Szenzációs birkózással jutott vb-döntőbe Szőke Alex

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, férfi kötöttfogás, birkózás, Szőke Alex, 97 kg, vigaszág, 2021.08.03.
Tokió, 2021. augusztus 3. Szőke Alex (kékben) a georgiai Giorgij Melia ellen küzd a férfi kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában a vigaszágon a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 3-án. Szőke Alex győzött, így bronzéremért birkózhat. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpián ötödik Szőke Alex komoly hátrányból felállva megnyerte elődöntőjét, ezzel bejutott a kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájának szombati döntőjébe az oslói birkózó-világbajnokságon. Az esti programban Lévai Tamás és Szabó László is az ötödik helyen végzett.

Szőke Alex, az ESMTK 21 éves vb-újonca délelőtt nagyszerű teljesítménnyel menetelt a legjobb négyig: előbb az ukrán Jevhenyi Szavetát 6-1-re, majd a német Peter Öhlert 4-1-re verte. Az elődöntőben az amerikai Tracy Gangelo Hancock várt rá, aki ellen óriási akaraterőre és kiváló állóképességre is szüksége volt a sikerhez.

A mérkőzés eleje hozta a szokásos kötöttfogású forgatókönyvet, a felek másfél percig állásból eredménytelenül küzdöttek, majd jött az intés, mellyel ezúttal a magyar birkózót sújtották (0-1). A 24 éves rivális leküldette Szőkét, aki egy ideig jól védekezett, de aztán az amerikai jól összefogta és nagy lendülettel meg tudta őt pörgetni (0-3).

A hárompontos hátrány nem tűnt behozhatatlannak, de egyértelmű volt, hogy a magyar kötöttfogásúnak nagy iramot kell mennie, hogy visszaintsék riválisát. Ez a második szakasz első percének végén meg is történt (1-3),

a parterhelyzetben azonban elmaradt az Oslóban már megszokott Szőke-féle emelés, Hancock ugyanis fel tudott állni.

Hiába rántotta vissza őt a szőnyegre a magyar, pont nem járt érte, sőt, Módos Péter szövetségi kapitány challenge-ét is elutasították, így 4-1-re nőtt a különbség.

Szőke Alex (kékben) az olimpiához hasonlóan ezúttal is nagyszerűen birkózik Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ekkor még másfél perc volt hátra, Szőke Alex pedig óriási erővel ment előre. Hancock láthatóan fáradt, riválisa ezt egy energikus kivitellel büntette (2-4), majd a látványosan passzív amerikait újra megintették, amiért pont már nem járt - a szabályok szerint csak az első két intés ér egy-egy pontot -, de Hancocknak le kellett mennie, Szőke Alex pedig meg tudta őt pörgetni (4-4). A döntetlen a később szerzett pontok miatt már az ESMTK versenyzőjének kedvezett,

aki az utolsó közel egy percben ellenfele minden kísérletét hárította, majd boldogan rogyott a földre diadalának tudatában.

Szőke Alex élete első felnőtt vb-jén a tokiói olimpián bronzérmes iráni Mohammadhadi Abdollah Saravival csap majd össze szombaton este az aranyéremért.

A 18 órakor kezdődő pénteki döntős programban a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában Lévai Tamás, a 82 kilósok között pedig Szabó László egyaránt az ötödik helyen zárt. Előbbi az iráni Mohammadali Abdolhamid Geraejtől kapott ki technikai tussal (0-9), míg utóbbi a szintén iráni Pejman Szoltanmorad Postammal szemben maradt alul (0-4) a bronzmérkőzésen.