Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO 33-31-re kikapott a Vipers Kristiansand csapatától a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének vasárnapi fináléjában. A norvég sztárcsapat ezzel története során másodszor nyerte meg a legrangosabb európai kupát - címvédés a BL-ben.

Helyszíni tudósítás

A Győrnek nem lehetett volna nehezebb ellenfelet találni erre a fináléra, mint a Vipers Kristiansand. A címvédő norvég együttes volt az a csapat, amelyik négy esztendő után képes volt legyőzni az ETO-t a BL-ben, amivel a mieinknek február közepén 70 meccses veretlenségi sorozata szakadt meg.

A Budapesten belül új helyszínre költöző négyes döntő előtt a szakértők csak nagyon óvatosan mertek esélyt latolgatni. Végül azoknak lett igaza, akik szerint a Győr és a Vipers kiemelkedik a mezőnyből. Mindkét csapat a hosszabb kispadjának és jobb kapusteljesítményének köszönhetően 60 percig rajta tartotta magát az ellenfél nyakán.

Ez a trófea volt a tétje a Győr és a Vipers vasárnap esti mérkőzésének Fotó: Koncz Márton - Origo

Az ETO-nak ez egy 32-27-es, a Kristiansandnak egy 33-27-es győzelmet eredményezett. A szombaton parádézó kapusok mellett nem mehetünk el szó nélkül: Amandine Leynaud-nak és Katrine Lundénak sem lehetett gólt lőni a fontos pillanatokban, Silje Solberg pedig az első félidőben mutatott be nagy bravúrokat, két góljával pedig a koronát is feltette a teljesítményére.

Fantasztikus hangulatban zajlott már a döntő előtti bemutatás is az MVM Dome-ban, ahol még többen voltak, mint a szombati nézőcsúcsot hozó elődöntők során. 15 400 néző láthatta, ahogyan az ETO régi mumusa, Isabelle Gulldén a címvédőt juttatja előnyhöz. Szerencsére Veronica Kristiansen hamar válaszolt, majd a Metz kapujába 12 gólt berámoló Marketa Jerabková pillanata következett.

A Görbicz Anita visszavonulása után erre a szezonra csapatkapitánnyá avanzsáló Anne Mette Hansen is betalált, majd Leynaud és Lunde mutatták mega két kapuban, hogy esetükben valószínűleg minden idők két legjobb kapusáról beszélünk. Kristiansen büntetőből lőtt góljával 3-2-nél a Győr átvette a vezetést.

Az ETO három góllal is meglépett a legelején, de a címvédő ebből még könnyen felállt Fotó: Koncz Márton - Origo

Gulldén hétméteresből is nyert egy párharcot Leynaud-val szemben, amit Linn Blohm kipattanóból összeszedett gólja követett. Mindkét csapat magas színvonalon, kevés hibával kezdte a döntőt. Jana Knedlíková találatára két magyar szélső, Schatzl Nadine és Lukács Viktória is dobott egy-egy gólt. (6-4)

Stine Oftedal először a 10. percben szabadult ki, akit a címvédőnél játszó Tomori Zsuzsanna arcon vágott, de a rutinos magyar védő nem kapott kiállítást. Hansen találatára az alig 20 éves beálló Lysa Tchaptchet válaszolt.

A finálé első szakaszát követően egy két-háromgólos győri vezetés látszott kirajzolódni, Gulldén büntetői tartották a lelket a Vipersben. Ekkor a mieink elkezdtek bele-belehibázni a támadásaikba, amit a rivális jól ki is használt: 10-7-ről hamar 10-10 lett, majd Gulldén kihagyott egy hetest, de egy győri szabálytalanság után Knedlíková góljával a Vipers a vezetést is átvette.

Lukács Viktória is gólokkal segítette az ETO-t Fotó: Koncz Márton - Origo

Ambros Martínnak a 22. percben időt kellett kérnie, ami után Oftedal ziccerét a 42 esztendős Lunde kivédte. Jerabková jobbátlövő pozícióból lőtt újabb gólt, és Sunniva Naes sikeres ziccerével már hatgólos norvég szériánál jártunk. (10-13)

A Győr 11 perces gólnélküli időszakát Hansen törte meg hétméteresből, de Jerabkovával nem tudott az ETO továbra sem mit kezdeni. Viszont a norvégok Ryu Eun-hee technikai hibáját nem tudták góllal büntetni, így Blohm emberelőnyben hozta közelebb a magyar együttest. Ole Gustav Gjekstad 14-12-nél először kért időt.

A félidő hajrája Estelle Nze Minko góljával kezdődött, majd Lunde emberfeletti védésével folytatódott, és Nora Mörk dudaszó előtt bedobott találatával ért véget. A 15-13-as Vipers-vezetéssel záruló első félidő után a második játékrészt már Solberg kezdte a győri kapuban, de Jerabkovával szemben ő is tehetetlen volt.

Marketa Jerabková és Veronica Kristiansen is gólerősen játszott Fotó: Koncz Márton - Origo

Szinte egy szempillantás alatt már 16-16-ot mutatott az eredményjelző, amiben a rövid időre összeálló győri védekezés mellett Kristiansennek és Oftedalnak voltak nagy érdemei. Nem sokáig örülhettek a mieink, Jerabková és Knedliková voltak megint a főszereplők, sőt Tchaptchet találatával 21-17-re megint elment az ellenfél.

Lukács gólja életmentő volt, amit Blohm felső lécről bepattanó ravasz büntetője követett. Oftedal fantasztikus cselével három norvég védőt küldött el rossz irányba, majd Mörk dobott be egy hetest. Ryu is szép csellel talált utat a norvég falban. (21-23)

A 43. percben úgy nézett ki a meccs, hogy ha az ETO védekezése nem kezd el hatákonyabban működni, akkor nem lesz esély a fordításra. Schatzl góljára Debelic válaszolt éppen, amit Ambros Martín időkérése követett.

A második félidőben úgy tűnt, hogy a Vipers kézben tartja a finálét Fotó: Koncz Márton - Origo

Crina Pintea tartotta a lelket a nagyszerű hangulatot teremtő győri szurkolókban, de a Vipers továbbra is jól támadott. A Győr az utolsó tíz percre fordulva - némileg érthetően - elkezdett kapkodni, ennek kihagyott üres kapus lehetőségek voltak a bizonyítékai.

Közben a Vipers hét mezőnyjátékossal támadott, amiben Tomorinak kulcsszerepet szánt Ole Gustav Gjekstad. 29-27-re vezettek az 53. percben, amikor a norvég szakember időt kért. Ryu kiállítása tovább nehezítette a mieink dolgát, Tchaptchet pedig újabb fontos gólt dobott a Vipers számára.

Nze Minko nehezen, de bepattintotta Lunde mellett a labdát a kapuba, a túloldalon Gulldén ugyanígy tett hétméteresből. Hiába Nze Minko újabb találata, Jerabková ismét hozzászólt a döntőhöz. Négy perccel a vége előtt 32-29-et mutatott az eredményjelző, amikor Schatzl ziccerét Lunde kivédte.

A Vipers Kristiansand nyerte a női kézilabda Bajnokok Ligája 2021-22-es szezonját Fotó: Koncz Márton - Origo

A Vipersnek így "meccslabdája" volt, amit ugyan nem tudott kihasználni, de Lunde immáron Nze Minkónak is fogott egyet. Gulldén bejátszásából végül Debelic nevéhez fűződött a mindent eldöntő gól, ami után Lunde ismét sokkolt egy győri játékost és 600 Vipers-rukkeren kívül mindenkit az MVM Dome-ban.

A Vipers 33-31-re legyőzte a Győrt, amivel megvédte előző szezonban megszerzett BL-címét.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest
DÖNTŐ:
Győri Audi ETO KC-Vipers Kristiansand 31-33 (13-15)
gólszerzők: Hansen 6 gól, Blohm 5, Lukács 4, Oftedal, Kristiansen, Ne Minko, Pintea 3-3, Schatzl, Ryu 2-2, illetve Jerabková 7, Gulldén 6, Knedlíková 5, Mörk 4, Tchaptchet, Naes, Debelic 3-3, Tomori 2
a 3. helyért:
Metz HB-Team Esbjerg 32-26 (18-12)