Vágólapra másolva!
A férfivízilabda-Euroliga főtábláján érdekelt mindhárom magyar gárda vízbe száll szombaton, amikor is a csoportmérkőzések ötödik fordulójának mérkőzéseit játsszák.

Az Eger, amely a Vasassal egyetemben a C jelű négyes tagja, már csütörtök kora délelőtt útra kel, hogy időben érjen Csehov városába, ahol a helyi Sturm ellen kellene bravúrosan szerepelnie, ha a még a legjobb nyolc közé jutást érő második helyet el akarja csípni a kvartettben.

Csakhogy az Egerben, decemberben 14-13-ra legyűrt orosz rivális otthonában roppant nehéz lesz akár egyetlen pontnak a kiharcolása is, jóllehet követendő példa akad: éppen a Vasas volt az, amely december elején, a csoportküzdelmek első körében egy góllal vendégként is le tudta győzni a csehovi alakulatot. Az Eger mindenesetre remek bajnoki főpróbát tartott az indulás előtt: a kedd esti összecsapáson ugyanis a hevesiek nagyon simán, az első három negyedben mindössze két gólt engedélyezve a vendégeknek, 10-5-re verték a vidék legjobbja címért szintén eséllyel pályázó Szeged gárdáját.

Túl azon, hogy sikerével Gerendás György együttese a Tisza partiakkal helyet cserélve feljött a bajnoki tabella harmadik helyére, a csongrádiak elleni fegyverténnyel egyszersmind "üzent" csoportbéli hazai riválisának is. Tudniillik ugyanez a Szeged, amely a hevesi fővárosban megadásra kényszerült, a hétvégi bajnokin 8-4-re, meglepően könnyedén diadalmaskodott az eladdig mind a 13 ob I-es fellépésén győzedelmeskedő Vasas felett.

A fővárosi piros-kékek a váratlan kudarc után nemzetközi vizeken javíthatnak, bár a szombati siker hamisítatlan bravúrt jelentene, hiszen az ellenfél idegenben - jelesül Camogliban - a világ legkiválóbb klubcsapatainak egyike, a Pro Recco lesz, amely a december 16-i, első randevún a Komjádi uszodában 9-8-ra nyert.

Ráadásul az olasz együttest erősíti két magyar olimpiai bajnok, Kásás Tamás és Madaras Norbert is, igaz, Földi László együttesében szintén akadnak ötkarikás aranyérmesek a Steinmetz fivérek személyében, s a társaságból hárman - a Varga testvérek, s a kapus Nagy Viktor - tagjai voltak az ausztráliai világbajnokságról a minap ezüstéremmel hazatérő válogatottnak. Ami tény: ha nem kap ki az angyalföldi alakulat a már biztos csoportelsőnek tűnő Pro Reccótól, jelentőset lép előre a második hely megszerzéséhez vezető úton.

A D csoportban vitézkedő Honvéd nem utazik ezen a héten, de nemcsak ezért biztosíthatja be végleg csoportgyőzelmét, hanem mert egyértelműen erősebb csapat, mint a Panioniosz. Ezt már az első, görögországi meccsen igazolta Kovács István legénysége, amely december közepén, 15-3-mal valósággal legázolta az athéni házigazdákat.

A magyar érdekeltségű csoportok állása négy forduló után:
C csoport: 1. Pro Recco (olasz) 10 pont, 2. TEVA-VasasPlaket 6, 3. Brendon-Fenstherm-ZF-Eger 6, 4. Sturm Csehov (orosz) 1

D csoport: 1. Domino-BHSE 12 pont, 2. CNA Barceloneta (spanyol) 7, 3. Posillipo Napoli (olasz) 4, 4. Panioniosz (görög) 0

A szombati program:
17.00:
Sturm Csehov (orosz) - Brendon-Fenstherm-ZF-Eger, Csehov
18.30: Domino-BHSE - Panioniosz (görög), Kőér utca
20.00: Pro Recco (olasz) - TEVA-VasasPlaket, Camogli.