A sárga trikós nyerte a Tour de France hegyi befutós szakaszát

WIELRENNEN CYCLING CYCLISME TDF RONDE VAN FRANKRIJK LETOUR Horizontal
Slovenian Tadej Pogacar of UAE Team Emirates celebrates after winning stage 17 of the 108th edition of the Tour de France cycling race, from Muret to Saint-Lary-Soulan Col du Portet (178,4 km) in France, Wednesday 14 July 2021. This year's Tour de France takes place from 26 June to 18 July 2021. BELGA PHOTO PETE GODING (Photo by PETE GODING / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Tadej Pogacar nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17., hegyi befutós szakaszát szerdán, ezzel növelte előnyét összetettben.

A Muret-ból induló 178,5 kilométeres táv nagy része viszonylag sík tereppel várta a bringásokat. Az utolsó bő ötven kilométeren aztán előbb két első kategóriás emelkedő, a Col de Peyresourde (1569 méter magas, 13,2 kilométer hosszú, 7 százalék átlagmeredekségű) és a Col de Val Louron-Azet (1580 m, 7,4 km, 8,3 százalék) megmászása nehezítette a kerékpárosok dolgát, majd következett 2215 méteres magasságban hegyi befutó a kiemelt kategóriás Col du Portet-n 16 kilométernyi, 8,7 százalékos emelkedő végén.

A nap nehezen kialakult szökésébe hatan kerültek be, nyolc perc felett tetőző előnyük ellenére azonban az utolsó hegyen az esélyesek UAE vezette csoportja folyamatosan közelített az élbolyhoz. Legtovább a hazai közönség előtt szereplő Anthony Perez tartott ki a franciák nemzeti ünnepén, a Bastille ostromának évfordulóján, őt 8,5 kilométerrel a cél előtt Pogacar megindulása után fogták be az esélyesek. Az összetett első négy helyezettje maradt elöl a záró nyolc kilométerre, majd rövidesen a második helyen álló kolumbiai Rigoberto Urán szakadt le.

Pogacar több ritmusváltással és támadással próbálta meg leszakítani a dán Jonas Vingegaard-t és a 2019-es Giro d'Italián győztes ecuadori Richard Carapazt, azonban ez nem sikerült neki a felhőben megtett utolsó kilométereken.

Másfél kilométernél támadott az addig vezetni sem akaró Carapaz, Vingegaard meg is úszott, ám az utolsó kétszáz méterre mégis utolérte Pogacarékat.

A szlovén címvédő 120 méterrel a rendkívül meredek befutó előtt indult meg ismét, ezzel pedig már nem tudtak lépést tartani a riválisok,

így Pogacar növelte előnyét összetettben.

Másodikként Vingegaard, harmadikként Carapaz ért célba. Az 1:49 percet kapó Urán kilencedik lett, ezzel hét perc fölé nőtt a hátránya, akárcsak a másfél perc lemaradással célba érő ausztrál Ben O'Connornak.

Csütörtökön a Pau és Luz Ardiden közötti 130 kilométer megtétele és újabb hegyi befutó vár a mezőnyre a 108. Tour de France-on, amelyen a kerékpárosok összesen 3414 kilométert tekernek, amíg vasárnap célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

17. szakasz, Muret-Col de Portet (Saint-Lary-Soulan), 178,5 km hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5:03:31 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 3 másodperc hátrány
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 4 mp h.
.5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 1:26 perc hátrány
...9. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) 1:49 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 71:26:27 óra
2. Vingegaard 5:39 perc hátrány
3. Carapaz 5:43 p h.
4. Urán 7:17 p h.
5. O'Connor 7:34 p h.