Vágólapra másolva!
Van rá esély, hogy a magyar bajnok Ferencváros labdarúgócsapata a 2024-25-ös szezonban selejtezők nélkül, automatikusan a Bajnokok Ligája csoportkörében induljon el. A Fradi OTP Bank Ligában történő címvédése mellett ehhez néhány dolognak kell teljesülnie más európai bajnokságokban.

A következő idénytől kezdve megváltozik a Bajnokok Ligája rendszere, hiszen csoportkör helyett úgynevezett alapszakaszban harcol egymással az eddigi 32-től eltérően 36 csapat. A létszám növelésével 29 klub automatikusan, selejtező nélkül ott lesz a főtáblán, és ha az idei BL-győztes a saját bajnokságában is jogot szerez az indulásra, akkor

a címvédőnek járó helyet a legmagasabb UEFA-koefficiensű bajnokcsapat kapja meg helyette.

Erre a szerepre esélye van a Ferencvárosnak is, amennyiben megvédi a címét a magyar bajnokságban – írta meg a Magyar Nemzet az ulloi129.hu észrevételét.

Dibusz Dénesék akár automatikusan a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülhetnek Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Így lehet rögtön BL-csoportkörös a Fradi

Dejan Sztankovics (35-ös UEFA-koefficenssel álló) együttesének

automatikus BL-főtábla-részvételéhez a saját bajnoki címe mellett néhány dolognak teljesülnie kell.

Konkrétan, hogy Ukrajnában ne a Sahtar Donyeck (63), Svájcban ne a Basel (52), Dániában ne a Köbenhavn (51,5), Horvátországban ne a Dinamo Zagreb (48), Szerbiában pedig ne a Crvena zvezda (40) legyen a bajnok, emellett pedig a Fradinak nagyobb legyen a koefficiense, mint a görög aranyérmesnek. Jelenleg mindegyikre jó esély kínálkozik, hiszen

a felsoroltak (akiknek jelenleg nagyobb a koefficiense a Ferencvárosénál) egyike sem vezeti a hazája bajnokságát,

a görög listavezető PAOK-nak pedig ugyanúgy 35-ös az UEFA-koefficiense, mint a Fradinak.

A magyar bajnok ezt a mutatóját növelheti, ha a Konferencia-ligában sikerül továbbjutnia az Olimpiakosz ellen. A Bajnokok Ligája történetében még nem volt példa arra, hogy egy magyar csapat selejtezők nélkül, rögtön a főtáblára jusson, hiszen az eddigi három alkalommal (kétszer a Ferencváros, egyszer a Debrecen) egyaránt kvalifikációkon át jutott a csoportkörbe.