Vágólapra másolva!
Betlehem Dávid elképesztő hajrával aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

A húszéves magyar úszó szerdán az olimpiai távon, 10 kilométeren harmadik volt, ezzel felnőtt pályafutása során először állt egyéniben dobogón világversenyen, kevesebb mint 24 órával később pedig ezt felülmúlva a rövidebb távon lett aranyérmes. Rasovszky Kristóf a hatodik, Hambardzumyan Arshak pedig a 13. helyen végzett az 5 kilométeres vesenyben - írja az MTI.

Betlehem Dávid aranyérmes 5 kilométeren

A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen három 1,67 kilométeres kört kellett teljesítenie a 29 résztvevőnek. A verseny elején Rasovszky állt az élre, sokáig ő vezette a mezőnyt, de a legjobbakat mindössze néhány másodperc választotta el egymástól. Az utolsó körre Betlehem ritmust váltott, és csak a franciák 2017-es világbajnoka, Marc-Antoine Olivier tudta vele tartani a tempót.

Betlehem Dávid
Betlehem Dávid fantasztikus úszással lett aranyérmes
Fotó: MTI/Derencsényi István

A két úszó elképesztően őrült hajrát vívott egymással, még az utolsó húsz méteren is oda-vissza előzgették egymást, végül Betlehem az utolsó pillanatokban még rá tudott tenni egy lapáttal és riválisánál négy tizedmásodperccel hamarabb érintette a falat. A kettejük közti különbség ugyan szemmel is látható volt, de a hivatalos végeredményre a célfotó elemzése miatt néhány percet várni kellett.

"Szerencsére Kristóf elkezdte az elején, ez az iram kellett ahhoz, hogy a végén is bírjuk. Amikor láttam, hogy a francia kimegy a bal oldalra, már tudtam, hogy én a hosszabb úton le fogom majd gyorsulni. 

A tegnapi nap egy óriási löketet adott nekem, elhittem azt hogy, ha akkor sikerült a hajrá, ezt a mait meg tudom nyerni" -

nyilatkozta a győzelme után Betlehem, aki Rasovszky 2018-as sikere után lett a kontinensviadal legjobbja.

Rasovszky Kristóf elmondta, ez jobb úszás volt, mint az egy nappal korábbi, nem csalódott, bár nyilván többet szeretett volna úgy, hogy több mint két kört úszott a mezőny élén. Hozzátette, ezúttal is összeakaszkodott az egyik olasz versenyzővel, de bízik benne, hogy a riválisok inkább az úszásra koncentrálnak majd a jövőben.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfiak, 5 km, Európa-bajnok:
BETLEHEM DÁVID 53:28.3 perc
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 53:28.7
3. Marcello Guidi (Olaszország) 53:30.8
...6. RASOVSZKY KRISTÓF 53:36.7
...13. HAMBARDZUMYAN ARSHAK 55:11.7

A nőknél a 19 éves Fábián Bettina - aki ott lesz a párizsi olimpián - bronzérmes lett, a tehetséges úszónő óriási hajrában harcolta ki a harmadik helyet, és pályafutása során először állhat dobogóra egyéniben világversenyen.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, nők, 5 km, Európa-bajnok:
Leonie Beck (Németország) 58:25.3 perc
2. Ginevra Taddeucci (Olaszország) 58:26.5
3. Fábián Bettina 58:28.7
...8. SZIMCSÁK MIRA 58:39.9