Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2008 szuperverseny negyedik fordulójában Polgár Judit sötéttel legyőzte az izraeli Borisz Gelfandot. Nagymesternőnk időzavarba került ellenfelének hibáját remek taktikai csapással használta ki. Nagy esélyt szalasztott el Lékó Péter. Világossal túljátszotta az ukrán Vaszilij Ivancsukot, látványos tisztáldozattal nyerhetett volna, végül időzavarban nem talált jobb megoldást, mint örökös sakkal remizni. Érdekes csatában osztozott meg a ponton a két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan, a 17 éves titán nyerőesélyt hagyott ki. Megszerezte első győzelmét az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. A holland sakkrajongók nagy örömére Loek van Wely a bolgár exvilágbajnokra, Veszelin Topalovra mért csapást. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand világossal megszenvedett a fél pontért az angol Michael Adams ellen. Az azeri rangadó, Tejmur Radzsabov és Sahriyar Mamedgyarov békés küzdelemben lett döntetlen. A szerdai szabadnapot követően az ötödik fordulóban magyar rangadó lesz, Polgár Judit vezeti a világos bábukat.

A holland tengerparti városban a túlzottan is békés harmadik forduló után a negyedik játéknapon három játszma végződött döntéssel. Polgár Judit megszerezte első győzelmét. Éles megnyitási változatot készített elő a taktikai párbajban sebezhető Borisz Gelfand ellen. Az izraeli nagymester elkerülte a lépésismétléses döntetlent, de időzavarban nagyot hibázott.

A taktikai lehetőséget Judit azonnal kihasználta, a világos király elleni támadása átütött. A nyeréssel nagymesternőnk holtversenyben harmadik a táblázaton, 2,5 pontja különösen értékes, hiszen háromszor a sötét bábukat vezette.

Munkácson a múlt év októberében Lékó Péter és Vaszilij Ivancsuk rapid párosmérkőzést vívott. A nagymesterek a szicíliai védelem Maróczy-változatában háromszor is csatáztak, az ukrán olimpiai bajnok nem ismételt, hanem kisebb meglepetésre Caro-Kann védelmet játszott. A parti az öt évvel ezelőtt játszott Lékó-Bologan játszma nyomán haladt, Péter tért el a 15. lépésben.

Túljátszotta ellenfelét, aki 21...Fc7-tel engedélyezett egy látványos tisztáldozatot. Péter ezt nem látta, és hiába nyert vezért két bástya ellenében, időzavarban nem talált jobb megoldást, mint örökös sakkot tartani.

A két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan látványos csatában osztozott meg a ponton. A 17 éves titán engedélyezett egy minőségáldozatot, de remekül, aktívan védekezett. Aronjan került időzavarba, Magnus komoly esélyt szalasztott el, hogy győztesen zárja a párharcot.

Megszerezte első győzelmét az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. Stílusára oly jellemző partiban kényszerítette feladásra az ukrán Pavel Eljanovot. Változatlanul gyengélkedik az indiai világbajnok Viswanathan Anand, megszenvedett a remiért az angol Michael Adams ellen. Az azeri testvérháború nem okozott nagy izgalmat.

A holland sakkrajongók nagy örömére Loek van Wely legyőzte Veszelin Topalovot. A bolgár exvilágbajnok Benoni védelme sebezhetőnek bizonyult, Loek ezúttal nem hibázott, megszerezte a teljes pontot.

A 4. forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2681) - Topalov (bolgár, 2780) 1 - 0 (Benoni védelem, 81)
Gelfand (izraeli, 2739) - Polgár (magyar, 2707) 0 - 1 (Katalán megnyitás, 40)
Lékó (magyar, 2753) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Caro-Kann védelem, 42)
Carlsen (norvég, 2733) - Aronjan (örmény, 2735) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)
Anand (indiai, 2799) - Adams (angol, 2726) döntetlen (Vezérindiai védelem, 56)
Kramnyik (orosz, 2799) - Eljanov (ukrán, 2692) 1 - 0 (Angol megnyitás, 68)
Radzsabov (azeri, 2735) - Mamedgyarov (azeri, 2760) döntetlen (Grünfeld védelem, 28)

A verseny állása:
1-2. Magnus Carlsen és Levon Aronjan 3 pont
3-6. Loek van Wely, Vlagyimir Kramnyik, Polgár Judit és Tejmur Radzsabov 2,5
7-9. Lékó Péter, Michael Adams és Vaszilij Ivancsuk 2
10-11. Sahriyar Mamedgyarov és Viswanathan Anand 1,5
12-14. Veszelin Topalov, Borisz Gelfand és Pavel Eljanov 1

A csütörtöki 5. forduló párosítása:
Mamedgyarov - Van Wely
Eljanov - Radzsabov
Adams - Kramnyik
Aronjan - Anand
Ivancsuk - Carlsen
Polgár Judit - Lékó Péter
Topalov - Gelfand