Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda Szövetség a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul a magyar férfi kézilabda-válogatott számára a csütörtökön kezdődő, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. A torna előtti - a járványhelyzet miatt online, az MKSZ Facebook-oldalán megtartott - sajtótájékoztatón a főszereplők ennél merészebbről álmodnak, amihez a budapesti MVM DOME-ba várhatóan kilátogató 20 022 szurkoló minden tagjától maximális buzdítására lesz szükség a mieink összes mérkőzésén.

2018 nyarán Magyarország - Szlovákiával közösen - elnyerte története első kférfi kézilabdás felnőtt világeseményének a rendezési jogát. A helyszínek mindegyike készen áll, a labda két nap múlva útjára indul. A magyar válogatott a budapesti MVM DOME-ban játssza majd az összes találkozóját, a népligeti új aréna mellett Debrecen, Szeged, Kassa és Pozsony látja majd vendégül a világ legjobb kézilabdázóit.

"A magyar kézilabdázás történetének legnagyobb eseménye áll előttünk, már nagyon várjuk a kezdést. Kicsivel több mint két évvel ezelőtt megkezdtük rá a felkészülést. Ez alatt az idő alatt sok dolgot kipróbáltunk és megtapasztaltunk, melyek alapján úgy érzem, hogy készen állunk az Európa-bajnokságra.

Szeretnénk a legjobb nyolcba kerülni, de nem titkolt vágyunk, hogy az utolsó hétvégén is érintettek legyünk"

- mondta Nagy László, a szövetség alelnöke, aki egyben a szakmai stáb tagja is.

Vajon mit főzött ki a magyar válogatott szakmai stábja a hazai rendezésű Európa-bajnokságra? Forrás: WGSM

"A szükséges munkát sikerült elvégeznünk, jó hír, hogy telt ház előtt, a teljes csapatunkkal kézilabdázhatunk, mindenki egészséges a csapatban.

Már mindenki a kezdés várja, hogy a játékvezetők a sípjukba fújjanak és megkezdődjön a torna" - beszélt Nagy a kedvező előjelekről.

A mieink csütörtök este 20:30-kor Hollandia ellen kezdik meg a szereplésüket a kontinenstornán, majd január 16-án, vasárnap 18:00-kor Portugália, két nappal később 18:00-kor Izland ellen lépünk pályára.

"A szokásoknak megfelelően alakult a felkészülésünk, december 16-án kezdtük, majd az ünnepekre hazamentek, a fiúk, hogy két ünnep között ismét összejöjjön a keret, amely a Szilvesztert is megkapta szabadnapnak. A csapat január 2-ától tudott teljessé válni, de ez minden évben így van. Ekkor térnek haza a külföldön játszó játékosaink" - avatta be a sajtótájékoztató nézőit Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a nemzeti csapat felkészülésébe.

Gulyás István szerint mindhárom csoportellenfelünk jó erőt képvisel Fotó: Polyák Attila - Origo

A szakember elárulta, hogy az ünnepek előtt még kevesebb labdás edzése volt az együttesnek, utána pedig a taktikai elemek gyakorlásán volt a hangsúly. Az egyetlen apróbb probléma ekkor Máthé Dominik pozitív koronavírustesztje volt, de mindenki nagyon fegyelmezetten élte a hétköznapjait akkor is, amikor pár napra hazatértek a családjukhoz.

"Mindhárom csapat jó erőt képvisel, első ellenfelünk, a hollandok legtöbb játékosa jó bajnokságban játszik. Úgy érkeznek Budapestre, hogy hasonló utat szeretnének bejárni, mint a női szakág. Nekünk külön nehéz lesz, hogy át kell esnünk a tűzkeresztségen, amit az ennyi néző előtt való pályára lépés jelent" - mondta a kapitány Hollandiáról, akiknek a női válogatottja 2019-ben világbajnoki címet ünnepelhetett és azóta is a legjobbak között vannak.

Gulyás szerint Izland nagyon komplex és érdekes kézilabdát játszik, ez lehet a legnehezebb meccsünk, de a többi alkalommal is nagyon éles meccsre számítanak a szakmai stábbal, amelynek Chema Rodríguez is oszlopos tagja. A korábbi legendás spanyol irányító csak nemrég csatlakozott a válogatotthoz, ugyanis sajnos családjába is begyűrkőzött a koronavírus.

Chema Rodríguez is csatlakozhatott a magyar válogatotthoz Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

"Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek a csapattal és a családom is jobban van, így már teljes erővel tudok az Európa-bajnokságra fókuszálni.

- mondta Chema Rodríguez.

"Két és fél éve erre a pillanatra készülünk, méghozzá nagyon keményen. Jó érzésekkel várom az Európa-bajnokság rajtját. A rengeteg szurkoló, akik ott lesznek a csarnokban, hatalmas támogatást adhatnak majd nekünk" - mondta a spanyol legenda.

Mikler Roland szerint is különleges Eb-re számíthatunk: "Elég sok világversenyen részt vettem már, így rutinosnak mondhatom magam, de ez most tényleg más lesz. Nem csak nekem, hanem mindannyiunknak az egyiptomi világbajnokság után szinte már csak ez az Eb motoszkált a fejünkben. Eljött az idő, két nap és kezdődik.

Mikler Roland és Lékai Máté már rutinosnak mondhatják magukat a nemzeti csapatban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kulcs mindig a védekezés. A jó védekezés hoz egy jó kapusteljesítményt és egy magabiztosságot a támadójátékba is. Elég sokat dolgoztunk így együtt a srácokkal, ezért jól ismerjük egymást. Bízom benne, hogy a felkészültségünket már csütörtökön Hollandia ellen a pályára tehetjük. A 2012-es londoni olimpia Izland elleni meccse mindenkinek beleégett az emlékezetébe, most igyekszünk ismét egy ehhez hasonló maradandó élményt nyújtani a szurkolóinknak" - mondta a csapatkapitány.

"Azt gondolom, hogy nincs különség az irányító feladatában, mindig az adott napi meccstaktikát próbáljuk meg a legjobban végrehajtani. Mindhárom csoportmeccsen ugyanolyan nehéz és komoly feladat vár ránk" - ezt már Lékai Máté, a nemzeti csapat másik rutinos tagja mondta.

"A hangulat és az atmoszféra abszolút átjön nekünk a pályán is, ezért azt kérem a szurkolóktól, hogy jöjjenek ki és élvezzék a meccset. Szurkoljanak, örjöngjenek, adják ki magukból az összes feszültséget, ami a hétköznapokban bennük van, és akkor együtt sikerülhet jól szerepelni. A külföldi játékosok most is azt fogják mondani a hangulatról, amit például egy-egy veszprémi BL-meccsen" - utalt arra, hogy a magyar kézilabdarajongók bármikor képesek egyedülálló atmoszférát teremteni.

Bánhidi Bencét az előző Európa-bajnokságon a torna álomcsapatába is beválasztották Forrás: Anze Malovrh / kolektiff/Anze Malovrh / kolektiffimages/Anze Malovrh / Kolektiff

Bánhidi Bence egy kisebb sérülés miatt elővigyázatosságból kihagyta a szombaton Bahrein ellen 36-30-ra megnyert felkészülési mérkőzést, de a beálló mindnekit megnyugtatott, hogy minden rendben van vele.

Mindenképpen nagy előny, hogy hazai rendezésű Eb-n szerepelhetünk, kint lehet velünk a családunk, akik mindig a legnagyobb rajongói az embernek. Ha lesz időm és ellát a szemem olyan távolra, akkor még integetni is fogok nekik. Kíváncsi vagyok, hogy mit fog produkálni 20 ezer néző az arénában. Mindenki torkaszakadtából üvöltse végig a 60 percet, a többit majd hozzátesszük mi."

A január 13. és 30. között megrendezésre kerülő férfi kézilabda Európa-bajnokságról az Origo a helyszínről tudósít majd.