Elképesztő orosz offenzíva Harkovnál, végzetes döntést hozhat Zelenszkij

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.14., UkránOroszháború
Lakóépületek lángolnak légicsapások után.
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 812. napjáról.

 

04:30
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.
 

04:36
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 5524 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5678 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:44
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Minden eléggé feszült

Napi videójában az ukrán elnök azt állította, hogy az ukrán katonák és a helyi lakosok visszaverik az előre törő oroszokat Harkov térségében és bár még túl korai következtetéseket levonni, de a helyzet ellenőrzés alatt áll. Ugyanakkor azt is mondta, hogy "minden eléggé feszült".

05:37
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Lassú fegyverszállítások

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi találkozóján szóba került, hogy jelentősen gyorsítani kell a fegyverellátási folyamatot, mert jelenleg túl nagy az időkülönbség a segélycsomagok bejelentése és a tényleges leszállítása, illetve a frontra jutása között. Zelenszkij szerint hatékonyabbá kell tenni a döntések végrehajtását és a logisztikát is.

06:49
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Képesség-korlátok

"Oroszország minden nap rakétákkal és irányított légibombákkal támadja Harkovot, a határ menti térség többi városát és közösségét, valamint frontállásainkat. Rendkívül fontos a légvédelmünkben és a repülésünkben rejlő lehetőségek növelése, beleértve a vadászgépek koalíciójának bővítését, valamint a kiképzés és a szállítások felgyorsítását. Tisztában vagyunk ugyanakkor partnereink tényleges képességeivel. Először világos politikai döntésekre van szükség" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

07:26
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-csatlakozás

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy elkészült az Andrij Jermak és Anders Fogh Rasmussen vezette, Ukrajna biztonságával és euroatlanti integrációjával foglalkozó nemzetközi munkacsoport jelentése. Ez minden olyan döntéshozó számára elérhető lesz a Szövetségben, amely befolyásolhatja a NATO megerősödését.

"Ez egy jelentés Ukrajna kilátásairól, arról, hogy valóban erős döntésekre van szükség annak érdekében, hogy ne csak véget vessünk ennek a háborúnak, hanem megszüntessük a háborúk indokoltságát régiónkban és egész Európában. Ehhez meg kell szüntetni a biztonsági hiányt Európában, és különösen Ukrajna biztonsági hiányát. Szükségünk van a Szövetség erős álláspontjára, és egyértelmű jelzésre Moszkvának, hogy a háború nem ér semmit" - mondta az ukrán elnök.

08:04
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Visszahúzódó ukránok

Az ukrán hadsereg közölte, hogy erői új pozíciókra húzódtak vissza az északkeleti harkovi régió két olyan területén, ahol Moszkva offenzívát folytat, és figyelmeztetett az orosz haderő összevonására északon, a Szumi régió közelében.

08:55
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Országos áramhiány

Az ukrán elektromos hálózatot üzemeltető Ukrenergo azt közölte, hogy az orosz csapások okozta károk helyreállítása miatt az ország egész területén ellenőrzött áramszüneteket kell végrehajtani este 21 órától éjfélig. „Az orosz lövedékek miatt jelentős áramhiány van a rendszerben, a hideg időjárás miatt pedig megnövekedett a fogyasztás” – tájékoztatott az Ukrenergo.

10:05
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Lemondta külföldi útjait Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij elnök lemondta tervezett spanyolországi és portugáliai látogatását az ukrajnai harctéri helyzet romlása miatt – írta a Kyiv Independent.

10:41
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Végzetes döntést hozhat Zelenszkij

Ukrajna arra kéri az USA-t, hogy 

oldja fel az amerikai fegyverek orosz területre történő bevetésének tilalmát. 

Ukrán tisztségviselők megpróbálják meggyőzni Washingtont, hogy engedélyezze Kijevnek, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel csapást mérjen orosz területre, mondván, hogy a tilalom megakadályozza őket abban, hogy megtámadják a Harkiv terület közelében felgyülemlett orosz csapatokat.

Moszkva csapatai május 10-én újabb offenzívát indítottak az orosz-ukrán határon keresztül az északkeleti Harkivi területre, a jelentések szerint

 30 000 katona vesz részt a műveletben.

 

11:14
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ezreket menekítenek Harkovból

A város kormányzója 25 civil áldozatról és közel 8000 evakuálásról számolt be a Harkivi terület elleni orosz támadás közepette.

 

12:03
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Vovcsankszban is megvetették a lábukat az oroszok

Aktív harcok zajlanak Vovcsanszkban, mivel az orosz csapatok elfoglalják állásaikat a város utcáin - közölte Olekszij Harkivszkij vovcsanszki rendőrfőnök a közösségi médiában május 15-én reggel. Oroszország május 10-én újabb offenzívát indított a Harkivi terület északi részén Liptó és Vovcsanszk felé, amely város kevesebb mint 5 kilométerre van az orosz határtól és mintegy 50 kilométerre Harkiv városától.

Harkivszkij elmondta, hogy evakuálják a Vovcsenszkben maradt civil lakosságot, de a helyzet "rendkívül nehéz".

12:56
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Aggódik Amerika is az orosz offenzíva miatt

Az USA keményen dolgozik az Ukrajnának szánt segélyek siettetésén, a harctéri helyzet "aggasztó" – jelentette be a Pentagon szóvívője.  

Az Egyesült Államok keményen dolgozik azon, hogy védelmi segélyt szállítson Kijevbe az északkelet-ukrajnai orosz előrenyomulás közepette 

– mondta Pat Ryder vezérőrnagy.

13:44
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Srí Lanka-i zsoldosok haltak meg Ukrajnában

Legalább 16 Srí Lanka-i zsoldos halt meg az orosz-ukrán háborúban harcolva - közölte szerdán a dél-ázsiai szigetország védelmi miniszterhelyettese.
 

Srí Lanka a múlt héten indított vizsgálatot állampolgárainak a konfliktusba való toborzása ügyében, amelynek alapján 288 nyugalmazott katona részvételét állapították meg - mondta el Pramitha Tennakoon."Megerősítést kaptunk arról, hogy 16 (zsoldost) megöltek" - mondta a miniszterhelyettes Colombóban újságíróknak. Nem részletezte, hogy a konfliktus melyik oldalán harcoltak a katonák, csak azt hangsúlyozta, hogy a Srí Lanka-iak toborzását embercsempészetként kezelik. (MTI)

14:41
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz légicsapás érte Herszont

Az oroszok ma légicsapást hajtottak végre Herszon központi része ellen, amely áldozatokat követelt - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó. „Az előzetes információk szerint a lakosság körében vannak áldozatok. A részleteket később közöljük" - közölte Prokudin a Telegramon.

15:37
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Eurostat: Valamelyest kevesebb az unióban tartózkodó, védelmi státusszal rendelkező ukrajnaiak száma

Amíg január végén 4 303 115, februárban pedig 4 234 595 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal rendelkeztek, addig március végén 4 211 495 ukrajnai menekült élt ilyen jogállással az Európai Unió valamely tagországában - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közreadott jelentéséből.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 34 965, az elmúlt hónapban 120 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára.

 

16:04
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők felszabadították Robotyne falut Zaporizzsja térségében

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői (AF) felszabadították Robotyne falut Zaporizzsja régióban. Az orosz védelmi minisztérium erről május 15-én számolt be.

A dnyepri haderőcsoport egységei teljesen felszabadították a Zaporizzsja megyei Robotyne falut, és legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők 65. gépesített dandárjának valamint a Nemzeti Gárda 23. dandárjának csapatait és felszerelését 

– áll az üzenetben.

16:52
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Az európai közvélemény határozott nemet mond a katonaküldésre

Míg az Európai Unió polgárainak 59 százaléka harcolna a hazájáért a saját országa területén, az országhatárokon kívül alig több mint a negyedük (27 százalékuk) ragadna fegyvert, sőt, ha uniós országok katonáinak ukrajnai szerepvállalásáról van szó, elsöprő elutasítottság látható (69 százalék) - olvasható a Századvég Európa Projekt kutatásában, amely részleteit szerdán tájékoztatták az MTI-t.

A kutatás kitért az európai katonai erők ukrajnai bevetésének kérdésére is: az uniós megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) elutasítja, hogy az országa katonákat küldjön Ukrajnába, ugyanakkor 25 százalékuk nem kifogásolná ezt.

Ezen felül a háborús beavatkozással egyetértők hányada az Európai Unió egyetlen tagállamában sem haladja meg az intervenciót ellenzők táborát; a legnagyobb arányban a magyarok (91 százalék) és a bolgárok (86 százalék) zárkóznak el attól, hogy Kijevet katonák küldésével támogassák - áll a kutatásban.

17:15
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Kijevnek azt tanácsolták, hogy kérjenek fegyvereket Afganisztántól

William Reno, az Amerikai Északnyugati Egyetem professzora úgy véli, hogy Ukrajnának szovjet kori felszerelést kellene kérnie Afganisztánból, a nyugati F-16-os vadászgépek helyett. Ezt a véleményét a Newsweek-nek adott interjújában fejtette ki.

17:41
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Egy nő megsérült, amikor egy belgorodi faluban robbantottak

Egy belgorodi falu egyik lakója súlyosan megsérült, miután egy robbanószerkezetet dobtak az autójára – mondta Vjacseszlav Gladkov kormányzó. 

Gladkov a Telegram csatornájában azt írta, hogy a belgorodi régió több települését drónok segítségével támadták az ukrán fegyveres erők.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.14., UkránOroszháború
Belgorod, 2024. május 13.
Fotó: MTI/EPA/Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó

 

18:16
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Készültség Belgorod régióban

A belgorodi polgármesteri hivatal Telegram-csatornája szerint az egész belgorodi régióban rakétaveszélyt hirdettek.

Figyelem! Rakétaveszély fenyeget az egész belgorodi régióban. Ha lehetséges, maradjon otthon. Ne menjen az ablakok közelébe

- áll az üzenetben.

18:47
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Észtország új törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország vagyonát Ukrajnába küldjék

Az észt parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi befagyasztott orosz vagyon Ukrajnába küldését - közölte szerdán a Postimees.

A kiadvány szerint 65 országgyűlési képviselő szavazott a törvény elfogadása mellett, hárman nemmel.

 

19:09
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Antony Blinken rockelőadása a kijevi bárban megosztja a közvéleményt Ukrajnában

Az amerikai külügyminiszter gitárral a kezében lépett színpadra, hogy előadja Neil Young Rockin' in the Free World című dalát. Váratlan pillanat volt, amikor Antony Blinken a hosszú kijevi nap végén, számos magas szintű találkozó és az amerikai katonai segélyek gyors eljuttatását ígérő komoly kijelentések után gitárt ragadott, és egy ukrán rockzenekarral előadta Neil Young Rockin' in the Free World című dalát.

A közösségi médiában megjelent képek megosztották a közvéleményt Ukrajnában, és az előadás volt az egyik fő vitatéma szerdán Kijevben. 

Egyesek üdvözölték Blinken fellépését, míg mások megkérdőjelezték, hogy helyénvaló-e egy bárban fellépni, miközben a fronton ilyen feszült a helyzet.

 

19:53
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz légicsapások következtében 17-en megsebesültek Ukrajna déli részén

Az Ukrajna déli részén fekvő Mikolajiv és Herszon városokra mért orosz légicsapásokban legalább 17 ember megsérült - közölték helyi tisztségviselők szerdán.

Tizenegy ember, köztük legalább egy tinédzser sérüléseket szenvedett, amikor Oroszország légi járművekkel csapást mért Herszonra, lakóépületek és egy oktatási intézmény is megsérült.

 

20:05
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy autószerviz Mikolajivban

Egy orosz rakétatámadás súlyos tüzet okozott egy autójavító szervizben Mikolajivban - közölték a mentőszolgálatok a Telegramon. 

Legalább hat ember megsérült.

 

20:31
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Az előrenyomulás a terveknek megfelelően halad

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azt mondta, hogy az orosz erők minden nap javítják pozícióikat az ukrajnai front mentén minden irányban, és az előrenyomulás a terveknek megfelelően halad - írja a Reuters.

Putyin a Kremlben Andrej Belouszov védelmi miniszterrel, Szergej Sojgu biztonsági tanácsi titkárral és vezető tábornokokkal tartott megbeszélésen azt mondta, hogy a hadsereg munkája a vezérkar által jóváhagyott terv szerint halad.

 

21:00
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Az új portugál kormány szigorítana az Oroszországgal szembeni szankciókon

Portugália új kormánya szeretné szigorítani az Oroszországgal szembeni szankciókat az ukrajnai invázió miatt - jelentette szerdán Maria da Graca Carvalho környezetvédelmi és energiaügyi miniszter - írja a Reuters.

Az Európai Bizottság következő szankciócsomagja várhatóan első ízben az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG) vonatkozó korlátozásokat javasol majd, beleértve az átrakodás tilalmát az EU-ban.

Ez nem tiltaná meg közvetlenül az orosz LNG-behozatalt a blokkba, de megtiltaná az átrakodási szolgáltatások nyújtását az EU létesítményei által az orosz LNG harmadik országokba történő átrakodásához - írja a Reuters.

Általánosságban a portugál kormány az Európai Unió energiapolitikájához igazodik, nevezetesen azokhoz az intézkedésekhez, amelyek célja stratégiai szuverenitásunk biztosítása... ahogyan a szankciók szigorítását is támogatja, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra az invázió befejezése érdekében 

- mondta a miniszter a Reutersnek küldött nyilatkozatában.

21:13
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

A zaporizzsjai Robotine és két harkovi település bevételét jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzés alá vonta a Zaporizzsja megyei Robotine egész területét az orosz hadsereg Ukrajnában, és elfoglalta a Harkov megyei Hliboke és Lukjance települést is - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Robotine egy lerombolt község a frontvonalon, amelynek bevétele a RIA Novosztyi hírügynökség szerint megnyitotta az utat a zaporizsjai Novodanilivka felé, és megszüntette a Robotine-Verbove kiszögellést, amelynek létrejötte egyike volt a tavaly nyáron elindított ukrán ellentámadás kevés sikerének.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.14., UkránOroszháború
Lakóépületek lángolnak orosz légicsapások után.
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fél az elmúlt nap folyamán öt frontszakaszon nyomult előre, és 19 ukrán ellenrohamot vert vissza, az ukrán hadseregnek pedig a harci érintkezési vonal mentén több mint 1150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan.

21:28
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Több településéről jelentettek ukrán dróntámadást, egy repülőteret lezártak

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást. 

Tatárföldön a kazanyi és a nyizsnyekamszki repülőtér forgalmát reggel drónfenyegetés miatt felfüggesztették. 

A Zvezda katonai tévécsatorna szerint HIMARS-találatokat kapott a donyecki onkológiai központ, ketten megsérültek.

21:39
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin bemutatta az új védelmi minisztert a parancsnokainak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bemutatta Andrej Belouszov új védelmi minisztert az orosz katonai körzetek parancsnokainak. 

Az új tárcavezető kinevezését azzal magyarázta, hogy a megnövekedett katonai kiadások idén a GDP 8,7 százalékát teszik ki, ezeket a forrásokat pedig nagyon körültekintően és hatékonyan kell felhasználni, teljesítve minden szociális kötelezettséget.

Arról beszélt, hogy a védelmi kiadások lendületet adnak az ipar fejlődésének, és hogy "az ágyúk és a vaj" viszonyát be kell illeszteni az általános fejlesztési stratégiájába, aminek a módját szerinte Belouszov tökéletesen érti. 

Putyin megköszönte az előző miniszter, Szergej Sojgu munkáját az új fegyveres erők kiépítésében, és közölte, hogy a jövőben az államfő mellett működő hadiipari bizottságot fogja vezetni, és a külfölddel való együttműködést szervezi ezen a téren.

21:57
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelem omladozik a Kupjanszk irányban

Vitalij Gancsev, Harkov megye Moszkva által kinevezett elöljárója a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az ukrán védelem omladozik a Szvatove-Kupjanszk irányban, emiatt az ukrán hadvezetés kénytelen máshonnan elvonni erőket. A TASZSZ hírügynökség azt írta, hogy 

az ukrán hadsereg Csasziv Jar alól három dandár személyi állományát csoportosította át Harkov térségébe. 

Annak ellenére tette ezt, hogy Csasziv Jarnál néhány alegység tüzérségi "operatív bekerítésbe" került, és hogy az ukrán fél szerdára virradóra a várostól délre és délkeletre több állást feladott.

04:34
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.