angel María Villarral

- A centralizációs törekvéseknek van köze ahhoz a kijelentéséhez, amelyet a Wall Street Journalban tett, hogy "azoktól, akik csak élősködnek a magyar futballon - ez nagyjából a sportágban dolgozók fele -, minden további nélkül meg fogunk válni"?
- Az átvilágítások azt mutatják, hogy ahány megye, annyi gyakorlat volt, és nyilván, ha húszféle gyakorlat van, akkor abból egy a legjobb. Megpróbáljuk a legjobb gyakorlatot kiválasztani, és mindenütt azt követni, hiszen ez vezet előre. Az önálló döntési centrumok mellett ez nem volt lehetséges. Ahogy mondtam, nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni az utánpótlásra, ehhez pedig az kell, hogy az MLSZ szakmai iránymutatásait és döntéseit mindenütt ugyanúgy hajtsák végre, és ha ez nem történik meg, akkor azt számon lehessen kérni, lehetőség legyen a szakemberek cserélésére, de a pozitív ösztönzésre is. Ennek megteremtettük a feltételeit, majd az év végén meglátjuk, hogy ez mit hoz a konyhára.

- Azt is mondta, hogy 2014-ben akár már ki is juthat a magyar válogatott a vébére. Ezt az optimizmust miből merítette?
- Azt gondolom, hogy már a mai válogatott is bármely csapat ellen képes a pozitív meglepetésre, de képes zakózni is, mert még fiatal a csapat, jó néhány fiatal játékos bekerült Egervári úr együttesébe. De 2014-re ez a csapat mindenképpen beérhet, és láthatjuk azt is, hogy egyre több tehetség kerül elő, reméljük, hogy ők nem csak a kispadokon múlatják majd az időt külföldön. Meggyőződésem, hogy a világbajnoki selejtezőkön már komoly esélyünk lesz, de ahol biztosan ott kell lennünk, az a 2016-os Európa-bajnokság. De kijuthatunk akár már a 2012-es Eb-re is, szerintem az is egy jó eredmény, hogy erre még van esélyünk.

- A 2016-os Eb-vel azért ennyire bizakodóak, mert azon 16 helyett már 24 csapat vehet majd részt?
- Nem. Én azt gondolom, hogy az újrainduló Bozsik-jellegű program - a nevét még nem találtuk meg - mindenképpen segíteni fog. A korábbi Bozsik-programból is sok olyan tehetséges játékos került ki, aki nem csak külföldön, de Magyarországon is a kispadot koptatja, de addigra biztosan játszani fog.

- Mit gondol arról, hogy a moldávok elleni meccs után a szegedi teremtornán sem sikerült beengedni a szurkolókat a létesítménybe? Ki a felelős, és mit tesznek, hogy többet ne legyen ilyen?
- Mindenképpen szervezési hiba történt. Én azért haragszom ezekre a hibákra, mert az nem várható el, hogy egyik percről a másikra kiváló játékosokkal álljunk elő, hiszen azokat ki kell nevelni, de ennyi idő alatt azt meg lehetett volna oldani, hogy olyan embereket találjunk, akik egy ilyen rendezvényt jól meg tudnak szervezni. Aki ebben az ügyben kritizál bennünket, azoktól elfogadom a bírálatot, mert ez jogos, de mindent meg fogunk tenni, hogy máskor ne történjen ilyen.

- Van kedvenc játékosa?
- Egyet nem emelnék ki, mert több is van.

- A válogatott játékosai?
- Igen, örülök annak, hogy egy viszonylag jól szereplő válogatott állt össze a kisebb Huszti-zavar után. Nagyon sajnálom az utóbbi esetet, de a játékos saját magának köszönheti, ami történt. A FourFourTwo-ban elejtett egy mondatot, miszerint ha elmondhatta volna a véleményét, akkor nem jelent volna meg a nyílt levél. Ez így nem teljesen kerek, mert engem egyszer sem keresett a véleményével, pedig elmondhatta volna. Viszont úgy tűnik, hogy a zavar után egy egységes válogatott állt össze, és a csapaton belül nem látok frakciózást, inkább az egymás segítése a jellemző.