Vágólapra másolva!
A magyar rövidpályás gyorskorcsolyaváltóból kimaradó Kónya Zsófia szerint ő már teljesen rendbe jött, ezért fáj neki, de elfogadja a szövetségi kapitány döntését. Arról, hogy a helyére a szakágvezető lánya került, nem mondott semmit. A csapat utolsóként végzett az elődöntben, így nem jutott tovább.

"Én úgy érzem, teljes mértékben készen álltam a feladatra, sikerült utolérnem magam, fájó ez a döntés" - mondta még a hétfői elődöntő előtt a 19 éves Kónya Zsófia az Origónak arról, hogy kimaradt a 3000 méteres távon induló rövidpályás gyorskorcsolyaváltóból. "De nem tehetek mást, mint hogy elfogadom. Nagyon szorítok a csapatnak, és remélem, legközelebb már én is bizonyíthatok."

A csapatvezetők vasárnap délután jelentették be, hogy Kónya helyett Darázs Rózsa lesz ott Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Lajtos Szandra mellett az elődöntőben. Telegdi Attila szövetségi kapitány azzal magyarázta a döntést, hogy Kónya Zsófia betegen érkezett Szocsiba, ezért csak hétfőn kezdhette el az edzéseket, és nem érte teljesen utol magát.

Vasárnap még jól volt

Darázs Rózsa édesapja Darázs István szakágvezető. Ő pénteken az MTI-nek azt mondta, Kónya Zsófia rendbe jött, "90 százalékos állapotban van", vasárnap kora délután pedig a Blikknek azt, hogy szerencsére öt egészséges, jó formában levő versenyzőjük van, és csak egy órával a futam előtt hirdetnek csapatot.

Kónya Zsófia tagja volt a novemberben olimpiai kvótát szerző váltónak, Heidum, Keszler és Lajtos oldalán. Az idei drezdai Eb-n váltóban (3000 m) és egyéniben (1500 m) is bronzérmes volt. A váltóban Európa-bajnok és olimpiai 5. helyezett Darázs Rózsa tavaly a csapat egyik sikertelen kvalifikációs versenye után visszavonult, így nélküle lett meg az olimpiai kvóta. Később viszont visszatért.

Eddig semmi sem jött össze

A hétfői elődöntőn végül a magyar váltó a csoportjában a negyedik, utolsó helyen futott be a dél-koreaiak, a kanadaiak és a házigazda oroszok mögött, így lecsúszott a döntőről. A továbbjutást jelentő második helytől majdnem hét másodperccel maradt el.

A magyar gyorskorcsolyázóknak nem volt jó napjuk, férfi 1500-on Knoch Viktor saját bevallása szerint "nagyon elrontotta" a selejtezőt, Liu Shaolin Sándor pedig egy ezredmásodperccel maradt le a továbbjutást érő harmadik helyről.

A téli olimpia részletes programját itt találja.