Vágólapra másolva!
Érmet nem szerzett, sőt a dobogó közelében sem végzett senki a magyar válogatottból a vasárnap véget ért, franciaországi súlyemelő Európa-bajnokságon, de azért lát biztató jeleket a szövetség elnöke.

"Betegség miatt sajnos nélkülöznünk kellett a válogatott csapatkapitányát, Tancsics Lászlót, aki tavaly egy ezüsttel és egy bronzzal zárta az Eb-t, s lett az év súlyemelője. Nemzetközi klasszisunk mögött e pillanatban nem volt olyan versenyző, aki sikerrel harcolhatott volna az érmekért" - összegzett Fehér Tamás hétfőn, Strasbourgból hazatérve. "De fiataljaink előtt ott a jövő. Az Eb-re népes, 13 fős csapattal utaztunk ki. Ennek egyik, talán a legfontosabb oka az volt, hogy az olimpiai kvalifikációban számba vehető versenyzőknek további nemzetközi rutinszerzési lehetőséget kívántunk biztosítani. A csapatunk fiatal, néhányan éppen hogy csak kinőttek a juniorkorból, többük számára korántsem a jövő évi, pekingi, sokkal inkább a londoni olimpia a meghódítandó hegycsúcs."

"Az elért eredmények színvonala nagy vonalakban megfelel az év eleji, alapozó időszakbeli elvárásoknak - folytatta az elnök -, bár el kell mondanom, nem vagyok teljesen elégedett. Néhány elmaradt teljesítmény hátterét meg kell vizsgálnunk, fel kell tárnunk a mögöttük lévő szakmai okokat, le kell vonnunk a következtetéseket. A munka megállás nélkül folytatódik, a különböző korosztályos világversenyek, illetve az októberi, szövetségünk félévszázados jubileumát köszöntő budapesti nemzetközi gála mellett készülünk az esztendő legfontosabb megméretésére, a thaiföldi világbajnokságra, mely a második fordulója lesz a 2008-as olimpiai kvalifikációnak."

A strasbourgi Eb-n a férfiaknál a pontversenyt Oroszország nyerte (546 pont) Fehéroroszország (523) és Törökország (506) előtt, a 7 fős magyar csapat a rangsorolt 34 együttes vetélkedésében a 15. lett 214 ponttal. A nőknél Oroszország (486), Ukrajna (456), Törökország (440) volt a dobogós sorrend, a 25 pontszerző országot sorba állító lajstromban a 6 versenyző alkotta magyar válogatott a 10. helyen végzett 243 ponttal.

Az éremtáblázaton az erősebb nem képviselőinél Örményország diadalmaskodott 4 aranyat, 4 ezüstöt és 1 bronzot gyűjtve, második Oroszország (3,7,4), harmadik Lengyelország (3,1,2). A nőknél Oroszország nyert (6,3,3) megelőzve Örményországot (6,2,1) és Ukrajnát (4,2,7).