Vágólapra másolva!
A kanadai válogatott nagy meglepetésre csak büntetők után győzte le a svájci csapatot a vancouveri téli olimpiai férfi jégkorongtornájának második fordulójában.

férfiak, A csoport, 2. forduló:
Kanada - Svájc 3-2 (1-0, 1-2, 0-0, 0-0, 1-0) - szétlövés után
gól: Heatley (10.), Marleau (21.), illetve Ruthemann (29.), von Gunten (40.)

Megszületett a férfi hokitorna első bombameglepetése a vancouveri téli olimpián. Kanada az első körben erődemonstrációt tartott Norvégia ellen, 8-0-ra nyert a házigazda, senki nem várta, hogy Svájc ellen szenvedni fog a csapat.

Pedig így történt, Dany Heatley és Patrick Marleau találataival a második harmad első percében már 2-0-ra vezettek a hazaiak, a svájciak azonban nem ijedtek meg, előbb szépítettek, majd tíz másodperccel a második játékrész vége előtt egyenlítettek.

Nem hozott gólt az utolsó felvonás és a hosszabbítás sem, így jöhettek a büntetők, ami annyira meglepte a játékosokat, hogy nem tudtak úrrá lenni kézremegésükön. Az utolsó sorozatig mindenki, így az összes svájci is hibázott, az első párban még rontó Sidney Crosby azonban eldöntötte a találkozót..

Kínkeservesen nyert tehát a favorit, Jonas Hiller, a svájciak kapusa 44 védéssel keserítette a hazai játékosok életét. Ennél több kell, ha otthon akarnak olimpiát nyerni a kanadaiak, annál is inkább, mert a büntetőpárbajos diadallal csak két pontot szereztek. A csoportelsőségért tehát mindenképp le kell győzniük az Egyesült Államokat, óriási meccsre van kilátás. Svájc egyébként négy éve, Torinóban is megfricskázta a piros-fehéreket, akkor 2-0-ra verték esélyesebb ellenfelüket.

A csoport állása:
1. Egyesült Államok 6 pont
2. Kanada 5
3. Svájc 1
4. Norvégia 0