Vágólapra másolva!
A címvédő Jonas Vingegaard nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen 11. szakaszát, az összetettben Tadej Pogacar megőrizte első helyét.

Szerdán az Évaux-les-Bains és Le Lioran közötti 211 kilométeres táv várt a Tour de France mezőnyére több mint négyezer méter szintkülönbséggel és hat emelkedővel. Mivel közülük az utolsó ötvenen belül négy kapott helyet, sikeres hazaérés reményében sokan akartak eltekerni, a címvédő Jonas Vingegaard kerékpárcsapata, a Visma-Lease a Bike is próbált sikertelenül embert előre küldeni. Végül a szakasz dereka körülre alakult ki egy tízfős élcsoport, a sárga trikós Tadej Pogacarért dolgozó UAE azonban nem engedte messzire a bolyt, amelyben így hiába tekertek erős hegyimenők, nem volt esély a hazaérésre.

Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Tour de France, országúti kerékpár
Jonas Vingegaard és Tadej Pogacar sprintelt a Tour de France 11. szakaszának győzelméért
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

A Vismából földre került a belga Wout van Aert, a szökést pedig 32 kilométerrel a cél előtt, a nap legnehezebb emelkedőjén utolérte az esélyesek maroknyira zsugorodott csoportja. Egy kilométer sem telt el, a rövid meredek emelkedő teteje előtt hatszáz méterrel megindult Pogacar, aki valamennyi vetélytársát maga mögött hagyta: Vingegaard és Primoz Roglic a lejtmenetben összeállt, őket Remco Evenepoel követte. Pogacar lefelé fél percre növelte előnyét, három riválisa ekkor egy csoportban üldözte őt, de a következő emelkedőn megint csak Roglic és Vingegaard tekert a kétszeres bajnok szlovén mögött. Az utolsó előtti felfelében Roglic leszakadt a címvédőről, aki még a hegytető előtt utolérte a sárga trikóst – írta az MTI.

Jonas Vingegaard 98 nappal a horrorbukása után Tour-szakaszt nyert

Párosuk a lejtmenetben és a záró emelkedőn együtt maradt, a sprintben pedig 

Vingegaard fél kerékkel megelőzte az ilyen körülmények között általában gyorsabb Giro d'Italia-győztest. 

Ezzel az időjóváírásoknak köszönhetően egy másodpercet faragott összetettbeli hátrányából a címvédő, aki április 4-én bukott a baszk kör lejtmenetében - Evenepoellal és Rogliccsal együtt -, a kulcscsontja és a lapockája tört, a tüdeje is zúzódott és legmelle is kialakult, és nemrég azt nyilatkozta róla, hogy "azt hittem, meghalok". Nem véletlen, hogy elérzékenyült a Tour-szakaszgyőzelem után:

A sokáig Rogliccsal tempózó Evenepoel 25 másodperc hátránnyal ért be, így maradt a második összetettben, míg 

a lejtmenetben egy vizes részen elcsúszó Roglic negyedikként tekert be közel egyperces lemaradással.

Pogacar így Vingegaard kivételével valamennyi riválisával szemben növelte előnyét és a verseny féltávján túl vezeti az összetettet, ráadásul átvette a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót a norvég Jonas Abrahamsentől.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy tömegek látogattak ki a környékről származó, a nyitószakaszon diadalmaskodó és így az idei első sárga trikós Romain Bardet kedvéért és ünnepelték meg az utolsó Tourján szereplő francia közönségkedvencet.

Eredmények, Tour de France, 11. szakasz, Évaux-les-Bains - Le Lioran, 211 km:

  1. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 4:58:00 óra
  2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) azonos idővel
  3. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 25 másodperc hátrány
  4. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-hansgrohe) 55 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 45:00:34 óra
2. Evenepoel 1:06 perc hátrány
3. Vingegaard 1:14 p h.
4. Roglic 2:45 p h.

Csütörtökön az Aurillac és Villeneuve-sur-Lot közötti 203,6 kilométer megtétele vár a mezőnyre. A 111. Tour de France jövő vasárnap - története során először nem Párizsban vagy annak környékén - zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről