Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a címvédő Real Madrid 2-0-ra legyőzte az angol Chelsea csapatát a Santiago Bernabéu Stadionban, míg az olasz bajnok AC Milan 1-0-ra nyert a Napoli elleni a San Siróban.

A Real Madrid-Chelsea párharc egyértelmű esélyese a madridi csapat volt, amely ugyan a La Ligában 13 ponttal le van maradva a Barcelona mögött, de a spanyol Király-kupában és Bajnokok Ligájában parádés teljesítményt nyújt. Carlo Ancelotti együttese a nyolcaddöntőben a Liverpoolt 6-2-es összesítéssel ütötte ki, míg a Király-kupában az ősi rivális Barcelona otthonában nyert 4-0-ra, hasonlóra 1963 óta nem volt képes.

Frank Lampard futballozott a Chelsea-ben Carlo Ancelotti irányítása alatt Forrás: AFP/Javier Soriano

Ezzel szemben a Chelsea komoly hullámvölgyben van, április 2-án kirúgták a Brightontól igazolt vezetőedzőt, Graham Pottert, akinek mindössze 31 mérkőzés jutott a kispadon. A helyére ideiglenes edzőként visszatért Frank Lampard, akinek azonban nem sikerült a bemutatkozása, a gárda ugyanis 1-0-ra kikapott a Wolverhampton Wandererstől és csak 11. a Premier League-ben.

A két csapat tavaly a BL ugyanezen szakaszában találkozott egymással és emlékezetes párharcot vívott.

A Stamford Bridge-en a mesterhármast szerző Karim Benzema vezetésével 3-1-re nyert a Real Madrid, majd a visszavágón már 3-0-ra vezetett a londoni együttes, de Rodrygo a 80. percben kiharcolta hosszabbítást, amelynek első félidejében ismét Benzema villant, eldöntve ezzel a továbbjutást.

A találkozó elején a Real Madrid birtokolta többet a labdát, a Chelsea kontrajátékra rendezkedett be, és a második percben majdnem megszerezte a vezetést.

Egy gyors ellentámadás végén az Atlético Madridtól kölcsönvett Joao Felix lépett ki ziccerben, de a 11 méteres lövését Thibaut Courtois védeni tudta.

Joao Felix lőtt Eder Militao szorításában Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A folytatásban is a Real Madrid birtokolta többet a labdát, de a Chelsea nagyon szűken védekezett, így a címvédő sokáig nem tudott igazán nagy helyzetet kialakítani. Az első madridi helyzetre a 12. percig kellett várni. Ekkor az aranylabdás Karim Benzema kényszerítőzött Vinícius Juniorral, a francia támadó lövőhelyzetbe került, de az éles szögből leadott lövését Kepa Arrizabalaga könnyedén fogta.

Ezt követően a madridi csapat egyre magabiztosabban kezdett el futballozni, a 21. percben pedig egy gyönyörű góllal megszerezte a vezetést.

Dani Carvajal védelem mögé benyesett labdájára Vinícius Junior indult be, kapásból kapura pöckölte a labdát, de Kepa védte a jobb alsóba tartó labdát, a kipattanóra viszont Benzema érkezett, aki közelről az üres kapuba lőtt.

  • Benzema már 20 gólt lőtt a BL-ben angol csapatok ellen, ennél többet csak Lionel Messi (27) szerzett.
  • Benzemának ez volt a 18. gólja a 2023-as naptári évben. Az öt európai top bajnokságot tekintve senki nem lőtt ennél több gólt - Erling Haaland lőtt szintén 18-at.
Karim Benzema továbbra is szenzációsan futballozik Forrás: AFP/Javier Soriano

A bekapott gól azonban nem rázta meg az angol csapatot, amely a 23. percben kis híján egyenlíteni tudott. Egy szép támadás végén Reece James futott el a jobb szélen, a középre lőtt labdájára Raheem Sterling érkezett, hat méterről kapura pöckölte a labdát, de Courtois hatalmas bravúrt bemutatva leért a bal alsóra, és szögletre mentett.

A folytatásban a Real Madrid uralta a játékot, a 26. percben pedig újabb nagy helyzetet dolgozott ki. Eduardo Camavinga tökéletes ütempassza után Vinícius került helyzetbe, elment Wesley Fofana mellett, majd Kepa fölött átnyeste a labdát, de a gólvonalra befutó Thiago Silva menteni tudott. Nyolc perccel később ismét a madridi csapat veszélyeztetett. Ekkor Benzema átadása után Rodrygo került helyzetbe, de a közeli lövésénél Kepa jól zárta a szöget és védeni tudott.

Vinicius Juniorral nehezen bírtak a Chelsea védői Forrás: AFP/Javier Soriano

A második félidőt ismét a Chelsea kezdte jobban. A 48. percben ezúttal is Joao Felix került lövőhelyzetbe, de a 14 méteres kísérletét Courtois könnyedén fogta.

Az 50. percben aztán kis híján növelte az előnyét a Real Madrid.

Vinícius szólója után Benzema kapta a labdát, aki lekészítette a lendületből érkező Modricak, a horvát középpályás pedig 17 méterről centikkel tekert a bal felső sarok mellé.

A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, az 59. percben aztán emberhátrányba került a Chelsea.

Rodrygo kapott egy remek kiugratást, Ben Chilwell szorításában kapura tört, azonban az angol válogatott balhátvéd a kaputól 18 méterre lerántotta a brazil támadót, amiért azonnal piros lapot kapott.

Ben Chilwell kiállítása megpecsételte a Chelsea sorsát Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ezt követően az emberelőnyben futballozó Real Madrid folyamatosan a Chelsea térfelén tartotta a labdát, de sokáig nem tudott komoly helyzetet kialakítani.

A 74. percben aztán a csereként beállt Marco Asensio eldöntötte a meccset.

Egy gyönyörű szögletvariáció Vinícius Junior tette vissza a labdát a spanyol válogatott támadónak, aki 16 méterről a jobb alsó sarokba helyezett.

  • Asensio kilenc gólt szerzett csereként a Bajnokok Ligájában, kettővel többet, mint bármelyik más játékos a sorozat történetében.
Marco Asensio a harmadik gólját lőtte az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A második madridi gól után érezhetően megtört a Chelsea, a spanyol csapat játékosai pedig elkezdtek rohamozni, hogy már az első meccsen eldöntsék a párharcot. Erre meg is volt a Real Madrid esélye a 93. percben, amikor egy bal oldali beadást Kepa középre ütött ki, az érkező Benzema azonban nyolc méterről az üres kapu fölé fejelt, így az eredmény már nem változott.

A címvédő ezzel nagyon sima győzelmet aratott és kétgólos előnnyel utazhat Londonba a jövő heti visszavágóra.

1. félidő
45
21Vinicius Junior
21Karim Benzema
21Karim Benzema
7Eduardo Camavinga
7Eduardo Camavinga
5Wesley Fofana
5Wesley Fofana
1
2. félidő
95
88Mateo Kovacic
87Mateo Kovacic
87Daniel Carvajal
87Daniel Carvajal
84Toni Kroos
84Toni Kroos
83Eder Militao
83Eder Militao
81Luka Modric
81Luka Modric
75N'Golo Kante
75Thiago Silva
75N'Golo Kante
74Marco Asensio
74Vinicius Junior
74Marco Asensio
71Eduardo Camavinga
71Rodrygo
71Rodrygo
65Raheem Sterling
65Joao Felix
65Raheem Sterling
59Ben Chilwell
59Ben Chilwell
55Kalidou Koulibaly
54Kalidou Koulibaly
46
Összeállítások
Real Madrid4-3-3
Chelsea5-3-2
Football Pálya
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
3
Eder
Militao
4
David
Alaba
12
Eduardo
Camavinga
15
Federico
Valverde
8
Toni
Kroos
10
Luka
Modric
21
9
Karim
Benzema
20
Vinicius
Junior
1
Kepa
Arrizabalaga
24
Reece
James
33
Wesley
Fofana
6
Thiago
Silva
26
Kalidou
Koulibaly
21
Ben
Chilwell
7
N'Golo
Kante
5
Enzo
Fernandez
8
Mateo
Kovacic
17
Raheem
Sterling
11
Joao
Felix

Real Madrid

Kezdők
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
87
87
3Eder Militao
83
83
4David Alaba
12Eduardo Camavinga
71
7
7
15Federico Valverde
8Toni Kroos
84
84
10Luka Modric
81
81
21Rodrygo
71
71
9Karim Benzema
21
21
20Vinicius Junior
74
21
23Ferland Mendy
13Andriy Lunin
26Luis Lopez
5Jesus Vallejo
6Nacho Fernandez
7Eden Hazard
11Marco Asensio
74
74
16Alvaro Odriozola
17Lucas Vazquez
18Aurelien Tchouameni
19Daniel Ceballos
22Antonio Ruediger
24Mariano Diaz
Cserék

Chelsea

Kezdők
1Kepa Arrizabalaga
24Reece James
33Wesley Fofana
5
5
6Thiago Silva
75
26Kalidou Koulibaly
55
54
21Ben Chilwell
59
59
7N'Golo Kante
75
75
5Enzo Fernandez
8Mateo Kovacic
88
87
17Raheem Sterling
65
65
11Joao Felix
65
18Armando Broja
30Carney Chukwuemeka
16Edouard Mendy
10Christian Pulisic
12Ruben Loftus-Cheek
14Trevoh Chalobah
15Mykhaylo Mudryk
19Mason Mount
20Denis Zakaria
22Hakim Ziyech
23Conor Gallagher
28Cesar Azpilicueta
29Kai Havertz
32Marc Cucurella
Cserék

A másik szerdai negyeddöntőben az olasz bajnoki címvédő az AC Milan a Serie A-ban utcahosszal vezető Napolit fogadta a San Siróban.

A két csapat április 2-án a bajnokságban tartotta a "főpróbát", akkor a Serie A-t tetemes előnnyel vezető nápolyiak, akik történetük harmadik bajnoki címére hajtanak, nagy meglepetésre hazai környezetben 4-0-s vereséget szenvedtek.

A Milan legutóbbi kiütötte a bajnokaspiráns Napolit Forrás: NurPhoto via AFP/Franco Romano

Az idei szezonban mutatott teljesítmény alapján a Napoli volt a párharc toronymagas esélyese, azonban a találkozón nem léphetett pályára a csapat nigériai gólgyárosa, Victor Osimhen, aki az idei szezonban 29 meccsen 25 gólt lőtt.

A Milan története során kilenc mérkőzést játszott a nemzetközi porondon olasz csapat ellen, ezek közül csak egyet veszített el, még 1993-ban, a Parma elleni Európai Szuperkupa-döntő második meccsét. A Napoli mindössze másodszor kerül szembe olasz riválissal az európai kupákban: az UEFA Kupa 1988/89-es kiírásának negyeddöntőjében a Juventus búcsúztatta.

A nápolyi csapat játékosait nem rettentette meg az elképesztő milánói hangulat, és már az első percekben elkezdtek rohamozni. A harmadik percben Zambo Anguissa 18 méteres bombáját Mike Maignan szedte ki a léc alól egy hatalmas bravúrral.

A folytatásban is a Napoli diktálta a mérkőzés tempóját, a 12. percben pedig Maignannak újabb bravúrt kellett bemutatnia.

Ezúttal egy milánói labdavesztés után Piotr Zieliński bombázott 21 méterről kapura, de a francia válogatott kapus egy hatalmasat nyújtózva szögletre tenyerelte a labdát.

Rafael Leao ezúttal is a Milan legveszélyesebb játékosa volt Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A folytatásban alábbhagytak a nápolyi rohamok, a milánói csapat pedig elkezdett egyre bátrabban futballozni. A 25. percben a portugál válogatott Rafael Leao a saját térfeléről megindulva betört a Napoli tizenhatosára, majd 15 méterről milliméterekkel lőtt a bal kapufa mellé.

A 40. percben aztán megszerezte a vezetést az AC Milan.

Brahim Díaz egy szenzációs szóló végén a jobb oldalra passzolt Leaónak, aki kapásból átette a labdát a bal oldalon felfutó Ismaël Bennacernek, az algériai játékos pedig nyolc méterről a rövid alsóba bombázott.

Ismaël Bennacer az első gólját lőtte az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A bekapott gól megfogta a Napolit, a Milan pedig az első félidő hosszabbításában növelhette volna az előnyét. Bennacer bal oldali szögletére Simon Kjaer robbant be, és öt méterről a felső lécre felejt.

A második félidőt jobban kezdte a Napoli, és az 50. percben majdnem ki is egyenlített.

A grúz Hvicsa Kvarachelia beadása után az észak-macedón Eljif Elmas fejelt 12 méterről kapura, Maignan azonban bele tudott kapni a labdába, ami így felső lécre vágódott.

Mike Maignant nem véletlenül emlegetik a világ legjobb kapusai között Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A folytatásban a Napoli dominált, Luciano Spalletti csapata sokkal többet birtokolta a labdát, míg a Milan csak a védekezésre koncentrált. A második félidőben rengeteg volt a szabálytalanság és az indulatok is forrtak, a nápolyiakat frusztrálta a tehetetlenség és folyamatosan gyűjtötték be a sárga lapokat.

A 75. percben aztán emberhátrányba került a Napoli, miután Anguissa öt percen belül két sárgát is begyűjtött, ezzel pedig óriási lépést tett a Milan a győzelem felé.

A 78. percben aztán a Napoli egyik legjobbja, Kim Mindzse is kapott egy sárga lapot reklamálásért, így a koreai védő nem játszhat a visszavágón eltiltás miatt, ami komoly érvágás Lucian Spaletti csapatának.

Kovács István kiállította Andre Zambo Anguissát Forrás: AFP/Marco Bertorello

A hajrában a Milan már csak védekezett, amire a 87. percben majdnem ráfázott. Egy kapu előtti kavarodás után Giovanni Di Lorenzo közvetlen közelről lőhetett kapura, de Maignan a sokadik bravúrját bemutatva szögletre mentett, ezzel pedig a Milan megnyerte a meccset és egygólos előnnyel utazhat a nápolyi visszavágóra.

1. félidő
40Ismael Bennacer
40Rafael Leao
38Piotr Zielinski
2. félidő
96Davide Calabria
93Alexis Saelemaekers
93Amir Rrahmani
81Mario Rui
81Khvicha Kvaratskhelia
81Piotr Zielinski
80Brahim Diaz
78Min-Jae Kim
74Andre-Frank Zambo Anguissa
70Andre-Frank Zambo Anguissa
70Giovanni Di Lorenzo
69Hirving Lozano
67Ismael Bennacer
60Ismael Bennacer
Összeállítások
AC Milan4-2-3-1
SSC Napoli4-3-3
Football Pálya
16
Mike
Maignan
2
Davide
Calabria
24
Simon
Kjaer
23
Fikayo
Tomori
19
Theo
Hernandez
33
Rade
Krunic
8
Sandro
Tonali
10
Brahim
Diaz
4
Ismael
Bennacer
17
Rafael
Leao
9
Olivier
Giroud
1
Alex
Meret
22
Giovanni
Di Lorenzo
13
Amir
Rrahmani
3
Min-Jae
Kim
6
Mario
Rui
99
Andre-Frank
Zambo Anguissa
68
Stanislav
Lobotka
20
Piotr
Zielinski
11
Hirving
Lozano
81
Giacomo
Raspadori
77
Khvicha
Kvaratskhelia

AC Milan

Kezdők
16Mike Maignan
2Davide Calabria
96
24Simon Kjaer
23Fikayo Tomori
19Theo Hernandez
33Rade Krunic
8Sandro Tonali
10Brahim Diaz
80
4Ismael Bennacer
67
60
40
17Rafael Leao
40
9Olivier Giroud
11Zlatan Ibrahimovic
83Antonio Mirante
5Fode Ballo-Toure
12Ante Rebic
20Pierre Kalulu
25Alessandro Florenzi
27Divock Origi
28Malick Thiaw
30Junior Messias
32Tommaso Pobega
46Matteo Gabbia
56Alexis Saelemaekers
93
90Charles De Ketelaere
Cserék

SSC Napoli

Kezdők
1Alex Meret
22Giovanni Di Lorenzo
70
13Amir Rrahmani
93
3Min-Jae Kim
78
6Mario Rui
81
99Andre-Frank Zambo Anguissa
74
70
68Stanislav Lobotka
20Piotr Zielinski
81
38
11Hirving Lozano
69
81Giacomo Raspadori
77Khvicha Kvaratskhelia
81
9Victor Osimhen
18Giovanni Simeone
16Hubert Idasiak
95Pierluigi Gollini
5Juan Jesus
17Mathias Olivera
19Bartosz Bereszynski
21Matteo Politano
55Leo Oestigard
70Gianluca Gaetano
91Tanguy Ndombele
7Eljif Elmas
Cserék