Vágólapra másolva!
Don King szerint a szabályok értelmében mostantól védence, Hasim Rahman tekinthető a Bokszvilágtanács (WBC) új világbajnokának, miután Vitalij Klicsko térdsérülésre hivatkozva tegnap harmadszorra is lemondta az amerikai kihívó elleni, szombatra kiírt elleni címvédő összecsapást. Amennyiben a WBC is erre az álláspontra jut, úgy mind a négy szervezetnél King bunyósa tölti majd be a királykategória világbajnoki címét, s az extravagáns promóter már be is jelentette, hogy ez esetben egy körmérkőzéses torna megszervezésével viszi majd dűlőre, hogy ki a súlycsoport vitathatatlan bajnoka.

"Borítékolható volt, hogy Vitalij ezúttal sem akar Rahmannal bokszolni" - mondta King. "Pontosan ezért lobbiztam, hogy Rahman az utolsó meccsén a WBC ideiglenes bajnoki címéért vívjon Monte Barrett-tal. Mivel Klicsko lemondta a Rahman elleni kötelező címvédést, a világbajnoki cím automatikusan betöltetlenné vált, és a szabályok értelmében Rahmant illeti meg. Jobban szerettem volna, ha Klicsko és Rahman a ringben döntöttek volna az öv sorsáról, de úgy tűnik, Vitalij nem hajlik erre a megoldásra, és inkább önként lemond a címről, mint hogy szembenézzen Hasimmal."

Rahman csalódottságának adott hangot, amiért nem bokszolhat Klicskóval, de hozzátette, egyáltalán nem lepte meg, hogy ukrán térdsérülésre hivatkozva kitért a november 12-re kiírt összecsapás elől. A Klicsko-Rahman csatát korábban már kétszer is - előbb áprilisban, majd júliusban - új időpontra tették át, mindannyiszor a címvédő ukrán ökölvívó egészségi problémája volt az ok. "Vitalij áprilisban azt mondta, hogy a fájós lába miatt nem tud bokszolni, júliusra aztán már a hátára is áterjedt a sérülése" - mondta a Szikla becenécvre hallgató amerikai.

"Augusztusban sem érezte elég egészségesnek magát, hogy kiálljon ellenem, Oleg Maskaev vagy Calvin Brock ellen azonban már szívesen bokszolt volna szeptemberben."

A WBC illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben, Rahman azonban bízik benne, hogy a szervezet elnöke tartani fogja a szavát. "Amikor augusztusban győztem Barrett ellen, már tudtam, hogy Klicsko nem akar majd kiállni ellenem. Ezt közöltem is Jose Sulaimannal, s az elnök úr akkor azt mondta, hogy ha tényleg megint elmarad a meccs, akkor én leszek az új világbajnok. "

Amennyiben ez tényleg bekövetkezik, úgy mind a négy nagy szervezet nehézsúlyú bajnoka Don King bokszolója lesz. A promóter már be is jelentette, hogy ebben az esetben egy körmérkőzéses tornát szeretne rendezni John Ruíz (WBA), Chris Byrd (IBF), Lamon Brewster (WBO) és Rahman számára, hogy új vitathatatlan bajnokot avassanak a királykategóriában. Utoljára 2001-ben, középsúlyban került sor ilyen eseménysorozatra, amelynek végén Bernard Hopkins lett az egyeduralkodó, nehézsúlyban pedig minden idők legfiatalabb bajnoka, Mike Tyson ért fel a csúcsra hasonlóképpen 1986-ban.