Szoboszlai Dominik a Bayern München csapatában folytatja?

Horizontal
(L-R) Bayern Munich's French defender Lucas Hernandez, Salzburg's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai, Bayern Munich's German midfielder Joshua Kimmich and Bayern Munich's German defender Jerome Boateng vie during the UEFA Champions League Group A football match Salzburg v Bayern Munich in Salzburg, Austria on November 3, 2020. (Photo by BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Ha nem történik semmi váratlan dolog, szerdán Szoboszlai Dominik Münchenben, a Bayern ellen játszik Bajnokok Ligája mérkőzésen. Nem sok honfitársunknak adatott ez meg a történelemben. Csapatnak csak egynek, az Újpesti Dózsának, amely az akkor BEK-nek hívott sorozat elődöntőjében találkozott a müncheni sztárklubbal. A lila-fehérek 180 perc során egy gólt lőttek, Fazekas László talált be Sepp Maier kapujába. Kellner baloldali beadása után a középen szabadon érkező csatár az ötösről lőtte a labdát a hálóba. Ez volt az egyetlen gól, amit magyar csapat játékosa a Bayernnek rúgott Európa elsőszámú klubsorozatában.

Magyar játékos viszont a héten szerezhet gólt. Ezzel is növelve az értékét (nem elsősorban az anyagit, bár kétségtelenül azt is), ami az elmúlt hetekben egyébként is nagyon magasra emelkedett.

Szoboszlai most ellenfélként érkezik Münchenbe a legrangosabb európai klubsorozat mérkőzésén.

A Red Bull Salzburg ugyanis ott játszik a BL-csoportkörben, azok után, hogy Mozart városában a müncheniek 6-2-re nyertek három hete. Azon a találkozón természetesen játszott a magyar, hiszen ő kihagyhatatlan jelenlegi csapatából.

De vajon fog ő még ebben a szezonban a szerdai találkozót követően újabb tétmeccsen pályára lépni a Bayern München ellen? Ehhez az kellene, hogy az osztrák Bundesligából a német Bundesligába szerződjön. Már a téli szünetben.

Szoboszlai Dominik (piros mezben) a Bayern München elleni BL-mérkőzésen. A bajorok 6-2-re nyertek az osztrák csapat otthonában Forrás: AFP/Barbara Gindl

Az már most biztosnak látszik, hogy nem a Salzburgnál tölti majd egész karrierjét.

Christoph Freund sportigazgató szerint a magyar válogatott Szoboszlai Dominik a téli szünetben távozhat az RB Salzburg labdarúgócsapatától.

Freund a Sky Sport Austriának kedden úgy fogalmazott, természetesen szeretné, ha a húszéves játékos a lehető leghosszabb ideig az osztrák bajnoki címvédőnél maradna, viszont az az egészséges, ha a megfelelő időben megteszi a következő lépést a pályafutásában.

tette hozzá. A sportigazgató felidézte, hogy a magyar futballista az elmúlt hetekben több mérkőzésen is kiváló teljesítményt nyújtott, ám akadtak kevésbé jó meccsei is.

Christoph Freund, a Salzburg sportigazgatója kedden Szoboszlai további sorsáról is beszélt Forrás: APA-PictureDesk via AFP/BARBARA GINDL / APA / picturedesk.com/Barbara Gindl

Hangsúlyozta, esetében a fejlődés következő lépése az, ha minden találkozón magas szinten teljesít.

nyilatkozta Christoph Freund.

Szoboszlaival ugyanaz történhet meg, mint a norvég Erling Haalandal, aki a tavalyi szezon felénél igazolt a német Bundesligába.

Vagyis az ilyen tranzakció nem idegen a Salzburgtól. A norvég csodagyereknek a klubcsere nagyon bejött, valósággal berobbant a német élvonalba. És tartja formáját, hisz pl. a legutóbbi hétvégén mesterhármast szerzett a Dortmund csapatában. 2020-ban ő nyerte a Golden Boy díjat, vagyis őt választották a legjobb 21 év alatti focistának Európában. Adott a példa a magyar fiú előtt. Egyébként ezen a Golden Boy szavazáson már most a nyolcadik helyen végzett a Haalandnál 3 hónappal fiatalabb Szoboszlai.

A norvég Erling Haaland, aki a Salzburgból igazolt a Borussia Dortmundhoz Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

Haaland, valamint a barcelonai Fati és a müncheni Davis (a szavazók szerint) kimagaslott a mezőnyből. Ők 200 pontnál többet kaptak. A negyedik Jadon Sancho viszont 100-nál kevesebbet. Az első három után talán csak az rangsorolhatott, hogy kik voltak olyanok, akik a topligákban játszva vannak jobban szem előtt. Ezért előzheti meg Dominikot egy Dortmundban, Rennes- ben, Juventusban és Manchester City-ben szereplő ifjú.

A magyar fiú úgy lett nyolcadik, hogy csak a legjobb 5 bajnokságban szereplő játékos végzett előtte.

Biztos, hogy ezek a bajnokságok egyikébe lenne érdemes igazolni Szoboszlainak. Minden szempontból a német Bundesliga lenne neki is az ideális. Az RB Leipzignek ugyanaz a névadó szponzora, mint a Salzburgnak és több focista érkezett már a szász csapathoz az osztrákból.

Szoboszlai Dominik számára ideális csapat lenne a Lipcse Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Leipzig jelenlegi keretéből megfordult korábban Salzburgban Dabayot Upamecano, Marcel Sabitzer, Amadou Haidara, Konrad Laimer, Kevin Kampl, Hee-Chan Hwang és – mint mindenki tudja – Gulácsi Péter. Vagyis teljesen logikus lenne, ha Dominik is odaigazolna. Ott egy ambiciózus, fiatal edző, Julian Nagelsmann dolgozik, aki sokat segíthetne neki. A csapat ráadásul a legutóbbi Bajnokok Ligájában elődöntős volt, bár az még nem a Lipcse szintje. Jelenleg azt kell elérnie, hogy ne olyan egyszeri kirándulást tegyen a kontinens közvetlen élvonalában, mint a Tottenham.

A támadók közül a nyáron elment a német válogatott Timo Werner, vagyis szüksége lenne egy minőségi focistára ebben az egységben. A beilleszkedésben pedig sokat segíthetne neki két válogatott társa, Gulácsi és Orbán.

És nem utolsósorban milyen jó lenne nekünk, magyaroknak is három honfitársunkat látni hétről-hétre egy német Bundesliga-dobogóért harcoló csapatban.

Minden amellett szól, hogy ha Dominik vált a közeljövőben, akkor odaigazoljon. Lőw Zsoltot, a Leipzig elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre készülő PSG edzőjét a Kicker is kérdezte honfitársáról. A magyar szakember azt mondta, hogy szerinte is a teljesen ideális megoldás Szoboszlai számára jelenleg a Leipzig.

A PSG vagy a Bayern még túl nagy ugrás lenne.

A játékos menedzsere, Esterházy Mátyás is azt mondta, hogy türelmesen, fokozatosan, okosan kell felépíteni a kétséget kizárón nagyon tehetséges focista karrierjét. Hiszen ideje még van bőven.

Tudatosan és okosan építik fel Szoboszali karrirejét Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

De előfordulhat, hogy esetleg a távolabbi jövőben Szoboszlai ne az idegenbeli csapat öltözőjébe, hanem a hazaiéba menjen az Allianz Arénában?

Ennek biztos minden magyar szurkoló örülne. Ám a Bayern jelenleg azon csapatrészében a legerősebb, ahol a magyar is futballozik. Ez évek óta így van, és elképzelhető, hogy még évekig így is lesz. A Bajnokok Ligája címvédője 10 éve a két védekező középpályás előtt három támadó középpályást és egy előretolt csatárt küld az ellenfél kapuja elé. Ez idő alatt a két BL-győzelem és a gyakorlatilag folyamatosan a legjobb négy közötti szereplés igazolja, hogy ez a szisztéma nem eredménytelen. A '10-es évek elején Olic, vagy Gomez, aztán Mandzukic, 2014 óta pedig Lewandowski mellé érkeznek két oldalról a támadók. Közülük az egyik 10 éve szinte mindig Thomas Müller, de a többiek is rendre világklasszisok.

Azon túl, hogy csábító lenne egy magyar fiút látni a német és lengyel klasszis oldalán a világ egyik legjobb csapatában, valóban lehet, hogy még előtte érdemes egy kisebb magaslatra eljutni Dominiknak.

Az ő posztján jelenleg a Bayernben Sané, Gnabry, Coman és Costa bevethető. Korábban meg Ribery és Robben, de ez már múlt idő. A jövő viszont az említett négy focistáé, akik közül csak Costa múlt el 26 éves. Vagyis a többieknek még legalább 10 évük van. A támadórészlegben vehető még figyelembe a 17 éves Musiala, a 23 éves Marc Roca és akár a világbajnok Tolisso is. Veszélyes lenne ideigazolni egy 20 éves játékosnak. Elég csak annyit mondani, hogy a mostani kulcsjátékosok közül Gnabry 20 évesen került a Bayernhez, de előbb a Bremenhez, aztán a Hoffenheimhez adták kölcsön, mire lett helye a bajoroknál.

Szoboszlai Dominik pályafutásában akár már hetek múlva következhet egy nagy fordulat Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Szoboszlai Dominiknek még van ideje.

Ám lehet, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon olyan nagyszerű teljesítményt nyújt, hogy elképzelhetetlen lesz, hogy ne a kontinens egyik élcsapatában folytassa.

A Bayernben az ő posztján szereplő játékosok közül lehet, hogy a német Sanéval és Gnabryval, valamint a francia Comannal és Tolissoval a pályán közvetlenül is összemérheti az erejét. Hiszen ezzel a két válogatottal egy csoportban van Magyarország. Ha akkor „lefocizza" őket, akkor már jövő ilyenkor is elképzelhető, hogy nem a vendégcsapat játékosaként érkezik az Allianz Arénába egy Bajnokok Ligája mérkőzésre.